Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De grootste whisky verzameling ter wereld

27 februari 2015 2 reacties
The Scotch Whisky Experience

’s Werelds grootste whisky collectie is te vinden in Edinburgh. Om precies te zijn in het whisky museum aan de welbekende Royal Mile in de prachtige authentieke Schotse hoofdstad. Bezoekers zijn sinds enkele jaren in staat de verzameling te bezoeken en op de foto te gaan met de lange rijen aan flessen. Bekijk hieronder de video van de befaamde Scotch Whisky Experience!

Whisky museum met een unieke collectie

De 3384 flessen tellende verzameling werd in 2008 aangekocht door whiskyproducent Diageo. Deze gigant kocht het van een Braziliaanse whisky fanaat genaamd Claive Vidiz, die de verzameling gedurende 35 jaar samenstelde. Opsplitsen was geen optie voor Claive, dat zou de verzameling geen recht toe doen. Volgens hem hoorde de gehele grootste whisky verzameling ter wereld thuis in de bakermat van de whisky. En zo geschiedde, alle 3384 flessen werden verscheept naar de Schotse hoofdstad.

Een waar whisky wonderland is gecreëerd waar je je ogen uitkijkt bij de vele kleurrijke flessen, sommigen van wel honderd jaren oud. De verzameling heeft tevens officieel de eer om volgens het Guinness World Book of Records de grootste whisky collectie ter wereld genoemd te mogen worden. De aanschaf van Diageo is onderdeel van een investering in het museum van wel 2 miljoen euro. De verzameling telt vele speciale edities, whisky’s waarvan er maar 100 gemaakt zijn.

Claive’s favoriet is de Dimple Pinch, een van de eerste speciale edities van een Scotch whisky. Hij kocht deze in 1969 voor 1000 dollar, destijds de duurste speciale editie verkrijgbaar op de markt. Voorts zijn er nog ludieke whisky’s in uitgaves die geschonken worden vanuit een fles in de vorm van een klok of een schaakspel.

Breng een bezoek aan The Scotch Whisky Experience

Zelf hebben we al deze pracht en praal mogen aanschouwen in 2009, tijdens een bezoek aan het museum. Een museum dat overigens, buiten de indrukwekkende verzameling, zeer het bezoeken waard is! Je bent al gauw enkele uren kwijt in dit museum, een perfecte combinatie met andere bezienswaardigheden in de mooie stad. Proef verschillende whisky’s in de proefkamer en ruik, onder begeleiding van een expert, de uiteenlopende geuren, accenten en de herkomst van de aangeboden whisky’s.

Zeker wanneer je niet de tijd hebt de Highlands in te trekken voor een bezoek aan een échte distilleerderij is dit museum een prima alternatief. In stappen en op eenvoudige wijze worden je de technische aspecten van het whisky distilleren uitgelegd. Daarnaast is er een masterclass in de ochtend waar je in no-time alle fijne kneepjes van het whisky proeven worden bijgebracht. Je vindt het museum via de website van Tripadvisor of door een willekeurige Schot aan te spreken op de Royal Mile.

Achtergrond / 0 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Annelies van Slagtere schreef:

    Hallelujah, daar zou ik wel eens met een flessenopener aan de slag willen! Word er dorstig van!

    Groeten uit Twente mede whiskyliefhebbers!

    1. Whisky Wise schreef:

      Dat zouden wij ook wel eens willen doen, Annelies! Helaas zal die droom geen werkelijkheid worden.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?