Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Hoe lang is whisky houdbaar na opening?

10 februari 2016 14 reacties
Houdbaarheid whisky na opening

Onlangs ontvingen wij de vraag: “Wat is de houdbaarheid van whisky en verandert dit na het openen van de fles?” Een zeer goede vraag, want er zijn nogal wat uiteenlopende antwoorden te vinden op het wereldwijde web. In het kort: whisky kan zeker bederven, maar dat is onwaarschijnlijk, zeker wanneer de fles gesloten blijft.

De positieve veroudering van whisky

Bij de productie van whisky is er sprake van ‘positieve veroudering’. De jaren die whisky doorbrengt in bijvoorbeeld een eikenhouten vat, dragen bij aan de kwaliteit, smaak en geur van een whisky. Net zoals oudere flessen wijn doorgaans voor hogere prijzen over de toonbank gaan, draagt dit bij whisky ook bij aan de kwaliteit. Zodra de whisky gebotteld wordt, stopt dit proces echter. Wanneer je whisky in een niet-geopende fles laat, is deze in principe onbeperkt houdbaar.

We spraken eerder al eens over een familietraditie waarbij een puike fles whisky generaties lang van vader op zoon werd doorgegeven. Het zou in dit voorbeeld, ook voor generatie veertien, geen probleem moeten zijn van deze fles whisky te genieten. Essentieel hierbij is echter dat de fles niet geopend is en wordt bewaard onder de juiste omstandigheden. Whisky heeft in principe een onbeperkte houdbaarheid.

Hoe lang kun je een geopende fles whisky bewaren?

Wanneer je een fles whisky opent en een deel van de inhoud drinkt, zal een deel van de vluchtige componenten, zorgvuldig gevormd tijdens distillatie en lagering, verdampen en in de fles komen. Dit is niet goed voor de kwaliteit van de whisky. Hoe minder whisky er nog in de fles zit des te meer lege ruimte er in de fles ontstaat. De verhouding lucht/drank zal hierdoor ongunstiger worden en een negatief effect hebben op onze favoriete drank.

Het verdampen van de vluchtige verbindingen heeft als gevolg dat de smaak minder genuanceerd en flauwer zal worden. Niettemin zijn er nog een heel aantal andere factoren die hier invloed op hebben. Wat te denken van het klimaat of de luchtvochtigheid? Zo heeft licht bijvoorbeeld een negatief effect op whisky.

Vaak zie je in films dat geopende flessen whisky boven op de open haard staan, vaak ook nog vol in de zomerzon. Dat zijn natuurlijk geen ideale omstandigheden voor het bewaren van een fles whisky. Er is geen officiële houdbaarheidsdatum voor geopende flessen whisky, maar doorgaans zal een halfvolle fles minimaal 1-3 jaar op kwaliteit blijven. Afhankelijk van de whisky en hoe je deze bewaart. Hij is daarna ook nog te drinken, maar de kwaliteit zal zeker minder zijn.

Zoals eerder al aangegeven werd, kan whisky dus zeker ‘bederven’. Maar dit is niet heel denkbaar. Je hoeft je hier pas zorgen over te maken wanneer de fles geopend een hele lange tijd onder mindere omstandigheden bewaard is, waardoor het alcoholpercentage sterk is gedaald door de invloeden van buitenaf. Anders hoef je je hier geen zorgen over te maken. Whisky heeft een zeer hoog alcoholpercentage, dus het is voor bacteriën en schimmels extreem moeilijk houvast te vinden.

Hoe kun je whisky het beste bewaren?

Voor het bewaren van whisky onder optimale omstandigheden is een donkere koele ruimte, zoals een kelder of een kartonnen doos, het beste idee. Zorg dat je fles niet blootgesteld wordt aan al te hoge temperaturen voor een langere tijd.

