Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De prestigieuze World Whiskies Awards

14 februari 2017 0 reacties
De prestigieuze World Whiskies Awards

Echte kenners proeven vele whisky’s. Zij kunnen je precies vertellen welke whisky waar vandaan komt en waarom die Japanse whisky nu beter is dan die Ierse. Hun uitgebalanceerde smaakpapillen zijn in staat ieder aroma of iedere smaak te herkennen en tot in de puntjes te duiden. Zo’n groep kenners kiest ieder jaar een winnaar voor de prestigieuze World Whiskies Awards.

Enkel de beste whisky’s

Sinds 2007 worden deze prestigieuze prijzen uitgereikt aan de beste whisky van het jaar. In verscheidene uiteenlopende categorieën wordt exact aangegeven welke whisky eruit sprong en waarom. Samen met de in het zelfde jaar opgerichte World Beer Awards staan zij te boek als de nummer 1 op het gebied van online denktank op het gebied van populaire dranken. Zij kiezen uitsluitend de beste whisky’s van de wereldwijde markt en beoordelen deze op smaak, design, succes en originaliteit.

Welke whisky’s mogen er meedoen?

De World Whiskies Awards is een erg open competitie. Je mag meedoen als distilleerderij, bottelaar, producent, agentschap, designer, designbureau, importeur, groothandel, retailer van welke whisky dan ook ter wereld. De verkiezing heeft vele inschrijfpunten over de hele wereld, wat het tot een erg toegankelijke competitie maakt. Dat blijkt ook wel uit de vele winnaars de afgelopen jaren uit ‘exotische’ hoeken van de wereld.

Waar letten de whiskykenners op?

Er zijn twee echte categorieën, respectievelijk smaak en design. Uiteraard gaat de categorie smaak voornamelijk over de beleving, de smaak, het proces van distilleren en het karakter van een whisky. De prijzen worden uitgereikt per type whisky.

Deze whisky’s strijden allemaal eerst in hun eigen subcategorie voor de medailles, waarna de winnaars van elk onderdeel doorgaan voor de strijd van beste whisky ter wereld.

Voor de categorie design zijn er zes subcategorieën, waaruit uiteindelijk het beste whiskydesign wordt verkozen. Vorig jaar heeft het merk Puni Alba, uit Italië, deze prijs in de wacht gesleept. De jury vond de combinatie van een klassieke elegante whisky met modern Italiaans design een gouden greep. Puni Alba werd dan ook met recht verkozen tot de winnaar in de categorie ‘World’s Best Design’.

Hoe gaat de whiskyverkiezing in zijn werk?

Het kiezen en proeven van de whisky’s is een uitgebreid proces, waaraan wij best graag een keer mee willen doen. Zo worden er in verschillende rondes uitgebreide tests gehouden op het gebied van smaak. Het proeven gebeurt blind en in drie stadia.

Ronde 1, iedere whisky wordt blind geproefd in de bijbehorende relevante subcategorie. Hier rolt een winnaar uit. De kenners die deel uitmaken van het proefpanel bestaan uit een rijk gezelschap van bartenders, hoteliers, journalisten, specialistische drankhandelaren tot aan sterke drankprofessionals.

In ronde twee en drie, waarbij de winnaars van de subcategorieën tegen elkaars strijden, komen de echte experts kijken. Hier bestaat het panel uit vooraanstaande whiskydistilleerders en experts uit de wereldwijde industrie.

Iedere inzending wordt blind getest en gehouden aan een strikt puntensysteem voor de elementen: balans, karakter, complexiteit, kwaliteit, functionaliteit.

De categorie design bestaat voornamelijk uit design experts met een affiniteit voor whisky. Zij kennen de designindustrie, maar ook het reilen en zeilen in de whiskywereld. De whisky’s worden beoordeeld op het gebied van: innovatie, uitstraling, design vakmanschap, inzicht en inspiratie.

Wanneer is de volgende whiskyverkiezing en wie doen er mee?

De verkiezingen van de World Whiskies Awards zijn al flink onderweg voor het nieuwe jaar. Op 30 maart 2017 zal de nieuwe gouden medaillewinnaar worden bekendgemaakt. De voorverkiezingen hebben reeds plaatsgevonden in de subcategorieën.

Zo heeft Grant’s Elementary Oxygen de categorie Scotch (onder 12 jaar oud) gewonnen, opgevolgd door de Johnnie Walker Black Label 12 Years Old. Bij de Japanse whisky’s doet Nikka (die wij vorige week bespraken) het weer erg goed, zij wonnen zowel de onder 12 jaar oud categorie als de No Age-categorie.

In sommige categorieën waren er wat minder concurrenten, zo stak de Teeling Single Grain er bij de Ierse graanwhisky’s met kop en schouders bovenuit. De beste Islay whisky van het jaar is overigens vooralsnog de Ardbeg Twenty One. Bezoek eens de website van de World Whiskies Awards om de hele lijst van award-winnende whisky’s te bekijken.

Illustere winnaars van de World Whiskies Awards

Natuurlijk kent iedere uitverkiezing zijn kroonjuwelen. We bekeken eens de winnaars in de prestigieuze categorie ‘World’s Best Single Malt Whisky’ van de laatste drie jaar.

In 2016 won de Highland whisky Old Pulteney Vintage 1989 de felbegeerde titel van World’s Best Single Malt Whisky. De jury verkoos de Old Pulteney Vintage door de uitgebalanceerde zoete accenten van honing en bloemen in contrast met de eiken en iodine-rijke invloeden. Een geweldige balans waarbij de kwaliteit van het vakmanschap gedurende het distillatieproces naar voren komt. De prijs van deze whisky is overigens ook zo gek nog niet.

De winnaar van het jaar daarvoor was ‘ietsje’ prijziger. In het jaar 2015 won de Kavalan Solist Vinho Barrique Single Cask Strenght (een hele mond vol) de titel. Een whisky vol fruit, invloeden van bourbon. Sterke alcoholsmaak, noten en een hele droge afdronk. Een ontzettend rijke whisky die steeds nieuwe smaken oproept. Wellicht een aanrader mocht je eens flink wat geld willen laten rollen.

Tot slot is er nog de Sullivans Cove French Oak Cask. Deze 12 jaar oude whisky sleepte de prijs in 2014 in de wacht. Afkomstig uit de Tasmania Distillery in Australië en geroemd door de juryleden. Exotische invloeden van jasmijn, frangipane, tropische bloemen en een sterke balans van eiken en muskus. De duurste van de drie winnaars, maar ook zeker het proberen waard.

Verrassend om te zien dat ’s werelds beste whisky (althans volgens deze Britse verkiezing) overal vandaan kan komen. De hele wereld heeft whisky omarmt en is constant bezig met innovatie en verbetering, maar bovenal kwaliteit van whisky. En daar houden we van!

Achtergrond / 40 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?