Volgens sommigen gaat whisky samen met bijna alles. Wereldwijd verblijden whiskydrinkers hun smaakpapillen met een interessante combinatie van whisky met sigaren, zoete desserts, biefstuk, je kunt het zo gek niet bedenken.
Bij onze collega’s in de wijnindustrie is er haast een heuse tak van wetenschap ontstaan voor het ‘pairen’ van een wijntje uit de Bordeaux-streek of een Spaanse Rueda met een bepaald gerecht. Bij whisky is dit wat minder het geval, maar hetzelfde principe geldt hier natuurlijk ook. Een glas whisky gaat natuurlijk prima samen met bepaalde snacks, gerechten of hapjes.
Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: “welke hapjes kan ik als zijnde ‘pairing’ gebruiken met mijn favoriete sterke drank?” Geen gemakkelijke vraag en uiterst subjectief natuurlijk. Toch willen wij eens een aantal suggesties doen.
Verschillende whisky’s, verschillende pairings
Logischerwijs gaan niet alle pairings samen met alle whisky’s. We weten hoeveel verschillende whisky’s er zijn. Daarom bekeken we eerst eens waar je op moet letten bij het pairen van whisky en eten. Aan het einde van het artikel hebben we enkele, wellicht onverwachte, suggesties beschreven.
- Het doel is niet om enkel een pairing te vinden die prima samengaat. Beter is nog wanneer een pairing met whisky iets nieuws toevoegt aan het eten. In andere woorden, je wil synergie creëren met een pairing – 1+1=3. Makkelijk zat.
- Vermijdt alles wat te pittig, bitter of bedekt is met een laag knoflook. Dit zal de smaak van de whisky niet ten goede komen en dat is natuurlijk al funest voor de ervaring.
- Gerechten die gekookt worden met veel vet doen het meestal vrij goed met sterke drank. Voedsel met veel boter of vettig als een goed stuk vlees, zal altijd acceptabel samengaan.
- Probeer niet altijd te veel te matchen. Een rokerige whisky met een gerookte zalm pairen klinkt intuïtief als een goede keus, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De rokerige whisky zal de licht rokerige vis geen goed doen. De smaken dienen elkaar te complementeren, identieke smaken zullen dit doorgaans niet doen.
- Probeer de hoeveelheden ook te balanceren. De wat zwaardere whisky’s zullen beter samengaan met een goede stevige vullende maaltijd, waar een wat lichtere whisky vaak goed samengaat met wat lichtere maaltijden of snacks als sashimi of andere zeevruchten.
- Gebruik niet te veel kruiden en specerijen, dit kan een heuse smaakexplosie veroorzaken. En niet zo een die je graag ziet gebeuren. De whisky zal deze accenten versterken waardoor het niet meer uitgebalanceerd zal smaken.
- Denk eens na over het pairen van aroma’s en structuur, of denk eens niet enkel aan de smaak. Probeer eens de pairing tot stand te laten komen aan de hand van andere zaken zoals geur, gevoel of structuur. Een beetje experimenteren kan absoluut geen kwaad.
De onderliggende regel hierbij is altijd: experimenteren, proeven, genieten en nog wat meer proeven. Er zijn in principe geen verkeerde pairings. Een pairing kan tot veel discussie leiden, maar het belangrijkste is dat jij ervan geniet.
Aanvullende tips voor het pairen van whisky en eten
Voor verdere handvaten om eens te beginnen met dat pairen, zetten wij hieronder enkele whisky’s op een rij met hapjes en gerechten die goed samengaan. Er zijn ten slotte veel verschillende whisky’s en nog veel meer verschillende gerechten. Dit biedt oneindige mogelijkheden.
De wat meer zachtere whisky’s, met een vaak zoete ondertoon gaan goed samen met veel uiteenlopende gerechten. Whisky’s als de Dalwhinnie en de Glenkinchie, vaak afkomstig uit The Lowlands zijn uitermate geschikt voor pairing met bijvoorbeeld sushi, gerookte zalm, krab, sommige soepen en kaas. Als je het overigens echt Schots wilt maken, pair je een van deze Lowlands whisky’s met haggis, het traditionele gerecht uit Schotland. Wellicht krijg je het met een goed glas whisky wèl weg.
Een naam die overigens vaak genoemd wordt is die van Roquefort kaas. Zo zou de Roquefort een prima aanrader zijn om eens te pairen met een van deze zachtere whisky’s. Zeker ook met deze Lowlands whisky’s. Al kan de Roquefort ook erg prima worden gecombineerd met andere whisky’s. Kenners raden zelfs aan deze eens te proberen met de turfachtige Islay whisky’s, zoals de Ardbeg (die we vorige week nog bespraken).
De wat vollere whisky’s, zoals de Bruichladdich, of nog wat voller, The Macallan, combineren goed met nog wat ‘stevigere’ maaltijden. Denk hierbij aan gerookte makreel, eend, rund, fazant of, daar hebben we hem weer, haggis. Overigens is een goed stuk biefstuk niet alleen aan te raden met een goed glas rode wijn, maar ook met een degelijke ‘stevige’ whisky als deze. Vaak gaat fruit ook goed samen met deze whisky’s. Zoetigheid kan zeker geen kwaad in deze combinatie.
De zwaardere, turfachtigere whisky’s zijn wat moeilijker te pairen. De smaken van whisky’s als Lagavulin, Caol Ila en Talisker zijn zo uitgesproken dat zij veel andere smaken zouden overheersen. Interessante suggesties zijn toch dingen die de drinkers van deze zware, mannelijke whisky’s wel zullen aanspreken. Bacon, sterke blauwe kazen, coquilles en pure chocolade.
Bijzondere pairings met de populaire Islay whisky’s
Een kok heeft, na een bezoekje aan een distilleerderij in Islay, een lijstje gemaakt met tien bijzondere suggesties ter pairing met deze populaire whisky’s. Enkele bijzondere suggesties van dit lijstje wilden wij jullie zeker niet onthouden. Zo suggereert hij de teriyaki zalm – spiesjes met zalm teriyaki zouden zeer goed moeten samengaan met een Laphroaig.
Geroosterde aubergines zal ook bij de vegetariërs in de smaak vallen. Aubergine zou als groente prima samen gaan met de turfachtige smaak van deze whisky’s.
Tot slot nog een suggestie uit het koude noorden. Scandinaviërs zijn groot liefhebber van Islay whisky’s en volgens ingelichte bronnen smaakt gerookt rendiervlees bijzonder goed en is dit, zeker op een van de vele koude dagen, een welkome traktatie.
Heb jij nog goede suggesties voor smakelijke whisky pairings, deel ze met ons in de comments!
1 reactie op dit artikel
Een Ierse runder bavette opgerold met schijfjes courgette (1 rij in de breedte van de bavette) erin en een klein beetje zout en peper doen het erg goed met de kilchoman Machir bay, Lagavulin 16 jr en een Ardbeg uigeadail.