Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Diageo, ’s werelds grootste drankenhandel

27 januari 2016 2 reacties
Diageo, grootste drankproducent ter wereld

In eerdere blogs kwam de naam Diageo al meermaals langs. Dat is ook niet vreemd wanneer je je bedenkt dat deze Britse multinational de grootste drankproducent ter wereld is. Het bedrijf heeft onder andere bekende merken als Johnnie Walker, Cardhu en Talisker in haar stal. Daarnaast zijn ook een keur aan andere drankmerken als Moët & Chandon, Baileys, Smirnoff en het welbekende Guinness onderdeel van deze wereldwijde speler.

Zeker interessant om eens wat dieper in te gaan op deze reus van een multinational. Het bedrijf bezit immers een hele reeks whisky distilleerderijen. Zo zijn enkele bekende merken afkomstig van distilleerderijen in beheer van Diageo. Enkele voorbeelden zijn: Cragganmore, Buchanan’s, Caol Ila, Clynelish, Oban, Dalwhinnie, Glenkinchie, Singleton, Knockando, Lagavulin, Oban, Royal Lochnagar en Bell’s. Een behoorlijk indrukwekkende lijst.

De geschiedenis van Diageo

Het relatief jonge bedrijf werd in 1997 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in de Engelse hoofdstad, Londen. Diageo ontstond uit een fusie tussen Guinness en het conglomeraat Grand Metropolitan. Diageo groeide al snel uit tot een wereldwijde speler die haar producten vandaag de dag in meer dan 180 landen ter wereld verkoopt. Er werken vandaag de dag meer dan 33.000 werknemers. Het bedrijf telt zo’n 80 kantoren wereldwijd.

Diageo logo

Tussen 2000 en 2002 werd het besluit genomen zich niet langer te richten op andere markten dan de drankmarkt. Zo werd er afscheid genomen van merken als Burger King en Pillsbury. Het bedrijf heeft gedurende zijn korte geschiedenis al aardig wat andere bedrijven overgenomen en blijft groeien. Door slim in te zetten op de economisch groeiende landen, probeert het bedrijf zich van een mooie toekomst te verzekeren. Meer dan 50% van Diageo’s verkopen vandaag de dag, komen uit opkomende markten als Brazilië, India en China. Vooral Azië is essentieel voor het succes van Diageo.

Zo benaderde de jaarlijkse omzet in 2015 de 11.000 miljoen pond en de winst een duizelingwekkende 2.181 miljoen pond. Ter illustratie, Smirnoff, een van de bekendere merken die het bedrijf rijk is verkoopt wereldwijd 10 flessen per seconde. Zoals we in een van onze vorige blogs al bespraken, is Johnnie Walker wereldwijd ook razend populair. Er worden jaarlijks wereldwijd zo’n 143,1 miljoen liters aan Johnnie Walker whisky verkocht. Bepaald geen vervelende afzet.

De naam Diageo

De naam Diageo is oveigens een samentrekking van het Latijnse woord ‘Dies’ (dag) en het Griekse woord ‘Geo’ (wereld). Dit benadrukte, volgens de bedenker, het marketingbedrijf Wolff Olins, de wereldwijde afzet van goederen waar op dagelijkse basis van genoten wordt. De slogan van het bedrijf luidt dan ook ‘Celebrating Life, Every Day, Everywhere’.

Achtergrond / 34 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

 1. AnneMarie schreef:

  Ik wil voor manlief zo’n doosje kopen. Zie hem alleen niet in de gift shop staan. Is het niet te koop?

  1. Whisky Wise schreef:

   Het doosje op de afbeelding is helaas niet te koop, AnneMarie. We hebben wel een aantal soortgelijke giftsets met overeenkomende whisky’s: deze en deze.

   Wellicht is een van deze een mooi alternatief?

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?