Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Alcohol By Volume (ABV)

18 oktober 2017 0 reacties
Alcohol By Volume

Alcohol By Volume, of kortweg ABV, is de Engelse afkorting voor de standaardmeting met betrekking tot het alcoholpercentage dat een drank bevat. Dit komt neer op het percentage alcohol (ethanol) dat een bepaald volume drank bevat.

Het is, om precies te zijn, het aantal milliliter aan pure ethanol in 100 ml vloeistof bij een temperatuur van 20 °C (68 °F). Het aantal milliliter pure ethanol is de massa gedeeld door de dichtheid bij 20 °C (68 °F), wat neerkomt op 0,78923 g/ml. Deze standaard wordt wereldwijd gebruikt en is te zien op haast iedere alcohol bevattende fles drank.

Verschillende meetmethodes

In sommige landen, zoals Groot-Brittannië en Frankrijk, gebruikt men soms een andere methode. Deze methode heet de methode graden Gay-Lussac, maar dit levert slechts een beperkt verschil en komt voor de normale consumptie binnen grote lijnen overeen.

Whisky en alcoholpercentages

Schotse whisky wordt doorgaans gebotteld op 40 of 43%, maar er zijn ook whisky’s op de markt met 45 of 57% en soms zelfs nog hoger. Deze verschillen liggen vaak aan nationale regelgeving omtrent alcoholpercentages of de gebruikte productiemethodes. De wet stelt in ieder geval dat Schotse whisky op zijn minst 40% alcohol dient te bevatten.

Vroeger, voor de nieuwe meetmethodes werden gebruikt, gebruikte men een ingenieus trucje om de sterkte van alcohol te achterhalen. Toen mixte men whisky met buskruit en stoken het aan. Als de vlam fel en helder was, werd de whisky ‘proof’ genoemd en kon het de verkoop in. Wanneer de vlam echter zwak of blauwig was, werd hij ‘under proof’ genoemd. Het was pas later dat men uitvond dat ‘proof’ neerkomt op 57%.

Enkele voorbeelden van alcoholpercentages van bekende dranken in verhouding met whisky:

  • Bier – 1,2% vol – 12% vol
  • Wijn – 8,5% vol – 15% vol
  • Sherry – 15% vol – 20% vol
  • Jenever – 35% vol – 38% vol
  • Wodka – 35% vol – 50% vol
  • Rum – 37,5% vol – 80% vol
  • Cognac – 40% vol
  • Gin – 40% vol – 55% vol

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?