Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Independent bottler

30 augustus 2017 0 reacties
Independent bottler

Independent bottlers zijn ondernemingen die in eigen beheer whisky van andere distilleerderijen bottelen en of blenden. Zij produceren dus zelf geen whisky, maar geven whisky’s van andere, vaak bekende, distilleerderijen een geheel nieuw jasje.

Het is vandaag de dag gebruikelijk dat Schotse distilleerderijen vaten whisky verkopen aan blenders en onafhankelijke bottelaars, om extra inkomsten te genereren. Sterker nog, sommige distilleerderijen leveren uitsluitend aan onafhankelijke bottelaars en verkopen geen eigen merk. Enkele voorbeelden van bekende independent bottlers zijn Signatory, Douglas Laing, The Ultimate en Schotlands oudste onafhankelijke bottelaar, Cadenhead.

Geheime bottelingen

Sommige whisky’s van independent bottlers worden gebotteld zonder aan te geven van welke distilleerderij ze afkomstig zijn. Dit worden vaak ‘geheime bottelingen’ genoemd. Dit kan gebeuren wanneer een distilleerderij zijn merk wil beschermen maar toch extra inkomsten wil genereren door verkoop aan een derde partij. Of omdat de bottelaar de mogelijkheid wil hebben om van verschillende distilleerderijen in te kopen, zonder steeds het merk of het label te hoeven veranderen.

Een voorbeeld hiervan is de whiskyuitgave ‘Tactical Selection’ van Douglas Laing & Co’s Old Malt Cask range. De bottelaars geven niet aan uit welke distilleerderij hun whisky komt. Maar, zoals wel vaker gebeurt bij onafhankelijk bottelen, zijn er wel verhalen die de ronde doen over de herkomst van de populaire whisky.

Zo is het bijvoorbeeld duidelijk dat deze whisky, gelabeld als ‘A Skye malt’, wel afkomstig moet zijn van de enige distilleerderij op het eiland, Talisker. Door de herkomst geheim te houden ontloopt het merk problemen met rechten of contractvoorwaarden.

Onafhankelijke bottelingen, weer eens wat anders

Onafhankelijke bottelaars bottelen doorgaans uit één vat. Dit is een verschil met de meeste reguliere distilleerderijen. Gewone uitgaves van distilleerderijen worden zo gemaakt dat het altijd bijna exact hetzelfde product is. Dit is bij onafhankelijke bottelaars niet het geval. Daarnaast worden whisky’s niet gekleurd of chill filtered door de onafhankelijke bottelaars. Je krijgt dus een product dat wat unieker aandoet. Bovenal is het gewoon een fijne afwisseling van de reguliere whisky’s.

Misschien heb je al eens een whisky geprobeerd van een onafhankelijke bottelaar, want er is volop keus. Misschien ben je wel dol op een whisky van een distilleerderij die niet zo vaak een nieuwe whisky uitgeeft, maar mocht deze distilleerderij whisky aanbieden aan een onafhankelijke bottelaar dan ben je toch in staat van deze wat minder beschikbare whisky te genieten.

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?