Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De 5 beste single malt whisky’s onder 50 euro

13 mei 2016 34 reacties
Beste whisky onder 50 euro

Zoals het echte whiskyliefhebbers betaamt, zijn wij altijd op zoek naar nieuwe whisky’s. Of de whisky nu uit de Lowlands komt of uit een of ander obscuur mijnwerkersdorpje in Noord-Schotland. Sommigen van ons zijn dol op de Islay whisky’s, anderen verkiezen een wat zachtere whisky uit Speyside. Smaken verschillen, maar godzijdank zijn er ontelbare whisky’s te vinden.

Top 5 single malt Scotch whisky’s onder 50 euro

Het goede nieuws is dat niet alle heerlijke whisky’s per definitie duur hoeven te zijn. Wij stelden daarom een lijst samen met de beste Schotse whisky’s onder 50 euro (in willekeurige volgorde). Je bespaart dus niet alleen geld, maar je krijgt er ook een kwalitatief uitstekende whisky voor. Smaken verschillen, maar deze 5 whisky’s bieden gegarandeerd waar voor je geld.

Balvenie Double Wood 12 Years

De Balvenie Double Wood heeft, zoals de naam al doet vermoeden, 12 jaar lang gerijpt in twee houtsoorten. De whisky rijpt eerst lange tijd in vaten van Amerikaans eiken. Daarna wordt de whisky overgegoten in first-fill sherryvaten van Europees eiken. Het dubbele rijpingsproces zorgt voor een zachte, rijke en complexe whisky met een fruitig accent.

Naast het kenmerkende karakter, zorgt het dubbele rijpingsproces ook voor een lange, warme, ietwat kruidige en zoete afdronk. Niet voor niets won deze whisky diverse prijzen, waaronder een gouden medaille op de International Spirits Challenge in 2014.

De Master Distiller David Stewart zorgt er al meer dan 50 jaar voor dat de whisky’s van Balvenie, waaronder deze Double Wood 12 Years, ’top notch’ zijn.

Laphroaig Quarter Cask

Ook de Laphroaig Quarter Cask kent een dubbel rijpingsproces. De eerste rijping vindt plaats in Amerikaans eiken. Voor de tweede rijping worden quarter casks gebruikt, dit zijn vaten die een kwart van de afmeting van normale vaten hebben. Hierdoor komt de whisky meer in contact met het hout, waardoor er een meer complexe smaak ontstaat.

De Laphroaig Quarter Cask kenmerkt zich vooral door de intense, krachtige smaak en aroma’s van turf, zeewier en jodium. Liefhebbers van rokerige, turfachtige whisky zullen deze single malt whisky uit Islay zeer waarderen. Een geweldige whisky.

Kortom: deze whisky, die voor het eerst op de markt kwam in 2004, is een heuse topwhisky van Laphroaig. Volgens de kenners is deze whisky ook lekker met een goede sigaar.

Ardbeg 10 Years

Nog een Islay whisky in deze top 5, de 10 jaar oude Ardbeg. De Ardbeg wordt gezien als de meest turfachtige, rokerige en complexe single malt whisky. Het is daarom ook één van de meest krachtige en kwalitatief beste Islay whisky’s verkrijgbaar. In deze whisky proef je duidelijk het ruwe karakter van het eiland in het zuidwesten van Schotland.

Het is absoluut een whisky die iedereen een keer zou moeten proberen. In het begin proef je de zoetigheid van vanille, gevolgd door intensere smaken van turf, tabak en espresso koffie. De afdronk is erg lang en rokerig met tonen van zeezout en karamel.

Als je van complexe zware whisky’s houdt, dan is dit de whisky voor jou. De prijs is daarbij ook toegankelijk, zeker voor de complexiteit die deze whisky weet te bieden.

Benromach 10 Years

De 10 jaar oude Benromach staat bekend als een whisky van zeer hoge kwaliteit. De rijping vindt plaats in een combinatie van 80% bourbonvaten en 20% sherryvaten. Na het samenvoegen rijpt de whisky nog een korte periode in Oloroso sherryvaten. Het resultaat is een mooi gebalanceerde whisky met een rijk sherry karakter en een ondertoon van turf.

