De begrippen whisky en experimenteren worden vaak in een adem genoemd. Veel whiskyliefhebbers ontdekken met regelmaat nieuwe whisky’s, proeven gerechten die goed samen gaan met die ene nieuwe Japanse whisky, of tonen trots hun nieuwste bijzondere aanwinst uit Speyside aan ‘whisky-minded’ vrienden.
Wat is er nou leuker dan proeven, ontdekken en dus experimenteren met whisky? De echte professionals zijn niet veel anders. Al pakken ze het natuurlijk wat groter aan. Glenfiddich, de whisky met het bekende edele hert als embleem, kondigde deze maand een nieuwe whisky aan uit een bijzondere reeks, namelijk de Experimental Series.
De lancering van de Glendfiddich Experimental Series
We kennen het merk Glenfiddich natuurlijk al langer. Het merk van Willliam Grant & Sons met de gelijknamige distilleerderij in Dufftown, verblijdt de wereld alweer sinds 1886 met heerlijke single malt whisky’s. Glenfiddich is bij uitstek een merk dat volop gelauwerd is (het merk wordt doorlopend geprezen op prestigieuze evenementen) en vandaag de dag zelfs het predicaat van ’s werelds best verkopende single malt mag dragen. Innovatie en succes gaan vaak hand in hand, zo ook voor Glenfiddich.
Volgens Malt Master Brian Kinsman, belichaamt de Experimental Series de familiefilosofie van het oh-zo bekende whiskymerk. Vrijheid en eindeloze mogelijkheden komen samen in een nieuwe collectie revolutionaire whisky’s.
Glenfiddich Experimental Series #01 IPA Experiment
Het eerste experiment in deze reeks kwam tot stand in samenwerking met de gerenommeerde IPA bier-expert Seb Jones. De samenwerking tussen de heren Kinsman en Jones, beide experts in hun werkgebied, verliep soepel. De inbreng van het nu zo populaire IPA bier leidde tot de innovatieve ambachtelijke fusie tussen de typische Ale en een single malt. Een grensverleggende prestatie binnen de whiskywereld. Een échte Glenfiddich malt, gerijpt in IPA biervaten.
The idea behind the Glenfiddich IPA experiment was quite unusual, but one we were passionate about – we wanted to really play with the flavours to see what we could create.
– Malt Master Brian Kinsman
Gaat dat wel samen, bier en whisky?
Waarom zou dat goed samen gaan, zou je denken? Volgens de heren is het specifieke proces dat IPA bier onderscheidt, zoals bijvoorbeeld de kenmerkende productiestap ‘dry hopping’, een belangrijk facet dat leidde tot de heerlijk unieke smaakbeleving van dit eerste experiment. Wanneer bier na de fermentatie afkoelt, wordt er namelijk meer hop toegevoegd.
Hierbij wint het bier vluchtige oliën, die piepkleine moleculen bevatten die in het hout van het vat gaan zitten. Deze kleine moleculen dringen veel makkelijker door in het vat, wat weer bijdraagt aan de smaak.
Zorgvuldig brouwen
De makers van dit whiskybier zijn zorgvuldig te werk gegaan. De weg die voor hen lag was nooit eerder ingeslagen, het was dan ook een echte uitdaging. Er werd begonnen met het brouwen van drie uiteenlopende brouwsels van verschillende sterktes. IPA bier dat zou kunnen rijpen in whiskyvaten, voor gebruik in deze Experimental Series.
Tegelijkertijd werden er voorbereidingen getroffen in de distilleerderij. Whiskyexpert Brian Kinsman bereidde 9 vaten voor, die heimelijk gevuld werden met de verschillende IPA’s. Er werd volop geëxperimenteerd met de rijpingsduur in de eikenhouten vaten om te zien welke nieuwe smaakinvloeden aan het licht kwamen.
Hop-rijke harmonie
Het proces nam veel tijd in beslag, maar de keuze viel op een IPA die het best omschreven kan worden als een bier met klassieke Britse hoppen, een traditionele IPA. Wat begon als een komisch idee, mondde uit in een interessant experiment met een prachtig ambachtelijk resultaat. Een prachtige harmonie tussen IPA en malt.
Met een heldere visie werkten beide ondernemingen dus aan een whisky die door hen zelf als ‘zeer licht’ wordt getypeerd. “Wanneer je hem voor het eerst proeft, bemerk je meteen de bloemige en subtiele citrusvrucht. De afdronk is warm en soepel. Bijna zoet. Ik drink hem zelf het liefst met een schilletje van een bloedsinaasappel en een flinke blok ijs”, aldus Seb Jones.
Bekijk onze Glenfiddich IPA Experiment review.
Glenfiddich Experimental Series #02 Project XX
De mannen van Glenfiddich hielden het niet enkel bij een IPA whisky, ze gingen verder. Zelf beschrijft Brian Kinsman het als een van de meest ambitieuze plannen die de 129 jaar oude distilleerderij ooit aanging. In wederom het grootste geheim werkte Kinsman, samen met 20 van de beste whiskykenners ter wereld, afkomstig uit 16 landen, aan iets nieuws. De experts werden ingevlogen en werden verwacht bij de distilleerderij in Dufftown. Niemand kreeg te weten waarom ze daar waren.
