Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Bourbon whiskey

22 september 2017 0 reacties
Bourbon whiskey

Bourbon whiskey is een type Amerikaanse whiskey, met als hoofdbestanddeel mais. Dit in tegenstelling tot de Europese whisky’s die traditioneel met gerst worden geproduceerd. Naast mais wordt er ook whiskey gestookt met rogge. Bourbon wordt al sinds de 18de eeuw gedistilleerd door immigranten op het Amerikaanse vasteland. Bourbons worden sterk geassocieerd met het zuiden van de V.S. en met de staat Kentucky in het bijzonder. Dat is voornamelijk omdat 95% van alle bourbon er het levenslicht ziet.

Waar komt de naam bourbon vandaan?

De naam, uit de jaren twintig van de 18de eeuw, is ofwel afkomstig van de Franse dynastie met dezelfde naam, ofwel van plaatsnamen van bekende locaties in het whiskyhart van de V.S., zoals Bourbon County in Kentucky en de zo bekende Bourbon Street in de stad New Orleans. De laatste optie lijkt ons het meest aanneembaar, maar de historici blijven hierover twisten.

De herkomst van bourbon whiskey

Zoals Scotsh onlosmakelijk verbonden is met Schotland, heeft ook bourbon whiskey een aantal streken die echt bekendstaan om hun verbondenheid met deze amberkleurige Amerikaanse godendrank en de bijbehorende distilleerderijen.

De beroemdste streek is natuurlijk Kentucky, waar veel bourbon whiskey’s te vinden zijn, maar ook veel Bourbon-festivals en de bekende Kentucky Bourbon Trail, die je langs enkele mooie distilleerderijen leidt. In Kentucky wordt 95% van alle bourbon geproduceerd. De staat heeft meer vaten bourbon in rijping dan dat er inwoners zijn.

Verder is er nog Tennessee, met haar Tennessee whiskey. Het bekendste voorbeeld hiervan is Jack Daniel’s, dat verkocht wordt als een echte Tennessee whiskey. De regelgeving en distillatieprocessen in deze staat zijn weer net iets anders als in Kentucky.

Wettelijke vereisten voor bourbon whiskey

Een bourbon is pas een bourbon als het gedistilleerd werd volgens bepaalde regels. De wettelijke definitie verschilt echter wel enigszins tussen verschillende landen en gebieden. Doorgaans wordt een whiskey pas echt een bourbon genoemd als deze uit de Verenigde Staten komt en gemaakt is uit een graanmix van op zijn minst 51% mais. Doorgaans dienen bourbons ook te rijpen in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.

Er is geen minimum rijpingsvereiste voor een selectie bourbon. Er worden zelfs whiskey’s van 3 maanden oud verkocht als bourbon. Het enige verschil is straight bourbon, dat is bourbon die op zijn minst twee jaar heeft gerijpt. Whiskey met een label dat spreekt van een straight bourbon moet, wanneer deze minder dan vier jaren heeft gerijpt, het aantal jaren altijd vermelden.

Economische feitjes over bourbon whiskey

  • Sinds 2016 zijn de opbrengsten van de bourbon-markt ongeveer 3,1 miljard binnen de Verenigde Staten.
  • Bourbon is tevens verantwoordelijk voor ongeveer twee-derde van de gehele export van sterke gedistilleerde dranken vanuit de Verenigde Staten.
  • De gehele export van sterke dranken steeg met 6,8 procent in 2016, voornamelijk aangedreven door de verkopen van Amerikaanse whiskey.
  • Bourbon levert alleen al in Kentucky zo’n 17.500 banen op.
  • Kentucky whiskey is een industrie die binnen de staat zo’n 8,5 miljard euro per jaar doet omgaan.

We kunnen concluderen: bourbon whiskey is ‘booming’ en draagt een behoorlijk steentje bij aan de economie van voornamelijk de staat Kentucky, maar ook aan die van de Verenigde Staten in het geheel.

Begrippenlijst / 24 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?