Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Stijlvolle whisky cocktails voor in de lentezon

8 april 2016 2 reacties
Stijlvolle whisky cocktails

Of je nu een whisky-purist bent of een beginnende whiskydrinker, ook jij hebt vast een mening over het mixen van whisky met andere dranken. Sommige mensen zweren bij een whisky-colaatje op zijn tijd, anderen halen het niet in hun hoofd de door hun zo geliefde godendrank te mengen met een dergelijke inferieure frisdrank. Veel echte kenners kijken nog nét niet neer op mensen die een blokje ijs bij hun single malt voegen.

Aangezien wij er een nét wat andere mening op nahouden, gaan wij lekker de allemansvriend uithangen. Maar dan wel met een aantal stoere, stijlvolle maar vooral overheerlijke cocktails. Voor hen die een lekkere zomerse whisky cocktail wel kunnen waarderen, doken wij eens in de meest interessante whisky cocktailrecepten over de hele wereld. Wij vonden een aantal recepten die ons wel erg smakelijk leken. Hierbij 5 recepten waarmee jij tof op het terras kunt zitten.

1. De klassieke Sazerac uit het roerige New Orleans

Een cocktail die zijn oorsprong vond in de bruisende stad New Orleans. Vandaag de dag is de Sazerac nog altijd de officiële cocktail van de stad gelegen aan de Mississippi. De geschiedenis van deze cocktail is terug te leiden tot de eeuw voor de Amerikaanse burgeroorlog.

Sazerac whisky cocktail

Men neme een willekeurige graanwhisky (Amerikaanse whisky’s worden vaak geproduceerd met graan in plaats van malt), hierbij voeg je een bittertje (in New Orleans wordt hier nog altijd Peychaud’s Bitters voor gebruikt), een lepeltje suiker, wat absint en een schilletje citroen. Je dient de Sazerac in een standaard whiskyglas te drinken, wat ijs toevoegen maakt het geheel natuurlijk nog wat verfrissender.

2. De Scotch Royale

Nu lijkt ons William Wallace, de stoerste strijder uit de Schotse geschiedenis, niet iemand die regelmatig een whiskycocktail dronk, maar wanneer hij dit wel zou hebben gedaan, zou dit vast een Scotch Royale zijn geweest. Veel Schotser gaat het niet worden hier, dit is een echte ‘classic’. De Scotch Royale is een mix van een willekeurige single malt Schotse whisky (25 ml), 1 theelepel suiker en een scheut bitters (Angostra Bitters bijvoorbeeld).

Vervolgens flink roeren, tot de suiker oplost en hierna naar hartenlust gekoelde champagne toevoegen. Misschien ter decoratie nog wat fruit op de rand van het glas en voilà. Een klassieke cocktail mét klasse dus. Deze cocktail wordt al wereldwijd gedronken sinds de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Deze cocktail is uitermate geschikt voor een mooi cocktailfeestje of een ‘upper-class’ verjaardag. Voor bij het eten is deze wellicht iets te zoet, maar smaken verschillen.

3. The Rob Roy

Voor het eerst gemaakt in 1894 bij de première van de operette Rob Roy in het wereldberoemde Waldorf Astoria in Manhattan. De barman was in een creatieve bui en creëerde die dag een zeer stijlvolle cocktail die de tand des tijds zou doorstaan. Maar eigenlijk is het gewoon een Manhattan met Scotch. Wat het geheel toch net wat stoerder maakt, nét als de naam overigens. Deze cocktail kan geserveerd worden met ijs of ‘dry’.

Je kunt hier en daar wat variëren en proberen, zolang je maar een beetje in de buurt blijft van de volgende ingrediënten: 45 ml Scotch whisky, 25 ml vermout (zoet) en een flinke scheut bitters (b.v. Angostura). Je kunt deze cocktail serveren met twee kersen of een stukje citroen.

4. The Old Fashioned

Niet alleen de naam verwijst naar de klassieke status van deze heerlijke frisse whisky. Deze whisky was een van de eerste échte erkende cocktails. Je bereidt deze heerlijke mix door suiker te vermengen (letterlijk: te kneuzen met behulp van een traditionele muddler/vijzel) met bitters, erna whisky (single malt Scotch bijvoorbeeld) bij te voegen en uiteindelijk wat citrusvrucht om het geheel af te ronden. Je kunt her en der wat recepten vinden op het internet die wat variëren.

Old Fashioned whisky cocktail

Deze cocktail, die werd bedacht in de 19de eeuw en zijn naam ontving in 1880, wordt doorgaans geserveerd in een klassiek whiskyglas genaamd ‘Old Fashioned glass’, dat wat weg heeft van een tumbler. Het type glas ontleend zijn naam zelfs aan deze drank. Zeker het proberen waard deze whisky cocktail. Zet wat Louis Armstrong op en waan jezelf in een rokerige nachtclub in Manhattan met deze Old Fashioned.

5. The Penicillin

Deze whisky, die naar verluidt in Schotland werd bedacht in 1928, kort nadat Alexander Fleming het gelijknamige medicijn ontdekte, is ook een echte klassieker. Een ander verhaal is dat The Penicillin werd bedacht in New York in 2005, in de hippe tent ‘Milk and Honey’ door barkeeper Sam Ross. Het is hiermee dan ook wellicht de modernste whisky cocktail in deze lijst.

Wat het verhaal ook moge zijn, deze cocktail smaakt zeker naar meer. De combinatie van citroensap, siroop van honing en gember en een scheut Islay whisky, zoals een Laphroaig (een zeer karakteristieke whisky afkomstig van het Schotse eiland Islay), maakt deze whisky cocktail tot een waardevolle toevoeging aan deze lijst. In plaats van de honing- en gembersiroop, kun je ook prima een soortgelijke zoete toevoeging gebruiken.

Variëren naar lieve lust is zeker niet verboden met deze whisky cocktails en wie zegt dat je de regels al te nauw moet volgen? Geniet van de eerste zonnestralen met deze whisky cocktails.

Algemeen / 57 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Luuk schreef:

    Ik drink graag whisky neat, maar in de zomermaanden gaat een verfrissende whisky cocktail er ook wel in. Ik moet zeggen dat die Old Fashioned er goed uit ziet, deze wil ik wel eens proberen binnenkort!

  2. Kees Kerpels schreef:

    Ook een heerlijke Whisky cocktail is mijn BMW, 1 deel Bailys, 1 deel Malibu, 1 deel Whisky met gecrust ijs.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?