I wanted to create an unexpected whisky. Traditionally every malt whisky is chosen and vatted by one Malt Master to their taste, but what if there were 20 Malt Masters? It was an experiment in whisky personality.
– Malt Master Brian Kinsman
Moeilijke keuzes
De twintig experts werd gevraagd ieder één favoriet te kiezen uit de duizenden opgestapelde whiskyvaten in de opslagfaciliteit in Conval. De whiskyexperts hadden één opdracht: zoek een whiskyvat uit in dit enorme ‘warehouse’ met duizenden vaten, dat je intrigeert. Een lang proces, maar na iedere hoek van de faciliteit te hebben uitgeplozen, kwam elke expert met één favoriet naar voren. De gekozen twintig whisky’s, gerijpt in uiteenlopende vaten, werden meegenomen in het experiment.
De whisky’s die gekozen werden bevatten whisky van uitstekende kwaliteit, met zorg opgeslagen en beheert. Oude malts, gerijpt in eikenhouten vaten tot aan uitstekende whisky’s in sherryvaten. Elk met hun eigen karakter en, uiteindelijk, bijdrage aan het project. Uit deze twintig whisky’s werd een whisky gemaakt die zelfs Glenfiddich’s verwachtingen overtrof. Waar er normaliter één Malt Master zich buigt over de te maken whisky, waren er nu 21 Malt Masters betrokken.
20 topwhisky’s verenigen
De twintig whisky’s werden zorgvuldig samengebracht en gemengd tot de opper-malt master helemaal tevreden was. Een lang maar interessant proces. Brian Kinsman was, naar eigen zeggen, zeer onder de indruk van de whisky. Wij hebben hem geprobeerd en wij zijn het volmondig met hem eens.
Bekijk onze Glenfiddich Project XX review.
Glenfiddich Experimental Series #03 Winter Storm
Het nieuwste experiment van het project, dat eerdere deze maand officieel werd geïntroduceerd. Brian Kinsman deed inspiratie op voor dit project in de ijskoude wijngaarden van de Peller Estates Winery in Canada, in de buurt van de Niagara Falls. Het waren de extreme omstandigheden van de wijngaard en het unieke productieproces van de intens zoete ijswijn die hem bewogen te experimenteren met enkele Franse eikenhouten ijswijnvaten. Met een interessant resultaat.
Only the rarer whiskies, those aged for 21 years, could cope with the extra Icewine intensity. Having more tannins, extracted from years in oak, these malts brought out a uniquely fresh lychee note instead of being swamped by sweetness.
– Malt Master Brian Kinsman
IJskoud de lekkerste
Brian ervoer de ijskoude start van het jaar in het land ten noorden van de Verenigde Staten. Hij aanschouwde hoe de druiven bij nacht, bij een temperatuur van -10 werden geplukt. Hard als steen, bevroren. In samenwerking met de wijnmakers van Peller Estates en hun expert, Craig McDonald, bekeken ze de mogelijkheid een opvallende nieuwe whisky te maken met dezelfde ijskoude karakteristieken.
Hij vulde daarop enkele van de ijswijnvaten van de wijngaard met gerijpte Glenfiddich malts tot wel 5-6 maanden. Hij gebruikte uitsluitend bijzondere whisky’s, die wel tot 21 jaar gerijpt hadden. Alleen deze whisky’s konden de ijzige kou weerstaan.
Smakelijke ijswhisky
Brian wist een whisky te creëren die heerlijk zoet aandoet, sterk en fris met invloeden van zoet fruit en Turks fruit. Deze samenkomst van mooie zoete smaken wordt mooi gecomplementeerd door de rijke droge sensatie van de ijswijn. Omschreven als een perfecte Glenfliddich 21 Years Old, zien de makers het zelf als een unieke balans tussen het warme gevoel dat whisky geeft en het verfrissende ijzige van ijswijn. Een mooie harmonie tussen twee uiterste, die leidt tot een zoete frisse traktatie.
Bekijk onze Glenfiddich Winter Storm review.
Verkrijgbaarheid van de Glenfiddich Experimental Series
De IPA Experiment en Project XX zijn al enige tijd geleden uitgebracht en ook nog volop verkrijgbaar tegen een redelijke prijs. Bij de Winter Storm is dit echter een ander verhaal. Deze whisky kent een zeer beperkte oplage. In Nederland zijn er slechts 190 flessen beschikbaar, tegen een prijs van 199 euro. Mocht je er een willen bemachtigen, dan zul je goed rond moeten kijken.
2 reacties op dit artikel
Vorige week proefde ik een Glenfiddich IPA. Die was heerlijk. Het zoete kenmerk van Glenfiddich whisky was hier echt minder. Het werd een verrassend bitterzoet.
Vorig jaar in Almelo kennis gemaakt met IPA en XX. Toen al onder de indruk van de vernieuwende smaken, vandaag eindelijk een XX batch 1 aangeschaft. Genieten!