Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Chill filtration

6 mei 2016 0 reacties
Chill filtration whisky

Chill filtration is een methode om bepaalde stoffen in de whisky te verwijderen voordat deze gebotteld wordt. De whisky wordt afgekoeld naar een temperatuur rond het vriespunt, zodat stoffen zoals vetzuren, eiwitten en esters samenklonteren. Vervolgens wordt de whisky op hoge snelheid door een speciale metalen filter geleid, waardoor deze klonters vast komen te zitten en verwijderd zullen worden.

Wat is het nut van chill filtration?

De reden dat chill filtration wordt toegepast is vooral van cosmetische aard. Bovengenoemde stoffen zorgen ervoor dat whisky bij langdurige opslag in lage temperatuur troebel kan worden. Ook kan whisky troebel worden na het toevoegen van een paar druppels koud water of ijs. Een troebele whisky oogt natuurlijk minder smakelijk voor de consument. Om dit te voorkomen gebruiken veel distilleerderijen dus de chill filtration methode.

Hoeveel van de stoffen er uiteindelijk wordt verwijderd uit de whisky is afhankelijk van een aantal factoren. Zo is de temperatuur, het aantal filters en de snelheid waarmee de whisky door de filter wordt geleid van groot belang. Bij het gebruik van meerdere filters en een lagere snelheid worden er vanzelfsprekend meer stoffen verwijderd.

Heeft chill filtration invloed op de smaak?

De invloed van chill filtration op de smaak is een interessante discussie. Velen zijn van mening dat het een negatief effect heeft op de whisky, omdat de stoffen juist een grote hoeveelheid smaak en karakter zouden toevoegen aan de whisky. Deze groep is daarom meer een voorstander van non-chill filtered whisky. Anderen zijn weer van mening dat je het verschil nauwelijks kunt proeven. Een feit is in ieder geval wel dat het overslaan van chill filtering de productiekosten verlagen.

In werkelijkheid is het erg lastig om het goed te kunnen vergelijken, omdat geen enkele producent dezelfde whisky uitbrengt in een variant met en zonder chill filtering. Deze discussie zal dus nog wel even blijven voortduren.

Begrippenlijst / 52 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?