Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Chivas Regal, koninklijke whisky

20 december 2017 0 reacties
Chivas Regal, koninklijke whisky

Deze week bekeken én dronken wij eens een goed glas Chivas Regal. En dat beviel. Deze whisky die zijn opwachting nog maakte in de bekende serie House of Cards, is een lieveling van velen. Een blend die we allemaal wel kennen van de elegante fles, de stijlvolle naam of een van de opvallende promotiecampagnes. Het merk dat, toepasselijk genoeg, het levenslicht zag op de King Street in Aberdeen heeft een lange en rijke historie.

Het startte allemaal met een kruidenierszaak aan de King Street, nummer 13, in Aberdeen. De familie Chivas was rond de eeuwwisseling een goedlopende zaak begonnen. De winkel verkocht sinds 1801 luxe voedingsmiddelen zoals koffie, specerijen, Franse brandy en Caribische rum aan rijke stadsgenoten. In 1842 ontving de kruidenierszaak zelfs het predicaat hofleverancier.

Vanaf dat moment leverden zij producten aan Balmoral Castle, waar koningin Victoria gedurende haar eerste bezoek aan Schotland verbleef. De winkel van de gebroeders Chivas werd eind 19de eeuw in het ‘Scotland Magazine’ zelfs omschreven als de meest prestigieuze leverancier in de voedingssector in het noorden van Schotland.

Het begin van een succesverhaal

Een hele eer, die zeker heeft bijgedragen aan het imago van de bloeiende onderneming. Het is dan wellicht ook niet vreemd dat toen zij kwalitatieve whisky’s begonnen te slijten aan hun clientèle, deze als zoete broodjes over de toonbank gingen. Hun eerste uitgave, de blend genaamd Royal Glen Dee, werd in 1860 uitgebracht, gevolgd door de blend Royal Strathythan.

Het duurde niet lang tot de zaken uitgebreid moesten worden. De mannen van Chivas waren echte ondernemers en roken een lucratieve kans overzees. Er werd een goede naam bedacht, die vandaag de dag nog gebruikt wordt. Het merk was klaar om de Amerikaanse markt te bestormen. De Amerikaanse economie was booming en Chivas Regal wist hierin mee te gaan.

Chivas Regal Royal Salute fles

Door zich slim te positioneren als een échte Schotse klassieker, wist Chivas Regal een geweldige marktpositie te bemachtigen. Door de drooglegging kwam hier echter ook meteen weer een abrupt einde aan. Er mocht in de Verenigde Staten immers nergens meer alcohol verkocht worden.

Een periode later werd het merk overgekocht door Seagrams. Deze overname hielp Chivas uit te groeien tot het merk dat het vandaag de dag is. De wereldwijde bekendheid is nooit meer weggegaan. Seagrams is al weer een hele tijd terug opgegaan in verscheidene andere grote spelers, zoals de vandaag nog bestaande Pernod Ricard en Diageo. Pernod Ricard heeft overigens vandaag de dag Chivas Regal in handen, het bedrijf gaat echter door het leven onder de naam: Chivas Brothers.

Chivas Regal en Strathisla Distillery

In 1950 besloot het bedrijf Chivas Brothers de Strathisla Distillery over te nemen. Deze distilleerderij gelegen in Moray in Speyside, is de oudste actieve distilleerderij in Schotland. De distilleerderij werd gevestigd in 1786, heeft 2 wash stills en produceert 2.400.000 liter whisky per jaar. Dat zijn aardig wat flessen vloeibaar goud.

Strathisla single malt is een van de malts waaruit de blend van Chivas Regal wordt gemaakt. Deze whisky draagt bij aan het smaakvolle zoete karakter van een fles Chivas Regal. Zoet, maar ook weer niet té zoet.

Chivas Regal, smaakvol Speyside

De Chivas Regal is een whisky die bekend staat om dezelfde karakteristieken die Speyside de thuisbasis maakt van menig karaktervolle whisky. De rijke, complexe en interessante combinaties van smaken en accenten werden prachtig samengebracht in een heerlijke blend. De Chivas is bij uitstek een whisky die toegankelijk is, lekker soepel en een tikkeltje zoet.

Met het vakmanschap van de Strathisla distilleerderij als uitgangspunt, weet dit whiskymerk menig liefhebber, maar ook menig beginnend whiskydrinker, te behagen. En nu we toch in de kerstsferen komen: de Chivas Regal is een ideaal cadeau voor onder de kerstboom. Een whisky die bij het leeuwendeel van je mede-whiskydrinkers in de smaak valt.

Kan de Chivas Regal jou ook bekoren?

Whiskymerken / 45 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?