Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Nikka, Oosterse kwaliteitswhisky uit Japan

10 februari 2017 2 reacties
Nikka, Oosterse kwaliteitswhisky uit Japan

Japan, het prachtige en mysterieuze eiland ten oosten van het Aziatische continent. Het land van de rijzende zon, maar ook van de… juist, whisky! Sinds 1934 maken de whiskydistilleerders van de Nikka Whisky Distillery echte kwaliteitswhisky.

Bezongen, beroemd en veelvuldig geprezen whisky’s die niet onderdoen voor hun Schotse evenknieën. Vandaag bekijken wij dit roemruchte merk, met hun hoofdkwartier in wereldstad Tokyo, eens nader.

Japanse whisky met een Schots verleden

De oprichter van de distilleerderij, Masataka Taketsuru, reisde in 1918 naar de bakermat van de whisky in een zoektocht naar het geheim achter het whiskydistilleren. Hij werd daarmee de eerste Japanner die de kunst van het whiskydistilleren van dichtbij kon bestuderen. Zijn familie had en heeft al vele generaties een sakebrouwerij (de Japanse drank van gefermenteerde rijst), maar Masataka wou meer.

Masataka was een echte bolleboos die het trucje al snel onder de knie had en de fijne kneepjes van het whiskydistilleren leerde aan de Universiteit van Glasgow en de Hazelburn Distillery in Campbeltown. Hij studeerde chemie en een speciale opleiding tot meesterdistilleerder.

Samen met zijn vrouw, die hij had leren kennen in Schotland, voer hij in 1920 terug naar zijn geboorteland. In 1923 werkte hij samen met het bedrijf dat later uitgroeide tot Suntory. Hij begreep dat de tijd rijp was om voor zichzelf te beginnen, zo geschiedde in 1934 in het Yoichi District in Hokkaido. Yoichi werd door hem altijd gezien als de ideale locatie voor een whiskydistilleerderij. Hij vond de omstandigheden hier vergelijkbaar met het dorpje waar hij in Schotland studeerde.

Masataka wilde het Schotse genot introduceren aan zijn landgenoten, op een authentieke manier. Nikka groeide mee met de toenemende interesse in whisky. Kwaliteit stond altijd boven efficiëntie bij deze vader van de Japanse whisky. De Nikka Whisky Distilling Co. Ltd., of ニッカウヰスキー株式会社 in het Japans, groeide uit tot een wereldmerk.

De distilleerderijen van Nikka

Nikka heeft twee distilleerderijen in Japan. De Yoichi distilleerderij en de Miyagikyo distilleerderij. Prachtige gebouwen in een mooie regio die ook voor het gewone publiek te bezoeken zijn.

Nikka Yoichi Distillery

De Yoichi distilleerderij ligt op 50 km van Sapporo City in Zuid-Hokkaido, de noordelijkste van Japan’s vier hoofdeilanden. De distilleerderij heeft 6 pot stills en produceert rijke, turfachtige, mannelijke malts. De uitgesproken aroma’s van de whisky’s van Nikka zijn een gevolg van direct-heating distillation, waarbij de pot stills worden verhit met fijngemalen natuurlijk steenkool. Een traditionele methode die vandaag de dag zelfs nauwelijks nog wordt gebruikt in Schotland. Distilleerder Koichi Nishikawa werd in 2016 geloofd met de titel ‘Distillery Manager of the Year’, voor zijn verdiensten voor het merk.

De Miyagikyo distilleerderij, die voltooid werd in 1969, heeft 8 pot stills en bottled tevens whisky. De locatie, in de buurt van Sendai, werd als perfect gezien door haar schone lucht, ideale luchtvochtigheid en een overvloed aan schoon grondwater rijk aan turf. Masataka was naar verluidt op vakantie in het gebied waar deze distilleerderij zich nu bevindt, hij zag meteen dat de locatie, ingesloten door bergen en doorkruist met twee rivieren, perfect zou zijn voor een distilleerderij. De distilleerderij produceert zachte en milde malts.

De whisky’s van Nikka

Nikka weet een gevarieerd assortiment Japanse whisky’s te produceren. De prijzen lopen ook zeer uiteen. Het merk heeft vele populaire whisky’s die regelmatig in de prijzen vallen. Zo werd de Nikka Yoichi 20 Year Old in 2008 verkozen tot beste single malt bij de World Whiskies Awards. Op de International Spirits Challenge 2015 werd Nikka verkozen tot ‘Distiller of the Year’.

Whisky van Nikka

De Nikka from the Barrel is tevens een uitstekende whisky. Verkozen tot beste whisky bij de World Whisky Awards in 2007 en 2010. Een prima prijs voor een whisky als deze. Een volle complexe smaak met hints van bloemen en fris fruit, kruiden en een beetje eiken. Vooral de lange warme afdronk is een genot.

Tot slot won de Nikka Single Malt Miyagikyo in 2016 de zilveren medaille voor beste single malt whisky. Deze whisky is een van de bekendste whisky’s uit de stal van Nikka en doet, net als de andere whisky’s van Nikka, Schots aan. Een rokerige whisky met turfachtige aroma’s. Veel van de whisky’s hebben een hint van citrusvrucht en een complexe smaak. Fruitig en turfachtig, perfect uitgebalanceerd met kruiden en noten.

Prachtige whisky’s die wereldwijd gelauwerd worden en die voor prima prijzen te koop zijn. Nikka heeft een goed imago en vele liefhebbers wereldwijd. De Japanners hebben officieel hun plek in de whiskywereld veroverd. Een whisky uit het smaakvolle assortiment van Nikka zal dus zeker niet misstaan in je collectie!

Whiskymerken / 29 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Jerry schreef:

    Nikka! Yes! Heerlijk.

  2. LuMo schreef:

    Ik drink nu voor het eerst “Nikka from the barrel” en vind ‘m prima!

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?