Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Wat is het verschil tussen single malt en blended whisky?

1 mei 2015 23 reacties
Het verschil tussen single malt en blended whisky

Deze vraag wordt ons steeds vaker gesteld door bezoekers van onze whisky webshop, veelal door beginnende whiskydrinkers die toch wel eens het fijne willen weten van de wondere wereld van de whisky. Daarom willen wij hier vandaag eens uitgebreid aandacht aan besteden. Er bestaan nogal wat misverstanden over dit onderwerp. Zelfs barmannen weten het soms niet goed uit te leggen. Waar komen deze misvattingen vandaan?

We zullen proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen. De verwarring zit hem vooral in de taal. Zoals dat wel vaker het geval is bij dergelijke misvattingen. Vanzelfsprekend denken veel mensen dat een single malt geen blend is. Want dat klinkt logisch, het bevat tenslotte het woord ‘single’. Toch is het zo dat ook een single malt een, zij het speciaal, soort blend is. Een mix van whisky dus. Sterker nog, haast alle verkrijgbare whisky’s vandaag de dag zijn blends. Waarom? Dat leggen we hieronder uit.

Wat is een blended whisky?

Belangrijk is het om het woord blend, dat mix of mengsel betekent, ruim te nemen. In whiskytermen is een blend een mengsel van twee of meer whisky’s die samen gebotteld worden en vervolgens verkocht worden als één whisky. Blended whisky’s zoals de bekende en veel verkochte merken Johnnie Walker en Jameson zijn daar voorbeelden van. Het is dus een mengsel van verschillende whisky’s van soms verschillende distilleerderijen, die samengevoegd worden in één product.

Er is een hardnekkig misverstand dat whisky’s die het predicaat single malt dragen, uit één vat komen. Dat hoeft namelijk helemaal niet zo te zijn. De meeste single malts zijn ook blends. Deze worden ten slotte ook gemaakt uit verschillende partijen whisky.

We hebben nu dus het verschil tussen single malts en blends vastgesteld. Maar ook in de categorie blends is er aardig wat verscheidenheid. Blended malt Scotch whisky’s zijn bijvoorbeeld blends die gemaakt zijn uit een combinatie van single malts uit twee of meer verschillende distilleerderijen. Vaak worden partijen whisky’s opgekocht om er een nieuw product uit te maken en de beste eigenschappen van deze verschillende partijen mooi samen te laten komen.

Blended Scotch whisky is een verzamelnaam voor blended whisky’s uit schotland. Een opmerkelijk aantal van 90% van de verkopen vandaag de dag zijn blended whisky’s. Een blended Scotch whisky is een mix van zowel malt als graanwhisky’s, afkomstig uit verschillende distilleerderijen. Dit zijn vaak grote merken als Dewar’s, Chivas Regal en natuurlijk Johnnie Walker.

Wat wordt er dan bedoeld met een single malt whisky?

Het probleem dat ten grondslag ligt aan deze hele verwarring is het woord single. Een Schotse single malt is niet meer en niet minder dan het product van één en dezelfde distilleerderij. Dus niet uit één vat of één partij, maar uit één distilleerderij. Zo kan bijvoorbeeld een fles Bowmore uit Islay het resultaat zijn van een mengsel van verschillende distillatierondes of vaten. Wel zeker is dat de whisky’s uit deze fles allemaal afkomstig zijn uit de Bowmore distilleerderij. In tegenstelling tot de blends, waar een fles vaak een mengsel uit verschillende distilleerderijen bevat.

Zoals gezegd moet een single malt zijn gedistilleerd in één distilleerderij door middel van een pot still distillatie. In Schotland moet men officieel gebruik maken van gerst, pas dan mag het doorgaan voor Schotse single malt. Tevens moet deze distilleerderij zich in Schotland bevinden en moeten de vaten er minstens 3 jaar hebben doorgebracht.

Welke whisky’s komen wel uit één en hetzelfde vat?

De zogenaamde single barrel Schotse whisky komt uit één vat whisky en wordt absoluut niet gemengd met whisky van elders. Omdat ieder vat anders is, levert ieder vat verschillende whisky op. De manier van opslag, het materiaal waar het vat van gemaakt is, de duur van rijping, al deze dingen hebben een flinke impact op het uiteindelijke product. Dit soort zaken verdwijnen natuurlijk enigszins wanneer whisky’s gemengd worden met whisky’s uit andere vaten of zelfs distilleerderijen.

Nu zal de beginnende whiskydrinker dat minder snel proeven dan een doorgewinterde whiskyliefhebber, niettemin zijn er wel degelijk verschillen. Het maakt een whisky wat complexer en puurder. De Balvenie distilleerderij heeft enkel van deze single barrel whisky’s in de aanbieding. In Schotland zijn er maar weinig voor handen, in de Verenigde Staten echter meer.

Wij zijn heel erg benieuwd naar welk type jouw voorkeur uitgaat, single malt whisky of blended whisky?

