Wij drinken natuurlijk allemaal graag een glas whisky. Maar dat je ook zeer smakelijke gerechten kunt maken met de amberbruine drank is wellicht wat minder bekend. Wel bekeken we eerder al hoe je whisky fantastisch kunt combineren tot smakelijke whisky cocktails. Whisky is nou eenmaal een veelzijdig product.
Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat whisky veelvuldig gebruikt wordt in de keuken. De vele verschillende smaakprofielen van de vele duizenden verschillende whisky’s gaan erg goed samen met bepaalde recepten. Wij vroegen onze master-chef eens enkele suggesties, met whisky als essentieel ingrediënt, op een rij te zetten.
Schotse whisky cranachan

Een echt traditioneel Schots dessert. De schotten zijn er dol op, zeker op een van de Schotse nationale feestdagen. De ingrediënten zijn room, fruit, havermout én natuurlijk whisky. Er kan bijzonder weinig fout gaan in de voorbereiding, dus zelfs voor de minder getalenteerde koks onder ons is dit wellicht een prima idee voor de volgende feestgelegenheid. Knikker de ingrediënten eenvoudigweg in een glas en voeg de whisky toe.
Beef in whisky sauce

Dit is een van onze persoonlijke favorieten. De robuuste smaken gaan opvallend goed samen bij dit gerecht. Een sterke smaakrijke whisky sluit perfect aan bij de smaak van een lekkere biefstuk. Snij de bief in dunne repen. Bak de repen met wat uitjes in boter voor ongeveer 5-10 minuten, tot deze een mooi bruin kleurtje krijgt. Schenk je favoriete whisky bij met wat room en genieten maar. Let wel, wees niet te scheutig met de whisky als je daarna nog naar huis moet rijden.
Gemarineerde zalm in Schotse whisky

Twee van Schotlands favoriete exportproducten vinden een prachtige harmonie in dit geweldige gerecht. Plaats de zalm op een bord in de vriezer. Gebruik vervolgens een scherp mes om de vis zo delicaat mogelijk te snijden. Leg de repen hierna op een bord en besprenkel ze met citroensap en whisky. Voeg vervolgens de kruiden toe, zout en peper etc. naar keuze. Laat het geheel minstens een uurtje marineren (de gehele nacht als de planning dat toelaat). Laat de sappen nog 2-3 keer goed inwerken alvorens je de zalm serveert. Succes gegarandeerd.
Chocolade whisky mousse

Een van onze favoriete desserts is natuurlijk ook uitstekend te combineren met whisky. Smelt wat chocolade in een pan tot deze lekker romig wordt. Klop eieren, eigeel en suiker tot deze dik wordt. Los wat gelatine en jus d’orange in een kom in een pan met water, voeg vervolgens, terwijl je roert, whisky toe. Voeg de gesmolten chocolade samen met de eieren tot deze goed samenpakt en voeg alles samen. Serveer ze in leuke glaasjes en je steelt de show.
Welke whisky past het beste bij welk gerecht?
Als je gerechten gaat combineren met whisky, is het belangrijk om goed te kijken naar de smaken van zowel het gerecht als de whisky. Veel smaken in whisky kun je versterken door dezelfde smaken ook te gebruiken in je gerecht.
Zo is een gerookte of gemarineerde zalm perfect te combineren met een rokerige Islay whisky. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooie Laphroaig Quarter Cask of de Lagavulin 16 Years. Ook een maritieme whisky als Talisker is een zeer goede match met visgerechten. Bij een lekkere biefstuk past eigenlijk wel elke whisky!
Bij chocolade desserts past een rijke, volle whisky met tonen van chocolade en specerijen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Glenmorangie 18 Years of Dalwhinnie 15 Years gebruiken. Experimenteer bij dit gerecht ook eens met een Macallan of Dalmore. Hou je van zoete desserts? Gebruik dan een zachte, fruitige whisky.
Omdat er zoveel verschillende whiskysmaken bestaan, kun je bijna eindeloos experimenteren met je gerechten. Het is dus een kwestie van proeven, proeven en nog eens proeven. Let wel op dat je niet te enthousiast bent met het toevoegen van whisky, té veel whisky kan een gerecht verpesten.
Heb je een van deze gerechten al eens geproefd? Of weet je nog andere goede recepten met whisky? Laat het ons weten!
6 reacties op dit artikel
De recepten klinken goed en zien er heerlijk uit. Maar waar ik erg verbaasd en ook teleurgesteld over ben, is dat er per recept niets wordt gezegd over welke whisky je moet/kunt gebruiken. Er is zelfs sprake van het toevoegen van ‘je favoriete whisky’. Ik vind dit zeer merkwaardig, want het maakt nogal wat uit welke whisky je gebruikt bij bijv zalm of chocola. Met de ene soort komt de smaak van alles super tot z’n recht, met de andere verknal je het gerecht. Ik had toch meer verwacht van een speciale whiskysite. Ben benieuwd naar jullie reactie
Vr gr, Tjerk
Daar heb je een goed punt, Tjerk. We hebben het artikel nog wat uitgebreid met meer informatie over welke whisky je het beste kunt gebruiken bij welk recept. Als je hier zelf nog goede tips of aanbevelingen voor hebt dan horen we het graag!
Ik zou bij de zalm een beetje rokerige whisky doen, Talisker 10 bijvoorbeeld. En als je dan ook nog een moot gerookte zalm neemt versterkt de smaak van beide.
Bedankt voor de goede tip, Gerrit! Een Talisker is inderdaad een zeer goede match met een moot gerookte zalm.
Biefstuk koken tot hij bruin is, hoe doe je dat?
Scherp gezien, Hans. De tekst is inmiddels aangepast. Wij hebben overduidelijk meer verstand van whisky dan van koken!