Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Review: Glenfiddich #01 IPA Experiment

25 oktober 2017 0 reacties
Review: Glenfiddich IPA Experiment

Samengevat

Neus
20 / 25
Smaak
21 / 25
Finish
21 / 25
Balans
20 / 25
Pluspunten
  • Experimentele finish die herkenbaar is in de neus en smaak
  • Eens wat anders dan de bekende sherry of bourbon finishes
Minpunten
  • Wat vlak, weinig complexiteit
Eindoordeel
82

De Glenfiddich Experimental Series is een bijzondere collectie innovatieve whisky’s. De bekende distilleerderij in Dufftown, Speyside bracht vorig jaar rond deze tijd de eerste whisky van deze reeks uit, het zogenaamde IPA Experiment.

Voor dit experiment zijn Malt Master Brian Kinsman en Speyside bierbrouwer Seb Jones een unieke samenwerking aangegaan. Samen hebben ze eerst een IPA (India Pale Ale) gebrouwen en laten rijpen in vaten, waarna deze vaten vervolgens de basis hebben gevormd voor dit unieke whiskyexperiment. Het is de allereerste single malt whisky ooit met een finish in IPA biervaten.

De neus bevat tropisch fruit, enkele bittere tonen van grapefruit en een frisse zurigheid van appels. De smaak heeft ook wat van deze frisse zurigheid, aangevuld met tonen van citrusvrucht gevolgd door wat hout en een hoppige smaak waar de IPA echt naar voren komt. De finish is licht-zoet (honing) en kruidig. Zeker geen standaard dram, maar er mist toch wat complexiteit om echt eruit te springen.

Verwacht overigens geen whisky die echt naar bier smaakt, dat is ook niet het doel van deze whisky. De IPA finish voegt echter wel een extra laag aroma’s toe die een verrassend effect hebben. Dit experiment zal liefhebbers van whisky én bier zeker aanspreken, maar het is ook interessant voor whiskydrinkers die eens iets anders dan een standaard dram willen proberen.

Whisky reviews / 28 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?