Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

NAS (No Age Statement)

3 mei 2016 0 reacties
No Age Statement whisky

No Age Statement betekent simpelweg dat er geen leeftijdsaanduiding staat vermeld op het label van de fles. Volgens de Schotse wet moet een whisky minstens 3 jaar hebben gerijpt. Een NAS whisky bestaat dus uit whisky van minimaal 3 jaar oud, maar kan ook bijvoorbeeld 8 jaar, 12 jaar of 18 jaar oude whisky bevatten. Zonder leeftijdsaanduiding heeft de distilleerderij meer flexibiliteit in wat ze produceren, omdat ze niet zijn beperkt door leeftijd.

Waarom maken distilleerderijen NAS whisky?

Whisky is een product dat steeds populairder wordt, ook ver buiten Europa. De vraag naar whisky is de laatste tijd enorm gestegen. Het wordt steeds lastiger om aan de vraag te blijven voldoen en oudere whisky’s worden steeds schaarser. Door ook jongere whisky’s te gebruiken kunnen producenten, indien nodig, grotere hoeveelheden op de markt brengen.

Het probleem hiervan is dat volgens de Schotse regels altijd de leeftijd van de jongste whisky op de fles vermeld moet worden. Als er bijvoorbeeld zowel 3 jaar oude whisky als 8 jaar oude whisky wordt gebruikt, is de producent verplicht om de leeftijd van 3 jaar te vermelden op de fles. Bij consumenten leeft (overigens niet altijd terecht) vaak het idee dat oudere whisky altijd beter is. Om dit te vermijden vermelden producenten bij een NAS whisky geen leeftijd op de fles.

Is de kwaliteit van NAS whisky minder?

Bij de term No Age Statement denk je misschien meteen aan jonge whisky, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarnaast wordt de kwaliteit van whisky niet alleen maar bepaald door de leeftijd. Ouder betekent niet altijd beter, en dus hoeft een NAS whisky niet per definitie slechter te zijn. De kwaliteit van het vat en de klimaatomstandigheden tijdens het rijpen hebben een grotere invloed. Uiteindelijk is het ook een kwestie van smaak, en zullen de meningen verdeeld zijn.

Voorbeelden van NAS whisky

Een bekend voorbeeld van een NAS whisky is Johnnie Walker. Op een aantal van hun flessen (bijvoorbeeld Red Label en Blue Label) staat geen leeftijdsverklaring. De kleur van het label bepaald wel de prijsklasse en kan een indicatie zijn van de leeftijd, maar wettelijk gezien zijn ze er niet aan gebonden. Ook bekende merken als Aberlour en Macallan hebben een reeks van NAS whisky’s in hun assortiment. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden op de markt.

Begrippenlijst / 32 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?