Meer dan 1200 soorten whisky in het assortiment

Talisker, een whisky met een sterk karakter

23 augustus 2016 0 reacties
Talisker, whisky met een sterk karakter

Talisker is een échte Schotse single malt whisky van het eiland Skye, opgericht door Hugh en Kenneth MacAskill in 1830. De distilleerderij is gelegen op het grootste en meest noordelijk gelegen eiland van de Binnen-Hebriden. De whisky wordt geproduceerd door de distilleerderij met dezelfde naam in het dorpje Carbost. Het merk is, net als zovelen, onderdeel van whiskyproducent Diageo.

De eilanden aan de westkust herbergen aardig wat distilleerderijen. Islay is bijvoorbeeld een bijzondere whiskyregio. Vorige week bespraken we de Bowmore. Een fantastische single malt whisky afkomstig van het andere eiland aan de westkust van Schotland. Deze week is een andere topper van een wat noordelijker eiland dus aan de beurt, de Talisker.

Skye, het gevleugelde eiland

De mensen achter de Talisker vertellen maar al te graag dat het karakter van hun whisky zwaar beïnvloedt werd door de plek waar deze haar levenslicht zag, het eiland Skye. Het eiland staat bekend om haar ongerepte natuur, rotsachtige berglandschappen en prachtige ruwe landschappen.

Isle of Skye

De naam Skye zou volgens de overlevering zijn oorsprong vinden in twee woorden uit vervlogen tijden. De Schots-Gaelische naam is volgens etymologen afkomstig van het Noorse leenwoord ‘Eilean’, dat eiland betekent, en het Gaelische ‘sgiath’, dat gevleugeld betekent.

Het eiland heeft een oppervlakte van 1656 km² en is na de archipel, Leòdhas agus Na Hearadh, het grootste eiland van Schotland. Het bergachtige eiland, met als hoogste berg de Sgurr Alasdair (992 meter), is ongeveer even groot als de provincie Zeeland. Niet alleen de distilleerderij is een bezoekje waard, Skye heeft ook veel te bieden voor natuurliefhebbers.

Talisker, een karaktervolle whisky

De Talisker heeft zeer aanwezige turfinvloeden. Gedurende de productie wordt de mout en zelfs het water veel blootgesteld aan, vaak lokale, turf. Dit creëert een whisky met een bijzondere smaak- en geurbeleving. Talisker staat dan ook voornamelijk bekend om haar pittige karakter en een smaak die wat ziltig aan doet.

Talisker Distillery Skye

Veel beginnende whiskydrinkers vinden deze whisky’s dan ook iets te veel van het goede, het is vaak even wennen. Toch is deze whisky zeker de moeite waard, zo werd de Talisker 18 Years Old al eens verkozen tot de beste single malt whisky ter wereld. Johnnie Walker gebruikt de Talisker in haar blends en de whisky wordt tevens gebruikt in de drank Drambuie.

De Talisker 10 Years Old is een van zes uitverkoren whisky’s uit de serie Classic Malts of Scotland, samengesteld door United Distillers van de Diageo-groep. Deze whisky’s werden gekozen als kennismaking met verschillende whiskyregio’s. Vaak worden deze whisky’s samen verkocht of aangeboden in cadeauverpakkingen. De andere whisky’s uit deze serie zijn de Dalwhinnie 15 Years Old uit de Highlands, de Cragganmore 12 Years Old uit Speyside, de Oban 14 Years Old uit het westen van de Highlands, de Lagavullin 16 Years Old uit Islay en tot slot de Glenkinchie 12 Years Old uit de Lowlands.

Volgens de keuzecommissie werd de Talisker gekozen omdat deze een goede afspiegeling is van de whisky’s die zo kenmerkend zijn voor de eilanden aan de westkust van Schotland. Een sterke smaak, een sterke geur, kortom een whisky met een sterk karakter. Zeker het proberen waard!

Whiskymerken / 124 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?