Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Budgetwhisky: de 5 beste flessen onder 20 euro

18 augustus 2017 9 reacties
Beste whisky onder 20 euro

Er zijn whisky’s voor ieders portemonnee. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alles, toch? Hele dure whisky’s die tot wel enkele honderden, zelfs duizenden euro’s per fles op kunnen lopen. Maar ook hele goedkope whisky’s die vaak niet echt goed te drinken zijn. Of misschien zoek je wel helemaal geen dure whisky, omdat je toch van plan bent deze te mixen met cola of in een cocktail. Hoe je er ook tegenaan kijkt, het is fijn dat er voor ieders wensen een whisky te krijgen is op de wereldwijde whiskymarkt.

Het dure productieproces van whisky

Welke factoren bepalen nou de prijs van een whisky? Whisky’s worden tenslotte wereldwijd gemaakt van ongeveer dezelfde ingrediënten. Graan, tarwe, mout, gist, water etc. Waarom is het dan zo dat sommige flessen 15 euro kosten en andere 1500 euro? Natuurlijk is het verleidelijk om te zeggen dat het allemaal marketing en hype is, maar dat is lang niet het hele verhaal.

De verschillen zijn vaak terug te leiden naar het productieproces van whisky. We kunnen stellen dat de ingrediënten slechts een fractie zijn van de productiekosten voor de distilleerderij. Natuurlijk, er zijn distilleerders die enkel gebruik maken van lokaal geproduceerde biologische ingrediënten of enkel het sprankelendste water uit een idyllische Schotse bron, met bijbehorende prachtige naam. Maar al met al zal dit per fles enkel een paar euro verschil uit hoeven te maken.

Andere bijbehorende kosten met betrekking tot de productie zijn natuurlijk zaken als gas, water en licht en de kosten voor de soms omvangrijke distilleerderijen met bijbehorende machines en al het personeel dat hier dag en nacht in de weer is. Maar dit zijn allemaal geen vreemde kosten, hier heeft tenslotte ieder bedrijf mee te maken.

De crux, het rijpen van whisky

Maar, daar waar hem de crux zit is het rijpen van de whisky’s. De distilleerders hebben grote, dure opslageenheden waar vaak wel duizenden vaten whisky liggen te rijpen voor soms wel tientallen jaren. Je kunt je voorstellen dat het beheren van een pakhuis vol met kostbare, maar ook vlambare waar voor zo’n lange tijd een aardig kostenplaatje op zal leveren. Om over het bekende fenomeen ‘The Angels’ Share‘ nog maar niet te spreken. Hoe ouder iets is, hoe exclusiever.

Het is dan ook niet vreemd dat vooral de oudste whisky’s het duurste zijn. Daarnaast worden deze whisky’s door de kenners ook vaak als ‘beter’ gewaardeerd dan de jonge whisky’s. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat whisky’s die ouder zijn, beter zijn. Maar in het algemeen, hetzelfde als met een product als wijn, wordt oudere whisky hoger aangeschreven.

Opslageenheid met whiskyvaten

Er is natuurlijk een reden waarom whisky gerijpt wordt voor soms wel tientallen jaren. We gaan er in deze blog niet te diep op in (wellicht interessant voor een volgende blog), maar het rijpingsproces draagt bij aan de complexiteit van whisky en haalt bepaalde smaken en invloeden meer naar voren dan bij een jongere whisky. Vooral kenners pleiten natuurlijk voor whisky die wat ouder is, wat meer karakter heeft. Maar, zoals met alles, smaken verschillen.

Er is natuurlijk niets zo subjectief als het proeven van whisky. Voor de gemiddelde whiskydrinker is het doorgaans het belangrijkste een whisky te drinken die op de eerste plaats goed te drinken is en vaak op de tweede plaats niet te duur is. Wat de een de beste whisky vindt, wordt door weer een ander weggehoond. Vandaag bekijken we eens enkele whisky’s waarvan zelfs de kenners zeggen dat, ondanks hun geringe prijs, ze ronduit prima te drinken zijn.

De 5 beste whisky’s van onder de 20 euro

Wij gingen eens door ons assortiment en bekeken de beoordelingen van de whisky’s die onder de 20 euro blijven qua prijs. Let op, we hebben het hier over ons eigen assortiment, dat wil niet zeggen dat deze niet duurder zijn bij een andere aanbieder. Wij maakten de volgende selectie van 5 whisky’s met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding:

Finlaggan Original Single Malt

De Finlaggan is afkomstig van het bekende eiland Islay. Je weet dan al wat je mag verwachten. Een robuuste, sterke whisky met een stevig karakter. Een ziltige, turfachtige smaak en een lange afdronk met accenten van sherry en eikenhout.

Er is enig mysterie rond deze whisky, aangezien de naam van de distilleerderij niet bekend is. Het gerucht gaat dat niet iedere botteling hetzelfde is. Zo kan een bepaalde botteling uit Lagavulin bestaan, maar het is ook goed mogelijk dat er Caol Ila of Laphroaig is gebruikt.

Het is in ieder geval een prima Islay whisky die zeer prettig geprijsd is! Beduidend goedkoper dan andere Islay whisky’s als Ardbeg en Laphroaig. Een perfect cadeau voor mensen die nog nooit een whisky van dit beroemde eiland hebben geprobeerd.

Bushmills Black Bush

Een echte Ierse blend van Bushmills. Rijk aan smaak en karakter. Grotendeels bestaand uit drievoudig gedistilleerde single malt van 8 tot 10 jaar oud. Deze whisky heeft zijn donkere kleur te danken aan de rijping in Oloroso sherryvaten. Heerlijk vol van smaak alvorens geblend te worden met andere hoogwaardige graanwhisky.

