Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Ardbeg, de meest turfachtige whisky van Islay

10 januari 2017 0 reacties
Ardbeg, turfachtige whisky Islay

Zo aan het begin van het nieuwe jaar, de feestdagen zijn achter de rug, de katers zijn verholpen, is het weer tijd voor het bekijken van een nieuwe whisky. En wat voor een! Vandaag bekijken we het merk Ardbeg eens wat nader.

De ruige eilanden van Schotland, stuk voor stuk een thuis voor wilde natuur, stoere ongepolijste mensen, maar ook ruige whisky’s. Een van die mannelijke whisky’s gaan we vandaag eens bekijken. Ardbeg komt van het, in de whiskywereld overbekende, Islay. Het is een van de drie distilleerderijen aan de zuidkust van het eiland in de zogenaamde Binnen-Hebriden.

Een bijzonder merk Islay whisky

De naam Ardbeg komt van het Schotse Gaelic woord Àrd Beag, wat zoveel als ‘kleine landtong’ betekent. Deze whisky, die beschouwt wordt als een van de meest turfachtige whisky’s ter wereld, werd gedurende zijn historie veel gebruikt in blends.

Vandaag de dag heeft Ardbeg een aardige naam op weten te bouwen als single malt. Zo won het merk tussen 2006 en 2012 twee gouden en zes zilveren medailles op de zo prestigieuze ‘San Francisco World Spirits Competition’. De Ardbeg Galileo won in 2013 overigens ook nog de World Whiskies Awards.

Een geroemd merk dus dat, zeker voor de liefhebbers van sterk uitgesproken smaken en de typische smaak, een goede keuze is. Probeer hem eens, al is het alleen maar om eens een échte Islay whisky te proeven.

De distilleerderij van Ardbeg

Vandaag de dag is de distilleerderij op Islay in handen van het bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy. De in 1798 opgerichte distilleerderij begon haar commerciële productie 17 jaar later en groeide in de volgende honderd jaar hierna snel uit tot een van de bekendste whisky’s op het eiland. De Ardbeg is een zeer sterk turfachtige whisky, typisch voor deze whiskyregio. Islay heeft enkele andere grote bekende single malt whisky’s zoals de Bowmore single malt, de Caol Ila en de Laphroaig.

Ardbeg Distillery Islay

De distilleerderij gebruikt mout uit Port Ellings en water uit de bron Loch Uigeadail. De productie van de distilleerderij is vrij groot, zeker wanneer je in beschouwing neemt dat deze distilleerderij slechts twee, door stoom verhitte, pot stills heeft. Per jaar wordt er ongeveer 950.000 liter whisky geproduceerd in de Ardbeg Distillery.

Ardbeg bottelt zijn whisky’s vaak op een hoger alcoholpercentage dan het verplichte minimum van 40%. Veel bottelingen zijn dan ook non-chill filtered. Dit zorgt voor een whisky met een volle smaak. Typisch voor een Ardbeg whisky, net als voor whisky’s uit andere gedeeltes van het eiland Islay, is de rokerige en turfachtige smaak, maar ook een medicinale invloed.

Sommige whiskydrinkers vinden de smaak lijken op jodium, maar weer anderen bespeuren een aardetoon, maar weer anderen herkennen een typische cacaosmaak. Een rijk palet aan invloeden dus, zeker voor de liefhebbers van uitgesproken smaken.

Ardbeg, groot geworden door klein te blijven

Ardbeg geeft zelf aan op hun website dat zij doorlopend zijn gegroeid. Wellicht niet zo als andere distilleerderijen, zelf blijven ze liever wat kleinschalig en een whisky voor echte liefhebbers. Er is een wereldwijde schare fans van maar liefst 120.000 mensen die het merk steunen.

Het merk maakte zelfs haar opwachting in enkele bekende films en series. Zo dronk Keanu Reeves als de zwaarmoedige Constantine liefst Ardbeg en is er zelfs een muziekcompositie opgedragen aan het merk. De Finse componist Osmo Tapio Räihälä maakte in 2003 het symfonische gedicht Ardbeg – The Ultimate Piece For Orchestra. Het stuk is gedurende de jaren geperfectioneerd en werd pas in 2014 aan het publiek aangeboden.

Mocht je dus een liefhebber zijn van klassieke muziek en een whisky met klasse, is Ardbeg iets voor jou. Pik hem dan ook op en laat ons weten wat je er van vond! Hoe dan ook, op een geweldig 2017, gevuld met geweldige whisky’s!

Whiskymerken / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?