Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

5 verrassende effecten van whisky drinken op je gezondheid

17 maart 2015 33 reacties
Effecten whisky drinken op de gezondheid

Wanneer men aan whisky drinkers denkt, komen er bij iedereen verschillende beelden op. Whisky is al lang niet meer alleen nog de drank van die rauwe cowboy op een paard ergens in een zanderige uithoek van westelijk Noord-Amerika of die stoere jaren 50 gangster die na de zoveelste aanvaring met de wet even van een rustig moment geniet met een fles Jack Daniels.

Nu er vandaag de dag ontelbare liefhebbers zijn van deze smakelijke drank, worden er steeds meer onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van whisky op onze gezondheid. Sommige onderzoeken hebben een interessante uitkomst, weer andere waarschuwen voor de risico’s van overmatig gebruik. Onderstaande uitkomsten zijn verrassende resultaten van enkele vrij recente onderzoeken.

1. Whisky helpt het immuunsysteem

Een goed glas whisky nuttigen van tijd tot tijd sterkt het immuunsysteem aan. Volgens onderzoek van de Australische Monash universiteit geeft een dagelijkse glas whisky een flink steuntje in de rug aan je immuunsysteem. De vitamine C en antioxidanten aanwezig in whisky hebben een goed effect. Dit betekent natuurlijk overigens niet dat je de volgende keer maar een glas Glenfiddich bij het ontbijt moet nemen.

2. Whisky helpt tegen dementie

Volgens wetenschappers helpt whisky zelfs tegen Alzheimer en dementie. De meningen zijn nog verdeeld en vanzelfsprekend heerst er nogal wat controversie over sterke alcoholische dranken. Over een ding is men het echter eens, ellaginezuren zijn een belangrijk wapen bij de bestrijding van deze verschrikkelijke ouderdomsziekte. Het zou fantastisch zijn wanneer een whisky op zijn tijd zou kunnen helpen. Ook hier geldt natuurlijk, te veel whisky heeft een tegenovergesteld effect.

3. Whisky kan helpen tegen hartaandoeningen en bloedpropjes

Uit recent onderzoek bleek dat het nuttigen van whisky een positief effect heeft op het verminderen van bloedpropjes. Whisky is een bloedverdunner en verlaagt daardoor de kans op het ontstaan van bloedpropjes. Daarnaast versterkt het tevens de hoeveelheid ‘goed’ cholesterol in je lijf. Van tijd tot tijd een gematigde hoeveelheid whisky over een regelmatige tijdsperiode leidt tot wel een 50% lagere kans op een beroerte of een hartaanval.

4. Whisky kan helpen diabetes en kanker te voorkomen

Whisky heeft aantoonbaar bewezen de kans op diabetes te verlagen met wel 30-40%. Een goed glas whisky van tijd tot tijd helpt je lijf insuline- en glucoseniveau te reguleren. Nog hoopgevender nieuws is het effect van whisky op de aanmaak van kankercellen in het lichaam. De mens is altijd op zoek naar nieuwe manieren, voedingsmiddelen en medicijnen om deze ziekte aan te pakken. Door de grote hoeveelheid antioxidanten in whisky, helpt dit bij het voorkomen van deze verschrikkelijke ziekte.

5. Whisky maakt minder dik dan andere dranken!

Door het lage aantal calorieën en suikers in whisky is de drank een minder grote aanslag op je strakke zomerlijf dan wijn of bijvoorbeeld bier. Sterker nog, uit recent onderzoek blijkt dat whisky zelfs helpt bij het lijnen. Veel mensen associëren drinken met de welbekende bierbuik. Niettemin heeft het drinken van whisky (met mate) geen directe invloed op je gewicht. Deze overheerlijke drank bevat geen vetten, heeft een zeer laag natriumgehalte en de kleine hoeveelheid suikers die de drank bevat worden snel afgebroken door het lichaam.

Zeg nou zelf, ooit een ontzettend dikke Schot tegengekomen? Wij wel, maar goed. We zullen bovenstaande uitkomsten dan ook met een klein korreltje zout moeten nemen.

