Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Auchentoshan, zachte whisky uit de Schotse Laaglanden

11 augustus 2017 0 reacties
Auchentoshan, zachte whisky uit Schotse laaglanden

Het whiskymerk Auchentoshan uit het westen van Schotland heeft, buiten een onuitsprekelijke naam, een aantal zeer goede whisky’s in haar stal. Het is een van de zes malt whisky distilleerderijen uit de Schotse Laaglanden. Aan de voet van de Kilpatrick Hills net buiten Clydebank in West Dunbartonshire.

De geschiedenis van Auchentoshan

De historie van het merk gaat terug naar 1800. Ierse vluchtelingen startte een distilleerderij net buiten Glasgow. Dit maakt Auchentoshan een van de oudste actieve distilleerderijen in de Schotse Laaglanden. De naam betekent overigens ‘hoek van het veld’. Het management van de betrekkelijk kleine distilleerderij veranderde na de oprichting doorlopend van handen tot het bedrijf in 1969 gekocht werd door ene Eadie Cairns die de grondlegger is van het merk vandaag de dag.

Na de oorlog, die overigens ook een desastreus effect had op de distilleerderij en haar productie, herrees de regio uit een diep dal. Glasgow werd in de jaren na de oorlog een zeer bedrijvige stad en het merk plukte hier de vruchten van. Eadie Cairns en zijn bedrijf verbouwde de hele distilleerderij en moderniseerde de processen. Hij stond daarmee aan de wieg van het succes van het huidige whiskymerk. Auchentoshan ging zich voortaan profileren als een topper onder de Lowlands single malts.

In 1984 werd het merk overgenomen door de whiskyblenders Stanley P. Morrison, nu bekend onder de naam Morrison Bowmore Distillers Ltd, die vervolgens weer in zijn geheel werd overgekocht door de whiskyreus Suntory. Het bekende Japanse merk kocht dus ook indirect Auchentoshan in 1994.

De whisky’s van Auchentoshan

De Auchentoshan is een echte Lowlands whisky, het historische merk is een van de échte klassiekers. De andere nog bestaande single malt distilleerderijen in deze whiskyregio zijn Bladnoch, Glenkinchie, Daftmill, Annandale en Ailsa Bay. De distilleerderij heeft een capaciteit van 1.800.000 liter per jaar. De whisky’s van Auchentoshan worden door de kenners geroemd voor haar soepele smaak en door beginnende drinkers voor haar toegankelijkheid en lichte smaak.

Auchentoshan triple distilled

Ongebruikelijk voor een Schotse distilleerderij is dat de Auchentoshan distilleerderij gebruik maakt van drievoudige distillatie. Deze drievoudige distillatie, in combinatie met het gebruik van ‘unpeated’ mout, geeft Auchentoshan een delicatere en zoetere smaak dan de meeste Schotse whisky’s. Iets dat heel erg in de smaak valt bij beginnende drinkers. Het karakter wordt verder complexer gemaakt door natuurlijke invloeden en een smaakinvloed die doet denken aan biscuit.

Van tijd tot tijd brengt het merk ook speciale edities uit, waaronder de 60 jaar oude Auchentoshan die werd gedistilleerd in 1957 en uitgegeven in 2008. De distilleerderij van Auchentoshan is overigens zeker het bezoeken waard, dagelijks komen hier vele bezoekers van over de hele wereld om meer te leren over het distilleerproces, whisky en natuurlijk over het merk zelf.

Auchentoshan in de prijzen

De whisky’s van Auchentoshan zijn volop beloond met prijzen. Ze slepen links en rechts prestigieuze prijzen in de wacht. Zo wist de 16 jarige, net als de 18 jarige whisky van het merk een dubbele gouden medaille te scoren op de San Francisco World Spirits Competition van 2008. Overigens sleepte de Auchentoshan Three Wood nog een interessante prijs in de wacht. Blijkbaar gaat deze whisky het best samen met het bekende sigaarmerk de Bolivar Inmensas.

Een lekker toegankelijke whisky

Ben jij dus een liefhebber van de wat zachtere whisky’s of wil je gewoon eens een whisky uit een minder bekende whiskyregio proberen, dan is deze whisky iets voor jou. Bekijk in dat geval eens het assortiment van deze toegankelijke whisky.

Het is een heuse aanrader voor mannen en vrouwen die van toegankelijke en soepele whisky’s houden. Dat wil niet zeggen dat de Auchentoshan een saaie whisky is, hij compenseert zijn minder robuuste karakter met complexiteit en drinkbaarheid. Een heerlijke whisky om ’s avonds bij een lekkere whisky playlist te borrelen met een goede vriend of vriendin.

Whiskymerken / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?