Alcohol By Volume (ABV)
Wat bedoelen we eigenlijk precies met Alcohol By Volume (ABV) of het alcoholpercentage van een drank? Wij zochten de exacte definitie even voor je uit!
Floor malting
Floor malting is een traditionele wijze van mouten. Deze eeuwenoude traditie wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt bij het distilleerproces van whisky.
Bourbon whiskey
Bourbon is een Amerikaanse whiskey die uit minimaal 51% mais wordt gestookt. Kentucky en Tennessee zijn illustere streken waar deze whiskey wordt gemaakt.
Rye whiskey
Rye whiskey is een whiskey die voor minimaal 51% uit rogge bestaat. Dit type whisky wordt voornamelijk gedistilleerd in de Verenigde Staten en Canada.
Independent bottler
Independent bottlers zijn in opkomst. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een onafhankelijke bottelaar en de andere whiskymerken?
Master Distiller
De Master Distiller is eindverantwoordelijke binnen het distilleerproces. De Master Distiller is verantwoordelijk voor de kwaliteitswaarborging van whisky.
Slàinte
Slàinte is een veelgehoorde term in het Gaelic die gebruikt wordt om te toasten. De uitdrukking slàinte betekent letterlijk ‘gezondheid’ in het Nederlands.
Single barrel (single cask) whisky
Single barrel whisky is een whisky die wordt gebotteld uit één en hetzelfde vat. Elke partij whisky krijgt hierdoor een eigen smaak en een uniek karakter.
Chill filtration
Chill filtration is een methode om bepaalde stoffen in whisky te verwijderen voordat deze gebotteld wordt. Dit zorgt ervoor dat whisky niet troebel wordt.
NAS (No Age Statement)
NAS whisky bevat geen leeftijdsaanduiding op de fles. Dit geeft producenten meer flexibiliteit in wat ze maken, omdat ze niet zijn beperkt door leeftijd.
Cask strength
Cask strength is een term die wordt gebruikt bij het whisky-maken om het alcoholvolume aan te geven dat wordt gebruikt voor een whisky tijdens het rijpen.
The Angels’ Share
The Angels’ Share is een bekend verschijnsel tijdens het rijpingsproces. Tijdens dit proces verdampt ieder jaar ongeveer 2% van de whisky uit het vat.