De Black Bush heeft een prettige geur, met fruitinvloeden als appel maar ook kruiden. Een lange warme afdronk die doet denken aan andere whisky’s die lang gerijpt hebben. Alom beschouwd als een prima whisky voor een zeer goede prijs.

Deze whisky wist, binnen haar categorie (Best Irish Blended Whisky No Age Statement), de hoogste eer in de wacht te slepen bij de World Whisky Awards in 2010.

Buffalo Trace Bourbon

Deze bourbon whiskey wordt geproduceerd door een familiebedrijf gevestigd aan de Kentucky River in Frankfort in de Verenigde Staten. Buffalo Trace dankt zijn naam aan de plek waar de buffels tijdens de buffeltrek de rivier doorkruisten.

Deze toegankelijke whiskey wordt gekenmerkt door een uitgebalanceerde fruitige, kruidige en licht rokerige smaak. De whiskey dankt haar complexe karakter aan het 200 jaar oude vakmanschap van de distilleerderij in Kentucky en het rijpen in bourbonvaten.

Herkenbare tonen van hout en vanille, gecombineerd met toffee, rijp fruit, kaneel en anijs zijn te ontdekken. Een echte Amerikaanse whiskey voor een ontzettend mooie prijs. Probeer hem gauw eens en maak kennis met Amerikaanse bourbon whiskey.

Islay Mist Peated Reserve

En de tweede Islay whisky uit deze lijst. We krijgen maar geen genoeg van de bijzondere whisky’s van het whiskyeiland aan de westkust van Schotland. De Islay Mist blend werd voor het eerst uitgebracht in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Een hoog turfgehalte dat de whisky te danken heeft aan het blenden van onder andere whisky’s als de Laphroaig. De whisky combineert het rokerige van de whisky’s van Islay met de wat soepelere whisky’s van het vasteland.

Een interessante combinatie die zeker voor de beginnende drinkers een fijn startpunt is om kennis te maken met het proeven en herkennen van de verschillende invloeden van whisky. Een echte aanrader met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

Four Roses

Four Roses is een merk met een rijke historie en uitstekende whiskey. Deze straight bourbon is daarop, ondanks de geringe prijs, geen uitzondering. Een combinatie van 2 verschillende graanmengsels en vijf verschillende gisten, leidde tot tien verschillende bourbons.

Deze bourbons, die minstens 5 jaar hebben gerijpt in eikenhouten vaten, komen heerlijk samen in deze Four Roses. Uiteraard is de Four Roses distilleerderij gevestigd in de staat Kentucky, alwaar men al sinds eind 19de eeuw hun vakmanschap aan het ‘finetunen’ zijn.

Een uitgebalanceerde soepele smaak, met accenten van honing en kruiden. Op de neus accenten van citrusvrucht, granen, toffee en karamel. De afdronk kent een gemiddelde lengte en doet denken aan eikenhout en zoetigheid.

Goede whisky hoeft niet duur te zijn

Zoals je hierboven ziet, hoeft goede whisky niet duur te zijn. Of je nu voor de Four Roses gaat of voor de Bushmills, je zult zien dat er sprake is van een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Bekijk ook wekelijks eens de whisky aanbiedingen om nog meer voordelige whisky’s te ontdekken! Wellicht zit er iets moois voor jou tussen.

Wij zijn natuurlijk ook zeer benieuwd naar jouw ervaringen met voordelige whisky’s. Welke whisky’s onder de 20 euro hebben jouw positief verrast en passen ook perfect in dit rijtje? Laat het ons hieronder in de comments weten!

Algemeen / 139 likes / 9 reacties

Anderen bekeken ook

9 reacties op dit artikel

 1. Harold Vorstenboelie schreef:

  Ik zeg, lekkâ!

 2. Thieu schreef:

  Ook van een vriend gehoord dat de Finlaggan best goed is. Daarom gekocht, en ik moet zeggen dat hij inderdaad lekker is!

 3. Richard Fonk schreef:

  Sir Edwards. Heb de Blended en de Smoky. Beide voor €8,50 per stuk gekocht in Luxemburg. Dus zullen hier rond de €14,- liggen…
  Een zachte smaak en de Smoky is licht rokerig.

 4. Ger schreef:

  Haha als je ooit in Dubai bent koop je daar gewoon echte single malts voor 10 tot 20 dollar ja correct flessen waar u hier 50 plus voor betaald kosten daar echt niets in verhouding met het product.

 5. Rob schreef:

  Finlaggan is een merk van een bedrijf dat nog oude contracten met Lagavulin heeft. Daarnaast kan het geen combinatie van distilleerderijen zijn want er staat single malt op het etiket. Lekkere jonge Lagavulin voor niet veel geld.

  1. Whisky Wise schreef:

   Daar heb je gelijk in, Rob! Het is zeker geen blend van verschillende distilleerderijen. Wat we eigenlijk bedoelen is dat het gerucht gaat dat er niet altijd dezelfde whisky wordt gebruikt. Het kan dus goed zijn dat de ene botteling Lagavulin bevat, en een andere botteling bijvoorbeeld Caol Ila of Laphroaig.

 6. J.Brink. schreef:

  Voor de liefhebbers van licht gerookt is de Big ” T ” een aanrader deze blend van het huis van Tomatin zal gezien z’n prijs van €13,50 een ieder enorm verrassen.

  1. Liane schreef:

   Hai hai,

   Je hebt mij nieuwsgierig gemaakt. Kun je mij aangeven waar ik deze kan kopen? Ik zie hem alleen maar bij de drankengigant.

   Alvast bedankt,
   Liane

 7. Eric schreef:

  Te Beagh! Een ongefilterde Islay, niet duur en erg lekker!

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?