De Benromach 10 Years wordt handgemaakt in de kleinste distilleerderij van de Speyside regio. Het is een whisky die al een aantal prijzen in de wacht heeft gesleept. Zo werd deze in 2014 uitgeroepen tot de beste Speyside single malt whisky tot 12 jaar. En terecht!

Deze whisky is wellicht minder bekend, maar zeker het proberen waard. Het is een mooie uitdaging te proberen al de kleine nuances van deze whisky te herkennen en benoemen.

Talisker 10 Years

Talisker is de favoriete whisky van veel whiskyliefhebbers. Deze 10 jaar oude Talisker is dan ook een erg goede en complexe whisky, die door liefhebbers en kenners altijd hoog wordt gewaardeerd. De combinatie van turf, ziltheid van zeewater en het zoete van gedroogd fruit valt bij velen zeer in de smaak. De afdronk is lang, moutig en peperig.

Er is een reden waarom de Talisker een favoriet is van zowel beginnende als gevorderde whiskydrinkers, dit is een topwhisky. Ervaar deze topper nu, je zult er geen spijt van krijgen.

Deze klassieke whisky, afkomstig van het Schotse eiland Skye, won bij de International Spirits Challenge meermaals een gouden medaille. Een meer dan uitstekende whisky voor een zeer goede prijs. Genoeg redenen dus om deze whisky een keer te proberen!

Subjectieve proevers

Vanzelfsprekend is iedere top vijf die je maakt vrij subjectief. Of het nu films, broodbeleg of whisky’s betreft, de keuze is persoonlijk. Zo ook deze top 5 die wij als liefhebbers hebben samengesteld. Een ding is zeker, deze top 5 is in ieder geval geen slecht startpunt voor de avontuurlijke whiskydrinker op zoek naar een whisky die (nog beter) bij hem of haar past.

Wij zijn ook zeer benieuwd naar jouw favoriete whisky’s in deze prijsklasse. Laat het ons in de comments hieronder gerust weten wanneer je een mooie aanvulling op deze lijst hebt!

Algemeen / 0 likes / 34 reacties

Anderen bekeken ook

34 reacties op dit artikel

  1. Jasper schreef:

    Amarut fusion.

  2. Edwin Lubben schreef:

    Ik mis highland park, en tullibardine

  3. Thieu Trum schreef:

    Laat mijn grote favoriet nou net méér dan 50 euro kosten! 🙁
    (Lagavulin)

    1. Filip schreef:

      Helemaal juist!

    2. S schreef:

      Niet bij de online shops, daar heb je de lagavulin 16y voor 47,50

      1. marinus schreef:

        maar is dan exc. verzendkosten.

  4. Adrian schreef:

    Ik mis de Glenmorangie 12 years…
    Met 70 cl net onder de 50,-…

  5. peat lover schreef:

    ik ga voor de ardbeg ten,heb hem in huis en geprobeerd werkelijk amazing lekker.
    lekker peat houdend en een krachtige smaak.

  6. Mathijs Niehaus schreef:

    Mooi dat Benromach erop staat. Zeker een aanrader en een fantastisch bedrijf. Daarnaast ben ik zelf ook fan van AnCnoc 12 yrs, erg mooie whisky voor een scherpe prijs. Leuk is ook het “mysterie” Finnlagan, waarvan de destillery onbekend is, maar deze meestal gevuld wordt door Lagavulin, maar naar het schijnt soms ook door Laphroaigh of Coal Ila. Een fijne “peated” dus voor weinig.

  7. Sándor Beckers schreef:

    Springbank 10 y/o en Glendronach 12 y/o

  8. Hoft schreef:

    Arran 14 jaar is ook een mooie whisky voor net geen 50 euro

  9. J.kruger schreef:

    Van de rokerige whisky’s vind ik zelf de Smokehead de lekkerste.
    Heerlijk zacht en fijne nasmaak.

  10. Martijn van C. schreef:

    Mooie lijst met twee van mijn drie favoriete whiskey’s, de Talisker 10 yrs en Laphroaig. De derde is de Lagavulin 16 yrs maar ja, net wat te duur voor de lijst en begrijpelijk.

