Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Hoe belangrijk is whisky voor Schotland?

10 mei 2016 2 reacties
Whisky belangrijk voor Schotland

Er zijn maar weinig mensen die niet op de hoogte zijn van het onmiskenbare verband tussen de door ons zo geliefde amberkleurige drank en het land Schotland, de bakermat van de whisky. Vraag een willekeurige Schot naar de nationale drank van zijn land en hij zal je aankijken alsof je van een andere planeet komt.

We bespraken in eerdere blogs al de kleurvolle geschiedenis van Schotland als whiskyland bij uitstek. Het is een onontbeerlijk onderdeel van de rijke folklore, cultuur en faam van het land met de blauw-witte vlag. Wij onderzochten het belang van de Schotse whiskyindustrie en vonden enkele feiten die dit andermaal toelichten, vanuit een wat ander perspectief.

Whisky is vloeibaar goud

Hoe belangrijk whisky is voor Schotland is natuurlijk niet eenvoudig in geld uit te drukken. Maar laten we toch eens proberen te illustreren, aan de hand van enkele voorbeelden, hoe essentieel de whiskyindustrie is voor Schotland. De export van whisky brengt ongeveer 125 pond per seconde in het laatje voor de Schotse overheid. Er worden dus iedere seconde zo’n 38 flessen whisky geëxporteerd uit het ruige land in het noorden van Groot Brittannië. Dat is haast niet voor te stellen.

Wanneer je alle 99 miljoen kratten (12 flessen van 70-75 cl) whisky die er ieder jaar verkocht worden naast elkaar zou leggen, zou je een wandelpad kunnen maken dat reikt van Edinburgh in Schotland tot New York in de Verenigde Staten – zes keer. De rest van het Verenigd Koninkrijk mag zich overigens ook in de handjes knijpen. De export van whisky, naar ongeveer 200 landen wereldwijd, levert Groot-Brittannië zo’n 4 miljard pond per jaar op. Leuke inkomstenpost dachten wij zo.

Whisky levert banen op

Whisky levert niet alleen genot op, maar ook banen! Het klinkt wellicht logisch na het lezen van de bovenstaande getallen, maar whisky levert nogal wat op. Zo’n 10.000 mensen zijn fulltime werkzaam in de whiskybranche. Vaak ook nog eens in gebieden die economisch wat minder sterk zijn of waar het soms lastig is een baan te vinden.

Er zijn zo’n 151 Schotse whisky distilleerderijen met een licentie. Denk bijvoorbeeld alleen al eens aan de werknemers van de 51 distilleerderijen in de, qua omvang vrij kleine, whiskyregio Speyside. Daar zijn er dus nogal wat mensen die werkzaam zijn in dezelfde branche. Haal je de whisky uit een dergelijke regio, zal dat enorme economische gevolgen hebben.

Voorts zijn er nog tot wel 40.000 werknemers in geheel Groot-Brittannië die direct of indirect een baan hebben binnen de whiskybranche. Of dit nu mensen zijn die verantwoordelijk zijn voor het transport van whisky’s, slijterijen runnen of whiskyproeverijen geven, allemaal danken zij hun baan aan uisge beatha.

Whisky is een investering in de toekomst

Op dit moment liggen er zo’n 20 miljoen vaten whisky te rijpen, verspreidt over de vele verschillende distilleerderijen die het land rijk is. Wanneer deze vandaag zouden worden verdeeld onder de Schotse bevolking, zou dit betekenen dat iedere Schot, jong en oud, recht zou hebben op vier vaten per persoon. Als je even ruwweg een gemiddelde zou pakken, zou dit betekenen dat iedere Schot dan zo’n 1000 flessen whisky zou ontvangen. Lijkt ons geen gezonde situatie, overigens.

Dat gaan ze natuurlijk niet doen, en maar goed ook, want wij willen natuurlijk ook wat te drinken hebben de komende decennia. Maar wanneer je bedenkt dat whisky alleen maar populairder wordt wereldwijd, kun je je voorstellen dat dit een heuse schat aan whisky is. Al deze flessen vertegenwoordigen een onvoorstelbare financiële waarde.

De toekomst ziet er overigens goed uit voor de Schotse whisky. De waarde van de Schotse whiskyindustrie is de laatste twee decennia verdubbeld en deze stijgende lijn lijkt zich door te zetten. De verkopen nemen toe, de reputatie blijft op een buitengewoon hoog niveau. Buitenlandse investeerders staan steeds meer te popelen om grof geld te investeren in de industrie en dit zal de whisky en het land enkel ten goede komen.

Algemeen / 39 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Titus schreef:

    4 billion = 4 miljard, niet 4 biljoen…

    1. Whisky Wise schreef:

      Bedankt voor je oplettendheid, Titus! We hebben het aangepast.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?