Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De oudste whisky distilleerderij ter wereld

5 mei 2015 1 reactie
De oudste whisky distilleerderij ter wereld

De Old Bushmills Distillery claimt ’s werelds oudste distilleerderij ter wereld te zijn. Ook al zijn er nog enkele die deze eer willen opeisen, zijn de kenners het haast unaniem eens. The Old Bushmills is de oudste distilleerderij ter wereld. En daar valt wat voor te zeggen. De distilleerderij, gelegen in het gelijknamige dorpje Bushmills in Noord-Ierland heeft namelijk ’s werelds oudste licentie voor het distilleren van whisky.

Dat er in Bushmills al héél, héél erg lang whisky wordt geproduceerd, is een ding dat zeker is. De vergunning werd officieel al in 1608 uitgegeven. Dit maakt het dus verifieerbaar de oudste distilleerderij ter wereld met een licentie.

Bushmills door de eeuwen heen

Uit lokale bronnen uit 1276 blijkt echter dat de kunst van het whisky distilleren hier al velen jaren eerder werd beoefend. Een bron beschrijft een tafereel nabij de distilleerderij waarbij de lokale heerser Sir Robert Savage of Ards zijn soldaten moed liet indrinken alvorens ze het slagveld op te sturen. Dit was blijkbaar een volkomen normaal gebruik destijds. Whisky werd toen nog ‘Aqua Vitae’ genoemd, wat levenswater betekend, naar verluidt werd het destijds rijkelijk uitgedeeld aan vechtjassen.

Nu vragen wij ons serieus af in welke staat deze krijgers het slagveld betraden en hoe lang ze het daar volhielden. Maar dat valt niet meer te controleren. Feit is wel dat Sir Robert de Ieren versloeg met zijn manschappen. Saillant detail is overigens wel dat door de eeuwen heen, het nuttigen van (aanzienlijke) hoeveelheden alcohol, of het moed indrinken voor een stressvolle gebeurtenis in de Engelse volksmond ‘Dutch courage’ werd genoemd. Of we daar trots op mogen zijn, daar zijn de meningen over verdeeld. Het wordt doorgaans negatief bedoeld. Feit is wel dat er menig veldslag heeft plaatsgevonden tussen de Lage Landen en de Engelsen.

Een moeilijke periode in de geschiedenis van de brouwerij was de Amerikaanse drooglegging. De tijd waarin alcohol streng aan banden werd gelegd in de Verenigde Staten. Gedurende het begin van de twintigste eeuw waren de Verenigde Staten een van de belangrijkste markten voor Bushmills. De Amerikaanse drooglegging deed de verkopen dan ook bepaald geen goed. Dat is nog licht uitgedrukt, aangezien de Bushmills Distillery destijds haast kopje onder ging. Wilson Boyd, de eigenaar van de distilleerderij destijds voorzag het einde van de prohibitie en besloot een omvangrijke voorraad op te bouwen en te wachten op betere tijden. Een wijs besluit. Toen de prohibitie ten einde was, maakte Bushmills grote winsten met haar export.

De distilleerderij vandaag de dag

Interessant aan deze distilleerderij is natuurlijk ook het feit dat deze nog in werking is. Ook vandaag de dag is het merk Bushmills een gewaardeerd merk. In de distilleerderij vervaardigd men tegenwoordig enkele verschillende whisky’s. Een greep uit het assortiment; Bushmills Original, Black Bush, Bushmills 21 Years, zijn allemaal kwalitatief hoogstaande whisky’s die goed scoren in de jaarlijkse whiskyverkiezingen. Zo werd de Black Bush zelfs verkozen tot Finest Blended Whisky in 2007 en 2010.

Old Bushmills whiskyvaten

Er worden in de distilleerdij zowel single malt als blended whisky’s geproduceerd en deze dragen alle de naam ‘Bushmills’. Tevens is de distilleerderij de enige in Ierland die drievoudig gedistilleerde single malt whisky maakt. De whisky’s die in het dorpje Bushmill worden geproduceerd, worden ook wel oer-whisky’s genoemd. De stokerij werd zelfs zo bijzonder geacht dat The Bank of Ireland een serie bankbiljetten liet drukken met een afbeelding van de distilleerderij. Bushmills wordt dan ook gezien als een echt Iers monument. De Britse zanger Rod Stewart bezingt de ‘Old Bushmills’ zelfs in een van zijn covers, ‘Tom Traubert’s Blues’.

De stokerij weet jaarlijks 120.000 bezoekers te trekken, het is daarmee een van Ierlands drukstbezochte whisky trekpleisters. Momenteel is de distilleerderij in handen van whiskyproducent Diageo, het megaconcern dat ook vele andere distilleerderijen in handen heeft, kocht in 2005 de distilleerderij voor een bedrag van 200 miljoen pond. Toen Diageo de distilleerderij kocht waren de verkopen al tien jaren stabiel. Na enkele wijzigingen, zoals het overstappen van een vijfdaagse werkweek naar een zevendaagse werkweek, werd het beoogde doel van 1 miljoen ‘cases of whisky’ behaald.

Diageo investeerde tevens nog 45 miljoen euro in de faciliteiten en de merknaam. En met succes, de productie steeg met een factor drie in slechts twee-en-een-half jaar! De distilleerderij huist een bar en een restaurant. Je kunt het museum op iedere dag gedurende de week bezoeken. Proef hier gedurende een van de officiële tours, die tussen 45-60 minuten duren, enkele van de Bushmills whisky’s. Je kunt zelfs de kids meenemen, al zullen die natuurlijk iets anders moeten nuttigen.

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Dorien van Dijk schreef:

    Very annoying that even in this article whiskey is written without the “e” so wrong!

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?