Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Bowmore, de oudste distilleerderij van Islay

19 augustus 2016 0 reacties
Bowmore, de oudste distilleerderij van Islay

Bowmore is een single malt whisky uit Islay, een van de bekende whiskyregio’s van Schotland. De distilleerderij is te vinden in het gelijknamige dorpje aan de zuidoostelijke kust van het mooie eiland in de Binnen-Hebriden.

De rijke amberkleurige whisky’s afkomstig van deze distilleerderij hebben een voor het eiland zo typische rokerige turfsmaak en -geur. Wellicht in mindere mate als enkele van haar concurrenten op het eiland, maar nog altijd zeer herkenbaar. Het is daardoor dan ook met recht een typische Islay whisky.

Bowmore Distillery in de gelijknamige plaats Bowmore

De mooie distilleerderij (of zoals ze het zelf zeggen: Visit Islay’s first distillery) is zeker een bezoekje waard en valt prima te combineren met de vele whiskybezienswaardigheden op het eiland of andere toeristische activiteiten.

De distilleerderij probeert zoveel mogelijk gerst uit lokale bronnen te verkrijgen, maar aangezien het eiland niet voldoende gerst produceert om aan de steeds groeiende vraag te voldoen, importeert het merk gerst van het ‘vasteland’.

Bowmore Distillery Islay

Het water dat gebruikt wordt bij de productie van de Bowmore whisky’s is afkomstig van de rivier de Laggan. De distilleerderij herbergt een mash tun met een inhoud van 8 ton en tevens zijn er 6 washbacks. Het destillatieproces maakt gebruik van 2 wash stills met een capaciteit van bijna 31.000 liter. De twee aanwezige spirit stills, die verwarmt worden middels stoom, hebben beide een kleine 15.000 liter aan capaciteit.

De distilleerderij heeft een relatief grote productie, zo wordt er jaarlijks ongeveer 1.700.000 liter alcohol geproduceerd. De whisky’s worden doorgaans ook gebruikt in blended whisky’s afkomstig van Islay.

Een leuk wetenswaardigheidje is dat de overtollige energie die gedurende het distilleerproces ontstaat, gebruikt wordt om een nabijgelegen openbaar zwembad te verwarmen.

Distilleerderij onder dynamisch bewind

De distilleerderij heeft een behoorlijk aantal verschillende eigenaren gehad in de jaren sinds haar oprichting. De distilleerderij in Bowmore was in 1779 de eerste van de huidige whiskydistilleerderijen op het eiland die een vergunning wist te bemachtigen. In dat jaar begon een lokale handelaar, John P. Simson de onderneming, alvorens deze over te doen aan de familie Mutter. Een invloedrijke familie met wortels in Duitsland.

Mutter introduceerde enkele innovatieve en efficiënte aanpassingen in het productieproces en droeg flink bij aan de levensvatbaarheid van het merk. Een fles 1850 Bowmore Single Malt uit deze tijd werd in september 2007 nog verkocht voor 29.400 pond op een veiling in Groot-Brittannië.

Na de familie Mutter kwam het bedrijf en de bijbehorende distilleerderij in handen van J.B. Sheriff & Co en weer later, in 1950 door een ondernemer uit het Schotse Inverness. Gedurende de tweede wereldoorlog vonden soldaten van de RAF huisvesting in de distilleerderij en de nabijgelegen gebouwen. De soldaten voerden vanuit Loch Indaal luchtmachtoperaties uit tegen onderzeeboten. Of er gedurende die tijd nog veel flessen overbleven voor de verkoop, is niet bekend.

Het bedrijf is momenteel in handen van Morrison Bowmore Distillers Ltd, een holding van de drankenreus Suntory uit Japan. Deze holding heeft tegenwoordig ook de distilleerderijen Auchentoshan en Glen Garioch in handen.

Bowmore komt in vele gedaanten

Opvallend voor het Islay single malt whiskymerk is de lange lijst aan whisky’s. Het merk heeft een hele waslijst aan whisky’s van verschillende leeftijden, zo heb je wellicht wel eens gehoord van de volgende whisky’s:

Bowmore whisky range
  • Bowmore Legend – de goedkoopste variant, er wordt geen leeftijdsindicatie gegeven op de flessen
  • Bowmore Surf – tevens genaamd Legend, deze variant is voor de Europese markt
  • Bowmore Cask Strength – rechtstreeks afkomstig uit het vat, met een alcoholpercentage van wel 56 procent
  • Bowmore 12 Year Old
  • Bowmore 15 Years Old Darkest
  • Bowmore 18 Year Old
  • Bowmore 25 Year Old

Overigens weet het bedrijf ook nog een 5 jaar oude botteling McClelland’s Islay single malt te produceren en te verhandelen.

Volop keus dus. De whisky’s van Bowmore zijn allemaal zorgvuldig en met uitmuntend vakmanschap vervaardigd. Voor ons is het een van onze favoriete whisky’s van Islay, die zelfs door de liefhebbers van de whisky’s uit de wat mildere whiskystreken goed te drinken is.

Whiskymerken / 84 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?