  11. D’Hondt Stany schreef:

    Geef mij maar de Talisker 10 yrs, vind ik persoonlijk de beste prijs kwaliteit

  12. Chris Laarakker schreef:

    De meest prijsgunstige whisky voor mij is de Finlaggen. normaal zo’n € 28,00 maar regelmatig bij Gall en Gall voor € 21,95. De Laphroaig Quarter Cask vind ik nog veel beter maar is een stuk duurder.

  13. Age Vlug schreef:

    Prijs/kwaliteit verhouding komt bij de Finlaggen echt goed tot zijn recht en als
    de Laphroaig 10 Year te duur is een leuk alternatief.

  14. Ben schreef:

    Oban Highland Single Malt Scotch Whisky 14 YO

    1. marinus schreef:

      Hele mooie met een perfecte smaak. Licht rokerig. Prima afdronk.
      Moet in de lijst.

  15. jim schreef:

    ik vind de talisker skye ook een heel fijne, en onder de 40 euro.

  16. Walt Miskey schreef:

    Dalmore 12
    Aultmore 12
    Oban 14
    Dalwhinnie 15

  17. Cor Wijker Sneek schreef:

    Ik vind de Glen Grant 10 year old ook een heerlijke whisky! Zeker voor de prijs van 26,95.

  18. Marcel van der Pasch schreef:

    Coal ila 12 vind ik de lekkerste! Te vinden voor onder 35 euro. Prima te doen!

  19. A. De Rooij schreef:

    Finlaggan Cask Strengh slaat bijna alle rokerige Islay’s om de oren voor een prijs… Ver onder de €50,-! Zeer vergelijkbaar met mijn absolute favoriet Ardbeg Corryvrecken, maar da’s een heel ander prijskaartje.

  20. M. Van Mourik schreef:

    Ik kan er zo nog een paar noemen: Talisker Port Ruigh, Glenfarclas 105, Whistler 7yo Blue Note, Oban 14yo, Ballechin 10yo!

  21. Risky F Hook schreef:

    Wat ik hier niet zie is de Bowmore Black Rock en ook dus van Islay waar toch de betere whisky vandaan komen (vind ik), maar iedereen heeft een andere smaak.

  22. Jakepeewee schreef:

    Onder de 50 euro: de Springbank 10 yo
    Er net even boven: de Amrat Intermediate sherry en de Ardbeg Uigeadail

  23. M_O schreef:

    Soms online net onder de 50€. Bunnahabhain Cruach Mhona.
    Ik heb deze altijd in huis.

    1. M_O schreef:

      Absoluut! Heerlijke whisky. Half jaar geleden nog op een grote proeverij geweest, en kwam toch weer bij Bunnahabhain terecht. Altijd in huis, met als tegenhanger de Bunnahabhain 12 yrs voor als ik wat anders wil. Daarnaast nog de Lagavulin 16 years.

  24. marinus schreef:

    Niemand zie ik de ‘Big Peat’ noemen. En dit is toch wel een rokerige whisky die op zichzelf staat.
    Zou eigenlijk genoemd moeten worden. Maar misschien voor de meesten toch net iets te turf lijk.

    1. Frank schreef:

      Big Peat is een blended malt, geen single malt.

  25. John schreef:

    Een mooie lijst, al ben ik geen liefhebber van de quarter cask. Daarvoor in de plaats zou ik Dalwhinnie willen zetten. 15 y.o. onder de 50 euro, een echte stayer. De Distiller’s Edition is nog lekkerder, maar zal de winkel niet onder de 50 euro verlaten. Dalwhinnie was een vd eerste malts die ik leerde kennen, in de tijd vd Classic Malts.

  26. Frank schreef:

    Kilchoman Machir Bay is ook een toppertje, net onder de 50.

  27. lucien schreef:

    Een zachte single malt met veel smaakaccenten is Tomatin Legacy. Ook niet te versmaden zachte malts zijn de Cardhu 12 years old en de blended malt van de Famous Grouse. Mijn drie whisky favorieten. Op kamertemperatuur met een drupje drupje water. Even wachten en dan langzaam genieten!

  28. Juliette.Colenbrander. schreef:

    Is een MALTKY ORIGINAL een goede whisky? Ik heb hem gekocht en vond het een zwakke afdronk hebben, waterig zelfs. Heb ik gelijk, of ligt het aan mij.
    n.j.colenbrander….

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?