Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Nieuwe Schotse distilleerderijen in 2017

31 maart 2017 1 reactie
Nieuwe Schotse distilleerderijen in 2017

De alsmaar groeiende wereldwijde vraag naar Schotse whisky heeft ervoor gezorgd dat de Schotse distilleerderijen, met man en macht, proberen hun productiviteit te verhogen. Een heuse ‘whisky boom’ is gaande nu de Aziatische markten hevig verliefd zijn geraakt op het op-en-top Schotse product. Het is dan ook niet vreemd dat er nieuwe distilleerderijen bijkomen. Nieuwe concurrenten voor de eeuwenoude merken die we al zo goed kennen.

Dat is goed nieuws voor ons als whiskydrinkers. Meer distilleerderijen betekent meer keuze en meer concurrentie wat doorgaans goed is voor de momenteel stijgende prijzen. Een divers assortiment in je slijterij of favoriete webshop is natuurlijk altijd prettig.

Nieuwe distilleerderijen sinds 2013

Welke distilleerderijen zijn er zoal bijgekomen gedurende de laatste jaren? Zo zijn er sinds 2013 alweer 14 nieuwe distilleerderijen bijgekomen in Schotland. Zo is er de Harris distilleerderij aan de kust van Harris Island, die van plan zijn ergens in de toekomst zo’n 250.000 liter whisky per jaar te produceren. De Glasgow distilleerderij in de Lowlands en wat recenter de InchDairnie in Fife. Ook de Isle of Skye kreeg een nieuwe toevoeging toen Torabhaig haar deuren opende in december 2016.

Nieuwe distilleerderijen gepland in 2017

In 2017 staan er grootse dingen te gebeuren. Er wordt volop geïnvesteerd in Schotse whisky. Volgens planning zullen er twintig distilleerderijen worden geopend in de volgende 24-36 maanden. Zo zal er bijvoorbeeld voor het eerst in 92 jaar tijd weer een distilleerderij te vinden zijn in de Schotse hoofdstad, Edinburgh. De Edinburgh’s First Malt Distillery is van plan haar productie zo snel als mogelijk te beginnen.

Ook Islay zal een nieuwe distilleerderij krijgen. De Ardnahoe Distillery zal de negende distilleerderij worden op het eiland. Een ander eiland, Arran, zal haar tweede distilleerderij verwelkomen in het plaatsje Lagg.

Dit jaar zullen er sowieso 7 nieuwe distilleerderijen haar deuren openen verdeeld over heel Schotland. Enkele opvallende distilleerderijen zijn bijvoorbeeld de eerste echte distilleerderij op het eiland Raasay. Daarnaast zal dit jaar het jaar worden waarin de eerste distilleerderij opgericht wordt door enkel een vrouw. De whisky’s van deze nieuwe distilleerderijen laat natuurlijk nog even op zich wachten, maar het is zeker iets om naar uit te kijken.

Enkele nieuwe distilleerderijen onder de loep

Een lopend vuurtje bij de Dornoch Distillery

In maart 2016 begonnen twee broers genaamd Simon en Phil Thompson een crowdfund-campagne om een 135 jaar oude brandweerkazerne om te toveren tot een microdistilleerderij. Met succes, de heren werden overladen met succeswensen en ontvingen in december hun officiële licentie. De ideeën werden enthousiast bekeken door vele volgers en de mannen hebben reeds een aardige groep volgers.

Zij willen midden dit jaar beginnen met het maken van een traditionele malt, die natuurlijk nog even op zich laten wachten. De whisky moet een whisky worden zoals die tot de jaren 70 werd gedistilleerd. De heren willen dus oude tijden doen herleven, gefinancierd door de meest moderne middelen. De distilleerderij zal een capaciteit van 37.000 flessen per jaar krijgen.

Oude tijden herleven bij Lindores Abbey Distillery

De eerste keer dat Schotse whisky vermeldt werd in de geschiedenis was in 1494, toen de monnik John Cor werd gevraagd door Koning James de vierde om Aqua Vitae (levenswater) te maken voor een aankomende festiviteit. Volgens de overlevering verbleef John Cor destijds in de Lindores Abbey in Fife. Een gebouw dat nu behoorlijk vervallen is, maar nog altijd liefkozend ‘het spirituele thuis van whisky’ wordt genoemd.

Nu, zo’n 500 jaar later, is men van plan om hier weer een mooie distilleerderij te gaan bouwen. Gebruikmakende van een combinatie van nieuwe en traditionele technieken wil men whisky gaan maken die historie doet herleven. De ingrediënten voor de whisky zullen uit de regio zelf worden verzameld en het nieuwe gebouw zal aan alle laatste innovaties voldoen. De distilleerderij zou voltooid moeten zijn in september 2017. En al zal het nog even duren voor de eerste echte whisky’s klaar zijn, brengt men later dit jaar toch al een piepjonge whisky uit, genaamd aqua vitae.

Girl Power bij de Toulvaddie Distillery

Deze microdistilleerderij moet nog opgezet worden. Volgens de planning zal het merk ergens in de buurt van Tain haar vestiging vinden. Volgens verwachting zal begin mei dit jaar de eerste werkzaamheden beginnen. Dus ook hier zal het nog wel even duren voor we een van de Toulvaddie whisky’s kunnen proberen.

Een saillant detail dat deze distilleerderij enigszins onderscheidt van de andere distilleerderijen is dat deze distilleerderij de eerste zal zijn die geheel zal worden geleidt door een vrouw. De schotse Heather Nelson bestierd de hele distilleerderij en zal verantwoordelijk blijven voor het beleid en de koers die het merk zal varen.

Haar doel is ‘easy-drinking’, zachte soepele whisky’s te produceren zonder teveel turfinvloeden. Een gelimiteerd aantal 70-liter vaten zal worden gevuld met Toulvaddie’s oogst na een jaar. Deze zullen verkocht worden voor 2000 pond per stuk.

Exciting times voor de Schotse whiskymarkt

Kortom, volop spannende ontwikkelingen op de Schotse whiskymarkt. Ontwikkelingen waar de whiskydrinker van gaat profiteren gedurende de komende jaren. Het assortiment zal enkel blijven groeien nu de interesse in whisky alsmaar stijgt. Wie weet gaat een van de genoemde distilleerderijen wel jouw favoriete whisky produceren over een paar jaar. Zeker interessant om in de gaten te houden dus.

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Henk Jan schreef:

    Volgens mij is dit de Old Midleton Distillery in Midleton Ierland.
    Apart om deze foto te plaatsen bij een artikel over nieuwe Schotse distilleerderijen.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?