Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

De roemruchte geschiedenis van Jack Daniel’s

14 juli 2015 0 reacties
De geschiedenis van Jack Daniel's

Jack Daniel’s is misschien wel een van ’s werelds bekendste whiskymerken. De typerende flessen Jack maken regelmatig hun opwachting in films, series of muziekcultuur. Deze week duiken we eens in de historie van deze bijzondere whisky en bekijken we eens wat Jack Daniel’s, Jack Daniel’s maakt.

Het levensverhaal van oprichter Jasper Newton ‘Jack’ Daniel

Toen Jasper Newton ‘Jack’ Daniel werd geboren in 1850, kon niemand nog vermoeden dat zijn naam 150 jaar later synoniem zou staan voor goede Amerikaanse whiskey. Over Jacks geboortedatum bestaat wat onduidelijkheid, maar op de website van Jack Daniel’s staat dit jaar als zijn geboortedatum. Zij zullen het vast het beste weten. Jack werd geboren in een gezin met dertien kinderen als zoon van Calaway Daniel en was de jongste van moeders, Lucinda Cook Daniel, tien kinderen.

Toen zijn moeder kwam te overlijden hertrouwde zijn vader, een uiterst druk baasje, waarna er nog meerdere halfbroers en zussen ter wereld kwamen. Een vruchtbaar geslacht dus. Jacks roots lagen in Engeland, Ierland, Wales en Schotland, zijn grootouders waren emigranten die hun geluk in de Verenigde Staten besloten te zoeken. Toen Jacks vader sneuvelde in de Amerikaanse burgeroorlog, besloot Jack van huis weg te lopen. Belangrijkste drijfveer achter dit besluit was een ongelofelijke pesthekel aan zijn stiefmoeder. Jack was plotsklaps dakloos.

Jacks verhaal krijgt een positievere wending wanneer een lokale priester en ‘moonshine’ (vaak illegale zelf gefabriceerde drank) distilleerder, met de naam Dan Call hem onder zijn hoede nam. Call nam hem in huis en leerde de jonge Jack de fijne kneepjes van het distilleren en dit leidde in 1875 tot de start van een, officieel geregistreerde, distilleerderij. Toen Call een korte tijd later, in verband met religieuze redenen, besloot te stoppen, werd Jack Daniel’s de volledige eigenaar. Hij stond er alleen voor.

De distilleerderij kocht vervolgens de grond en faciliteiten waar de huidige distilleerderij nog altijd te vinden is. Rond 1880 begon zijn ondernemerschap al vruchten af te werpen. Hij bezat toen al een van de grootste distilleerderijen in de regio. De populariteit van zijn whisky’s nam alleen nog maar toe toen hij in 1904 op de wereldexpositie in St. Louis een gouden medaille won in de categorie beste whisky’s.

Jack Daniel's Old No. 7

Jack trouwde uiteindelijk nooit en kreeg ook geen kinderen. Hij nam echter wel zijn neefjes onder zijn vleugels en betrok hen bij de distilleerderij. Toen hij in 1907, in verband met een slechte gezondheid, besloot het bedrijf over te doen aan twee van zijn neven, was dit het begin van een nieuw en tumultueus hoofdstuk in de geschiedenis van de brouwerij. Jack stierf in 1911 aan bloedvergiftiging. Een veel verteld verhaal is dat deze aandoening waarschijnlijk begon nadat hij, na een ferme trap tegen zijn kluis, een verwonding in een teen opliep. Al heeft zijn huidige biograaf dit altijd ontkracht.

De historie van de oudste whisky distilleerderij van Amerika

De neven van Jack Daniel’s leidden het bedrijf vervolgens door de Amerikaanse prohibitie. Een turbulente tijd waarin goed zaken doen in de drankindustrie vrijwel onmogelijk werd gemaakt door de strenge wetgeving. De Jack Daniel’s distilleerderij sloot dan ook even zijn deuren. Een situatie die zich opnieuw voordeed van 1942 tot 1946 in verband met het verbod op het distilleren van whisky gedurende oorlogstijd. De productie werd pas in 1947 weer opgepakt, toen goed graan weer voor handen bleek te zijn.

Het bedrijf werd in 1956 verkocht aan de Brown-Forman Corporation, waarmee er een einde was gekomen aan een lange periode waarin de betrokkenheid van Jacks familie een essentieel karakteristiek was van de distilleerderij.

Vandaag de dag is Jack Daniel’s een van ’s werelds grootste whiskyfabrikanten. Het hoofdkwartier is nog altijd te vinden in Lynchburg, Tennessee in de Verenigde staten. Het bedrijf heeft een netto jaarlijkse opbrengst van rond de 125.000.000 dollar. De bekendste merknaam is nog altijd de ‘Old No. 7’, een whisky die ook bekend staat onder naam Black Label. Ben je benieuwd naar de smaak van Jack Daniel’s, of ben je al een grote liefhebber? Neem dan eens een kijkje in ons Jack Daniel’s assortiment.

Whiskymerken / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?