Craigellachie is een Schotse single malt whisky die het levenslicht ziet in de gelijknamige distilleerderij in Aberlour, Banffshire, in de buurt van het kleine dorpje Craigellachie. Dit maakt het dan ook een echte Speyside whisky.
Een klassiek merk, of zelfs enigszins ouderwets zoals ze zelf zeggen. Volgens de makers van de whisky werd het merk reeds in 1891 omschreven als oubollig. Zelf zijn ze hier echter maar al te trots op: “Wij zijn altijd trouw gebleven aan onze tradities en we zien geen reden dingen anders te doen als voorheen. Zeker als daar geen goede argumenten voor zijn.”
Craigellachie Distillery
Het merk is vernoemd naar het gelijknamige plaatsje Craigellachie in Moray. De naam, in Gaelic – Creag Eileachaidh, betekent overigens rotsachtige heuvel. Deze rotsachtige heuvel is de heuvel waarop het grootste gedeelte van het dorp zich bevindt. Het plaatsje bestaat al sinds midden 18de eeuw, toen er al een veerboot over de rivier Spey ging vanuit het dorpje.
Het dorp Craigellachie is weinig opvallend. Een idyllisch hotelletje, een mooi kasteeltje én dus de thuisbasis van een interessant whiskymerk en een mooie distilleerderij. De professionele distilleerderij werd gebouwd door Peter Mackie, die ook al Lagavulin, op het whiskyeiland Islay, in zijn bezit had gehad.
Er waren voorheen ook al whiskyactiviteiten in het dorp, maar Mackie professionaliseerde de boel en wilde het merk een waar succes maken. Een ondernemend type die in het dorp Craigellachie een ideale uitvalsbasis vond voor een bloeiend whiskybedrijf.
Professionalisering van een Speyside whiskymerk
Peter Mackie’s partner in de hele operatie was Alexander Edward, geboren in het dorpje. Edward was slechts 25 jaren oud toen hij het partnerschap aanging met de door de wol geverfde Mackie. Edward had al wat ervaring opgedaan omdat ook hij uit een whisky-distillerend geslacht afkomstig was. Hij erfde de distilleerderij ‘Benrinnes’ van zijn vader.
De gezamenlijke ervaring en verschillende achtergronden gingen goed samen en door hun connecties met verschillende distilleerderijen konden zij met groot gemak inspringen op de behoeftes van de markt.
Innoveren met respect voor traditie
Mackie nam architect Charles Doig in de arm, een bekende architect die al vele distilleerderijen had ontworpen en verbouwd. Mackie wilde een distilleerderij bouwen die voor die tijd modern was en werd toentertijd dan ook als een echte innovator gezien. De kunst van het whiskymaken is sindsdien zeker aan innovatie onderhevig geweest, maar de principes blijven hetzelfde. Dat is iets wat ze maar al te goed weten bij Craigellachie.
Buiten zijn bijzondere interesse in de moderne faciliteiten van de distilleerderij, vond hij het ook essentieel dat zijn werknemers het goed hadden. Althans, dat ze goed en gezond aten. Mackie was erg geïnteresseerd in voeding en wist dat het ook de zaken ten goede zou komen wanneer zijn werknemers gezond waren én bleven. In 1891 begon de productie in de witte distilleerderij.
Door de eeuwen heen is Craigellachie een van die typische whiskymerken die trouw is gebleven aan hun ‘roots’. Innovaties kwamen en gingen, maar de whiskymakers veranderden niets dat niet verbeterd hoefde te worden. Ambachtelijkheid en traditie zijn dan ook de kernwoorden van het bedrijf.
You can write the story of a distillery and talk of naught but business, machines, technical details and statistics. It will be a true tale, but it won’t be the whole tale. Craigellachie’s story is about more than whisky.
– Dave Broom, Craigellachie: The Romantic and the Pragmatic
Ingrediënten voor een topwhisky
Het water dat gebruikt wordt voor de whisky’s van Cragellachie komt uit de nabij gelegen heuvel Little Conval. Dit zuivere water wordt al sinds het begin van de distilleerderij gebruikt. Het water komt samen bij de zogenaamde ‘Blue Hill’, een 12 meter diepe dam, die er voor zorgt dat de distilleerders zich nog nooit zorgen hebben hoeven maken over hun watervoorziening.
Het gemoute gerst dat gebruikt wordt bij het vervaardigen van de whisky komt uit een specifieke oven in Glenesk. Het wordt geproduceerd gebruikmakende van een olievuur, waardoor het mout de exacte hoeveelheid zwavel behoudt. De distilleerders van Cragellachie zweren bij deze methode omdat dit hun whisky’s net wat zwaarder maakt dan de andere Speyside whisky’s.
Craigellachie vandaag de dag
De bekendste uitgaves van het merk zijn de Craigellachie 13 Years Old, de Craigellachie 2008 en de prijzige Craigellachie ‘Centenary’ 14 years Old (richtprijs 1500 euro). De distilleerderij heeft momenteel 4 stills en er wordt 4 miljoen liter whisky per jaar vervaardigd. Momenteel is Craigellachie in handen van Bacardi. Sinds Bacardi de onderneming heeft overgenomen is er een nieuwe lijn whisky’s: een 13 Years Old, 17 Years Old, 19 Years Old en 23 Years Old.
Vrij recent won de Craigellachie 31 Years de prestigieuze titel ‘World’s best Single malt’ op de World Whiskies Awards 2017. Het juryrapport zegt: “Je kunt echt het hoge ABV-gehalte opmerken in de neus, maar het gaat niet over in de smaak. De textuur is vrij droog en zelfs een beetje krijtachtig, met eerst wat nectarine, gevolgd door peperoni. Vervolgens wordt het geheel mooi gecomplementeerd door een groen, hopachtig karakter dat doet denken aan een lichte biersmaak. Deze mooie harmonie mondt tot slot uit in een lange afdronk. Er zit tevens een hintje kampvuur in de persoonlijkheid van deze uitstekende whisky.”
Benieuwd naar deze whisky’s? Bekijk eens onze Craigellachie 23 Years review en Craigellachie 31 Years review.
De whisky’s die het merk produceert worden dan ook allemaal omschreven als vol, kruidig, sterk, zwavelig en karaktervol. Zeker wanneer je bedenkt dat het hier een merk whisky uit Speyside betreft. Wil jij een interessante whisky uit Speyside proberen die bol staat van het karakter? Dan is deze whisky iets voor jou.