Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

The Angels’ Share

1 mei 2016 2 reacties
The Angels' Share

The Angels’ Share is een bekend verschijnsel tijdens het rijpingsproces van whisky. Tijdens dit proces verdampt ieder jaar ongeveer 2% van de whisky uit het vat. In Schotland noemen ze dit liefkozend The Angels’ Share, het deel van de whisky dat wordt gereserveerd voor de Engelen. Twee procent lijkt niet veel, maar hoe langer de whisky ligt te rijpen in het vat, hoe meer er verloren zal gaan. Een whisky van bijvoorbeeld 10 jaar oud kan tot 20% van zijn inhoud verliezen door verdamping.

Hoe kan het dat whisky verdampt?

De eikenhouten vaten waar whisky in ligt te rijpen worden goed afgesloten, maar omdat hout van nature een poreus product is zal er toch verdamping plaatsvinden. De vaten absorberen na een tijdje een aanzienlijk deel van de vloeistof. Een deel daarvan komt weer terecht aan de buitenkant van het vat (door de wand heen), waar het zal verdampen.

Factoren die invloed hebben op verdamping

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de mate van verdamping. Een belangrijke factor is bijvoorbeeld de grootte van het vat. Whisky die rijpt in kleinere vaten zal meer verdampen, omdat er meer contact is tussen de vloeistof en het hout. Ook de kwaliteit en het type hout speelt een rol. Zo heeft Amerikaans eiken bijvoorbeeld een dichtere structuur dan Europees eiken, wat het een minder poreuze houtsoort maakt. Hierdoor zal er minder whisky verdampen.

Een andere factor die invloed heeft op dit proces is het klimaat. Bij hogere temperaturen zet de vloeistof uit, waardoor het hout van het vat meer vloeistof zal absorberen en er meer zal verdampen. Ook de luchtvochtigheid is daarbij van belang. In Schotland is de luchtvochtigheid bijvoorbeeld erg hoog, waardoor er weinig water uit de whisky zal verdampen. Ligt de luchtvochtigheid veel lager, dan krijgt het water meer kans om te verdampen.

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Twan pilich schreef:

    Volgens mij heeft Jim Beam de manier gevonden om deze alsnog te gebruiken in de heerlijke Jim Beam Devils Cut met 45 %.

    1. Whisky Wise schreef:

      Dat klopt inderdaad, Twan! Ze claimen dat ze de vloeistof, die is geabsorbeerd door het hout, nog uit het vat kunnen onttrekken. Dit doen ze door het lege vat te vullen met water en dit vervolgens op hoge snelheid te laten draaien. Dit blenden ze vervolgens met 6 jaar oude bourbon en wordt op de markt gebracht onder de naam Devil’s Cut.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?