Achtergrond / 0 likes / 23 reacties

Anderen bekeken ook

23 reacties op dit artikel

 1. Willy van Sommeren schreef:

  ik ben nu volledig op de juiste hoogte over dit veel besproken onderwerp.
  groet Will

  1. Whisky Wise schreef:

   Goed om te horen, Willy! We zijn blij dat je dit artikel nuttig hebt gevonden.

 2. Erik Brouwer schreef:

  Eindelijk eens een stukje duidelijkheid . . . Bedankt !

  1. Whisky Wise schreef:

   Graag gedaan, Erik!

  2. Frans G schreef:

   Dacht dat jij alleen maar bier dronk PAN

 3. ysebaert albert schreef:

  Beste, daar ik graag een glas vuurwater drink ben ik na dit te lezen toch wat geruster om een fles Blended te kopen want mijn gedacht was dat deze veel minder in kwaliteit was, met de hogere prijzen was mijn aankoop gedrag iets verminderd dus laat ons van beide soorten verder genieten, dank U.

 4. Jan hacquebard schreef:

  Eindelijk een eerlijk antwoord op een prangende vraag met dank jan hacquebard

 5. Gio schreef:

  Leerzaam. Thanks.

 6. Jack schreef:

  Leuk om te lezen. Ik had altijd het idee dat blended whiskey meer goedkope bocht was dan single malt.
  Ik zou nog wel eens willen weten wat in grote lijnen het verschil is tussen Schotse, Ierse, een Amerikaanse wiskey?

 7. Jan schreef:

  Wordt in Schotland niet vaker de term “Single cask” gebruikt? “Single barrel” wordt (dacht ik) vaker voor (Amerikaanse) whiskey gebruikt.

  1. Whisky Wise schreef:

   Een cask is hetzelfde als een barrel. Deze 2 benamingen kunnen door elkaar heen gebruikt worden en zijn dus niet afhankelijk van de afkomst van de whisky.

 8. Jan schreef:

  Ik zou graag uitleg krijgen over “First fill”. Heeft dit te maken met Single cask? Alvast bedankt en met vriendelijke groet,

  Jan.

  1. Whisky Wise schreef:

   Bij het maken van whisky worden vaten meestal meerdere keren gebruikt. First Fill wil zeggen dat het vat nog niet eerder is gebruikt voor het rijpen van whisky en dus nog geen enkele smaakinvloed heeft afgegeven. Tijdens het rijpingsproces is er daarnaast dus ook geen invloed van eerder gerijpte whisky’s op de smaak.

   1. Victor schreef:

    Echt super leuk om te weten !
    Mijn kennis is weer iets bijgewerkt.. bedankt !

 9. Jan schreef:

  Ok, duidelijk. Bedankt voor de uitleg. Maar die “first fill” vaten zijn dan wel eerder gebruikt voor bourbon of sherry neem ik aan? Dus dan is de smaakinvloed daarvan wat sterker is mijn conclusie.

  1. Kees de Boer schreef:

   Beetje late reactie Jan, omdat ik nu pas op deze pagina kom en dit bericht lees:
   Je hebt gelijk hoor, first fill heeft betrekking op het niet eerder gebruikt zijn voor het maken van whisky. Uiteraard zijn ze wel al voor sherry of bourbon gebruikt. Sterker nog, echt nieuwe vaten mogen niet gebruikt worden voor whisky, wel voor bourbon.

 10. Hans Schiettekatte schreef:

  Nuttige informatie, leerzaam en begrijpelijk.

 11. Rene Adams schreef:

  Hou wel eens van een whisky, maar dit is een goede uitleg van de verschillende soorten.

 12. Haike schreef:

  Leuk om te lezen doorgaans drink ik blended whiskey ga toch ook eens een single malt proberen.

  1. Kees de Boer schreef:

   Goed idee!
   Overigens is er nog wel eens een misverstand dat single malts beter en lekkerder zouden zijn dan blends. Dat hoeft helemaal niet waar te zijn. Ik ken blends die een stuk lekkerder en complexer zijn dan sommige single malts. Uiteraard ook andersom.

 13. Leonie schreef:

  Oke alleen mis ik nog de uitleg over double blend, is dit dan dubbel gemixt en geeft dit een zachtere smaak?
  Leuk om de verschillende termen te weten.

 14. Leonie schreef:

  Sorry zie net dat het niet dubbel blended is maar dubbel gedestilleerd

 15. Hendrik Voets schreef:

  Duidelijk en leerzaam artikel. Hieruit blijkt wel dat de auteur volledig op de hoogte is. Mijn voorkeur gaat uit naar de blended whisky. Mijn favoriete whisky is Crown Royal, een Canadese blended whisky. Helaas is in Nederland alleen de standaard Crown Royal te kopen. De andere soorten van dit merk zijn wel te importeren maar dan betaal je de dubbele prijs van de fles. Ik kan iedere liefhebber aanraden deze whisky een keer te proberen. Nogmaals bedankt voor uw artikel.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?