Daarnaast is het belangrijk dat je een fles whisky staand bewaart. Wijn wordt doorgaans liggend opgeslagen, maar bij whisky is dit geen goed idee. De kurk zal hierdoor aangetast worden, waardoor er wellicht wat lucht bij je whisky kan komen. Dit is wat je sowieso wil voorkomen. Schenk de whisky bijvoorbeeld in een kleinere fles en sluit de fles goed. Zo zorg je dat er minder lucht bij de whisky komt. Bovenal, zorg dat die dop er goed opzit en je hoeft je doorgaans geen zorgen te maken!

Achtergrond / 122 likes / 14 reacties

Anderen bekeken ook

14 reacties op dit artikel

 1. troc schreef:

  dank u zeer

  1. Whisky Wise schreef:

   Graag gedaan, Troc!

  2. chr. schreef:

   Was nuttige info

 2. Mari schreef:

  ik heb begrepen dat je (net als bij wijn) gebruik kan maken van spuitbussen met daarin stikstof om geopende whisky langer op kwaliteit te houden

  1. Whisky Wise schreef:

   Er bestaan inderdaad een aantal producten om dit te doen, Mari. Een voorbeeld van zo’n product is ‘Private Preserve’. Het idee erachter is om, voordat je de dop weer op de geopende fles doet, er wat stikstof in te spuiten. De stikstof zou de zuurstof die in de fles is gekomen moeten verdringen en de houdbaarheid ten goede moeten komen.

   Wij hebben dit zelf nog nooit geprobeerd, en weten dus ook niet wat de effecten precies zijn. We zijn echter wel zeer benieuwd naar de ervaringen hiermee.

 3. Anton G. Poppe schreef:

  Leuk om deze tip te onthouden, dank daar voor. Ik ben Anton en drink al heel lang zo nu en dan een lekker glas whisky, ik zeg wel eens tegen vrienden en familie, “het is mijn hobby” En laten we eerlijk zijn, het is immers een lekkere hobby zo nu en dan. Ik heb verschillende soorten in een donkere, koele kast staan en vind het net als het drinken van de whisky een heerlijke hobby om van te genieten.

 4. Cor de Jong schreef:

  Dat whiskey langer kunt bewaren wist ik maar Jack Daniels Winter Jack bijv. dan? Ik drink er elke winter een paar, je moet er net zin aan hebben… de fles is al 2 jaar oud en aangebroken en nog niet half leeg. Weggooien?

  1. Joost Rietveldt schreef:

   Nee gewoon lekker opdrinken.

 5. Johan weiss schreef:

  Mijn vraag is ik heb een fles clynelish 12 years 1966 daar is een heel klein beetje uit verdampt maak dat wat uit voor de kwaliteit? gr Johan

 6. Erwin T'jampens schreef:

  Kan men mits het toevoegen van een klein beetje porto de red label verduisteren naar black label. Johnny walker

  1. audenaert schreef:

   ikke zie dat

 7. Sieb schreef:

  In het begin staat: We spraken eerder al eens over een familietraditie waarbij een puike fles whisky generaties lang van vader op zoon werd doorgegeven. Het zou in dit voorbeeld, ook voor generatie veertien, geen probleem moeten zijn van deze fles whisky te genieten. Essentieel hierbij is echter dat de fles niet geopend is. Dit kan toch niet? Genieten van een ongeopende fles? Veertien generaties x 20 jaar is 280 jaar genieten van een ongeopende fles?

 8. Joost Rietveldt schreef:

  Ik heb om alle problemen te voorkomen het volgende gedaan
  Een lekkere en dan vaak duurdere fles malt Whisky (Glenlivet) geopend en deze afgesloten met een Vacuvin stop afgepompt en de fles weer weggezet. Wat met wijn kan zal toch zeker ook met Whisky kennen en de volgende keer weer proost. 🥃 🥃

 9. mariman stephen schreef:

  ikzelf ben ook een whisky drinker van single malts, bourbon, blended en jack daniels maar om te zeggen dat 1 fles lang bewaard kan blijven heb ik nog niet ondervonden namelijk drink 1 fles om de 2 dagen

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?