Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Single barrel (single cask) whisky

2 juni 2016 0 reacties
Single barrel whisky

Single barrel (of single cask) whisky is een whisky die wordt gebotteld uit één en hetzelfde vat. Dit betekent dat de fles alleen whisky bevat die heeft gerijpt in één specifiek vat, in plaats van een mengeling van whisky uit verschillende vaten. De whisky uit elk vat wordt apart gebotteld, waarbij elke fles het toebehorende vatnummer bevat. Omdat ieder vat anders is, ontstaat er een verschil in rijping. Elke partij whisky zal dus iets verschillen in smaak en een eigen karakter hebben.

De voor- en nadelen van single barrel whisky

Door het mengen van whisky uit verschillende vaten ontstaat er een whisky die altijd een uniforme kleur en smaakt bevat. Hiermee wordt de kwaliteit van de whisky gewaarborgd. Omdat dit bij een single barrel whisky niet het geval is, kan de kwaliteit van iedere partij zeer verschillend zijn. Terwijl de ene botteling fantastisch smaakt, zou het voor een andere botteling mogelijk beter voor de kwaliteit zijn geweest om de whisky te mengen uit verschillende vaten.

Een single barrel whisky biedt dus niet altijd een kwaliteitsgarantie, maar uiteraard kun je er wel zeker van zijn dat een gerenommeerde distilleerderij geen whisky op de markt brengt die kwalitatief ondermaats is. Het is wel een zeer bijzonder product, dat wat complexer en puurder is dan whisky die wel gemengd wordt. Het leuke is dat elk vat helemaal uniek is. Wanneer het vat leeg is zal dus nooit meer exact dezelfde whisky geproduceerd kunnen worden.

Voorbeelden van single barrel whisky

Er zijn een aantal voorbeelden van distilleerderijen met een verscheidenheid aan single barrel whisky’s in het assortiment. Een daarvan is The Balvenie, met een reeks van 12, 15 en 25 jaar oude single barrel whisky. Daarnaast zijn er ook een aantal onafhankelijke bottelaars die single cask whisky produceren. In Schotland is het aanbod vrij beperkt, in de Verenigde Staten zal je er echter een stuk meer vinden.

Begrippenlijst / 61 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?