Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Floor malting

6 oktober 2017 0 reacties
Malting floor Highland Park

Floor malting is een traditionele wijze van mouten, het proces waarbij gerst bewerkt wordt voor het gebruik in het distilleerproces van whisky. Het graan wordt met de hand uitgespreid op een grote vloer, genaamd een malting floor, alwaar het gerst tot mout verwordt. Vandaag de dag zijn de meeste distilleerderijen overgestapt op drum malting, waarbij het graan in een volledig mechanisch draaiende trommel wordt gemout.

Het authentieke proces van floor malting

Het mout wordt eerst met de hand uitgespreid over het volledige oppervlakte van de moutvloer. Zo ontstaat er een gelijkmatig verdeelde dikke laag mout van ongeveer 15 centimeter hoog. De vloeren dienen voldoende gelucht te worden om te voorkomen dat er ongewenste biologische reacties, zoals schimmeling of bacterievorming, plaats kunnen vinden.

Daarnaast moet het mout regelmatig gekeerd worden, zodat het proces alle gerst gelijkmatig kan beïnvloeden. Hier worden twee traditionele gereedschappen voor gebruikt, een houten schop en een speciale hark (malt rake). Een heel karwei, dat nu grotendeels geautomatiseerd is. Vroeger ging dit volledig handmatig, waarbij werkers die dit vaak jarenlang deden lichamelijke vergroeiingen opliepen. Dit werd in de volksmond ‘monkey shoulder‘ genoemd. Er is zelfs een bekende whisky met deze naam.

Distilleerderijen die nog altijd authentiek mouten

De meesten van de 100 distilleerderijen in Schotland kopen gemout gerst van professionele partijen, die zich enkel richten op het mouten van gerst. Maar enkele distilleerderijen gebruiken nog altijd een authentieke malting floor voor voornamelijk commerciële marketingdoeleinden. Toch zijn ook deze distilleerderijen deels afhankelijk van de professionele aanleveraars van gemout gerst om aan hun grote vraag te kunnen voldoen.

Enkele voorbeelden van Schotse distilleerderijen die zelf nog het traditionele moutproces geheel of deels uitvoeren zijn:

  • Laphroaig, Islay
  • Bowmore, Islay
  • Kilchoman, Islay
  • Highland Park, Islands
  • Springbank, Campbeltown
  • The Balvenie, Speyside
  • Benriach, Speyside
Begrippenlijst / 28 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?