Meer dan 500 soorten whisky in het assortiment

De bekendste whisky festivals in Nederland

17 juni 2016 10 reacties
Whisky festivals in Nederland

Nederland heeft ontzettend veel whisky festivals en whisky evenementen. Dat is niet vreemd wanneer je je bedenkt dat ons landje stikt van de whiskyliefhebbers. We mogen dan geen befaamde whiskyregio’s hebben zoals Schotland of Ierland, maar er worden op dagelijkse basis aardig wat flessen geledigd overal in het land.

Whisky festivals en whisky events worden gedurende het hele jaar georganiseerd in de verschillende uithoeken van ons land, van Maastricht tot Amsterdam. Wij zetten er eens een aantal op een rijtje die volgens ons zeker het bezoeken waard zijn!

The Spirit of Amsterdam

We beginnen deze lijst met een bekend whisky festival in onze hoofdstad. Dit evenement trekt aardig wat whiskyliefhebbers naar de Zuiderkerk. Een prachtige locatie met een gezellige atmosfeer. Onder het motto ‘Let’s share a dram in Amsterdam’ kan men de verschillende stands bezoeken en vooral heel wat verschillende whisky’s proeven.

Het internationale whisky festival ‘The Spirit of Amsterdam’ wordt georganiseerd met als doel mensen van heinde en ver kennis te laten maken met whisky in al haar vormen en uitingen. Er zullen proefsessies gehouden worden, waarbij gasten alle verschillende gepresenteerde whisky’s kunnen proeven onder begeleiding van deskundigen. Een masterclass als het ware.

Het interessante programma van The Spirit of Amsterdam behelst sessies en een aantal masterclasses in de Zuiderkerk en tevens op de Amsterdamse grachten tijdens de whisky canal cruises. De volgende editie zal plaatsvinden op 4 maart 2017 en de ticketverkoop begint binnenkort! Bekijk het onderstaande filmpje eens voor een sfeerimpressie.

The Spirit of Maastricht

The Spirit of Maastricht is de zuidelijke evenknie van het whisky festival in onze hoofdstad. De prachtige nostalgische stad Maastricht is een perfecte locatie gebleken voor het drinken van een heerlijke dram. Dit whisky festival zal worden georganiseerd op zaterdag 29 oktober 2016. Er zullen meer dan 500 verschillende whisky’s staan te wachten op een ’tasting’. Mocht dit wat dichter bij huis zijn, is dit ook een prachtig festival om te bezoeken. Het evenement vindt plaats in de mooie St. Janskerk in Maastricht.

Whisky by the Sea

Whisky by the Sea wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. Het whisky festival in Vlissingen werd voor het eerst gehouden in 2007, en ook dit jaar zal er weer een grote whiskyproeverij gehouden worden in het Arsenaal Theater. Er zullen meer dan 500 whisky’s te proeven en bewonderen zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om masterclasses te volgen, waar een echte whiskykenner dieper zal ingaan op smaken, distillatie en herkomst van verschillende whisky’s.

In het Arsenaal Theater zullen er ook enkele stands te vinden zijn met whiskygerelateerde producten, zoals whiskyboeken en tijdschriften. Mocht je interesse hebben, noteer dan 23 en 24 september in je agenda.

Whisky in Leiden

Whisky in Leiden is een festival dat nu alweer voor het vijfde jaar werd georganiseerd in de Pieterskerk in Leiden. De laatste editie was op 16 april. De Pieterskerk is een fijne locatie met een goede sfeer. De vele bezoekers lopen in de volgende editie ook vast weer enthousiast van stand naar stand terwijl ze de vele aangeboden whisky’s proeven. In de verschillende stands zijn er whisky’s van heinde en ver te vinden. Er valt in Leiden volop te proeven, leren en discussiëren voor de echte whiskyliefhebber. Hieronder een sfeerimpressie.

International Whisky Festival Den Haag

Het vijfde en laatste whisky evenement op onze lijst is het International Whisky Festival Den Haag. Een bekend festival waar al menig whiskyliefhebber een gezellige dag heeft beleefd. Ook dit jaar zullen weer veel bezoekers hun weg weten te vinden naar de Grote Kerk in Den Haag. Het evenement zal georganiseerd worden op 11, 12 en 13 november. In een van de oudste gebouwen van onze bestuurlijke hoofdstad zullen er wederom vele stands met verschillende whisky’s te vinden zijn.

Voorts worden er VIP sessions georganiseerd waar liefhebbers met elkaar en deskundigen in gesprek kunnen gaan over de verschillende whisky’s die het festival rijk is. Er is ook gedacht aan de beginnende whiskydrinkers met introductie tastings voor beginners. Het festival is nauw verbonden met de stad, zo gaat er een whiskytram door Den Haag waardoor bezoekers, onder het genot van een heerlijke dram, de stad Den Haag wat beter kunnen leren kennen.

Dit is slechts een kleine greep uit een groot aantal jaarlijkse festivals. Er zijn er ontzettend veel, lokaal en internationaal. Wij zijn daarom erg benieuwd naar jullie ervaringen met whisky festivals. Hebben jullie nog een echte aanrader?

Algemeen / 137 likes / 10 reacties

Anderen bekeken ook

10 reacties op dit artikel

 1. Rob zwart schreef:

  En zeker niet te vergeten het Hielander Whiskyfestival in Alkmaar.

 2. gert hidding schreef:

  Jongens vergeten wij niet de noordelijke whisky fans ook in Groningen hebben wij een hele grote proeverij in de a kerk het noordelijk whisky festival

  1. Whisky Wise schreef:

   Het Whisky Festival Noord Nederland is ook zeker een goede toevoeging aan dit artikel, Gert! Een goed bezocht festival dat absoluut de moeite waard is voor de whiskyliefhebbers in de Noordelijke provincies.

   1. jaap schreef:

    ja alleen als je in het noorden woont beetje raar het noorden van the UK wordt over de hele wereld gedronken geen grens te ver

 3. Jos Wijnmalen schreef:

  Pot Still Festival 2016 in het Klooster te Amersfoort.
  Data: 30 september t/m 2 oktober 2016

 4. Rob Vergouw schreef:

  Spirits of Amsterdam is m.i. overgewaardeerd. Ik vind het een mainstream festival waar je veel moet bijbetalen om iets interessants te proeven. Ga dan maar eens naar de Posthoornkerk in Amsterdam…. En verder? Alkmaar en Amersfoort inderdaad! En Wageningen? En IJmuiden?

 5. Gerard Pol schreef:

  Ga eerst je huiswerk eens goed doen voordat je een lijstje maakt!?

  1. Whisky Wise schreef:

   Dit is slechts een kleine greep uit het zeer groot aantal whisky festivals in Nederland. Als je nog een aanrader hebt horen we het daarom graag, Gerard.

   1. Han Schoutens schreef:

    Jaarlijks houden de Whiskyproevers een groots Whisky Evenement. Dit jaar 2017 zijn wij in het Apollo hotel te Papendrecht met meer dan 300 verschillende Schotse Malt Whisky’s. Op zaterdag 7 oktober bent u welkom en voor slecht euro 7,50 bent u binnen en geniet u van de whisky.

    Voor 2018 is de planning eind februari/ begin maart in het van der Valk hotel te Ridderkerk. Meer gegevens volgen!

 6. JGM Koel schreef:

  En in het Wijze Oosten hebben wij het Whisky weekend Twente.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?