Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Rye whiskey

5 september 2017 0 reacties
Rye whiskey

Rye whiskey is een whiskey met rogge als belangrijkste onderscheidende ingrediënt. Dit type whisky distilleert men voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada. De wetgeving verschilt echter tussen Canada en de Verenigde Staten. Om rye whiskey genoemd te mogen worden in de Verenigde Staten, dient de whiskey minimaal 51% rogge te bevatten. In Canada is dit 31%, maar wanneer het percentage rogge boven de 51% is spreekt men van een heuse ‘straight rye whiskey’. Rye whiskey staat bekend om zijn sterke smaak en een krachtig karakter met een bittere afdronk.

Canadese verwarring omtrent rye whiskey

Soms wordt Canadese whiskey zelfs rye whiskey genoemd wanneer er geen, of slechts een beetje, rogge is gebruikt. Dit komt doordat de Canadezen van oudsher rogge begonnen toe te voegen aan hun whiskey’s. Dit werd zo’n doorslaand succes in het noordelijke buurland van de V.S. dat veel mensen voortaan simpelweg alle Canadese whiskey met de naam rye whiskey gingen aanduiden. Sommige whiskey’s worden dus nog steeds onder dit label verkocht, al bevatten ze geen enkel spoortje rogge.

Stijgende populariteit van rye whiskey

Roggewhiskey begint weer overal aan populariteit te winnen. Veel bekende distilleerders experimenteerden al met roggewhiskey en sommigen van hen brachten een whiskey op de markt. Zo begon Brown-Forman met de productie van de Jack Daniel’s Single Barrel Rye. In een distilleerderij nabij Mount Vernon, de geboorteplek van George Washington, wordt een roggewhiskey gedistilleerd waarvan men zegt dat deze zo gemaakt wordt zoals Washington het vroeger zelf deed.

Enkele bekende rye whiskey’s

Er is volop keuze, ook voor de liefhebbers van roggewhiskey’s. Zo heeft Beam Suntory enkele whiskey’s gemaakt van rogge, zoals de Old Overholt en de Jim Beam Rye. Wild Turkey is natuurlijk ook een bekend merk dat tevens de Wild Turkey Rye uitbrengt. Ook zijn er wat minder bekende merken als Red Hook en Willet Family Reserve uit Kentucky.

Verder zijn er nog enkele onafhankelijke producenten die roggewhiskey’s op de markt brengen. Rittenhouse en Sazerac zijn twee merken die erom bekend staan veel te experimenteren met roggewhiskey’s en zeer goede whiskey’s in hun stal te hebben.

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?