Anderen bekeken ook

33 reacties op dit artikel

 1. J.ten tuijnte schreef:

  Heb ik toch altijd gelijk gehad,hihi

  1. Huub schreef:

   Grapjas, neem nog er een! 🙂

  2. Frans Venrooy schreef:

   Je hoort vaak het vooroordeel dat whiskey aanleiding geeft tot agressief gedrag.
   Ik vond dit erg vreemd want ik ben een fervent whiskeydrinker en werd vaak door mijn bipolaire vriendin beschuldigd van agressief gedrag wat door het drinken van whiskey zou komen.
   Maar als ik dezelfde hoeveelheid whiskey of zelfs meer dronk, werd ik bij vrienden nooit kwaad, agressief maar eerder vrolijk en meer sociaal.
   Maarrr, als mijn bipolaire vriendin mij weer eens op haar vreselijke agressieve wijze te lijf ging, fysiek en of verbaal, greep ik inderdaad naar mijn fles en dronk flinke teugen weg, waarna ik inderdaad een vervelende tegenreactie gaf. Nu begrijp ik dat het niet door het drinken kwam ,maar door het gedrag van mijn ex-vriendin. Het is gewoon een tegenreactie op haar agressieve reactie die je dan met whiskey denkt weg te drinken. Emoties, gevoelens zijn de sterkste, grootste oorzaken van agressief gedrag, en de tegenreactie daarop.
   Misschien vreemd, maar na 4 jaar is mijn vriendin eindelijk weg, en ik drink nog steeds gewoon whiskey, en voel echt niet de minste agressieve opwelling in mezelf opkomen. Dus whiskey versterkt de gevoelens, maar dan moet er wel eerst een aanleiding voor zijn. Whiskey is mijn perfecte drank. (het zou eigenlijk gratis moeten zijn! Maar dan zou er geen whiskey meer zijn.)

 2. Gerrit Molenschot schreef:

  Ik hoop dat die 5 positieve effecten waar zijn.
  Ik ben best een whisky drinker.
  Niet te veel wel lekker en met maten.

  1. Whisky Wise schreef:

   Dat hopen wij ook, Gerrit! Met mate(n) drinken is altijd goed.

  2. Huub schreef:

   Even zonder maten, wel met mate. 🙂

 3. Harry Janssen schreef:

  Ik trek er nog een open! Ik WIST dat het gezond was…

 4. Robert W. Krommenhoek schreef:

  Ik ben vanaf mijn 18e jaar, dus vandaag de dag exact 50 jaar, een zeer enthousiaste fan van de Godendrank Four Roses!

  Een zachte Bourbon die glijdt over je tong en laat je de wonderen van het leven ervaren.
  Ik heb in de afgelopen 50 jaar veel soorten drank geprobeerd, eigenlijk alleen maar
  om te ontdekken of er iets is, dat ik lekkerder vond dan mijn lievelingsdrank!

  En……. ik moet zeggen, ik heb het niet gevonden!
  OMG, ik ben een fan in hart en nieren van Four Roses!

  Probeer het, leer het te drinken and enjoy!
  Want……. in de hemel is alleen maar bier!

  1. Whisky Wise schreef:

   Bedankt voor je bijdrage, Robert. Wij zien graag mensen met passie voor whisky!

 5. Annie schmitz schreef:

  heerlijk drankje. en heerlijk duurt het langst

 6. Jan schreef:

  Met de bijna medicinale smaak van bijvoorbeeld Laphroaig moet het op z’n tijd wel gezond zijn.

 7. Marcel schreef:

  Het gaat natuurlijk om wat er geschreven staat, maar een glas Cognac in de afbeelding?
  Geniet van je whisky…! 😉

 8. Ton schreef:

  Natuurlijk. En natuurlijk krijg je door het drinken van de duurste het eeuwige leven, maar dan moet je uiteraard veel drinken. Ik geloof dat.
  Natuurlijk krijg je keel- en leverkanker niet van sterke drank zoals deze. Geloof dat maar.

 9. Chris Laarakker schreef:

  Ik heb de 5 gezondheidsredenen om whisky te drinken met lettergrootte 40 uitgeprint en opgehangen. Daar hou ik me aan vast wanneer ik me verwen met mijn favoriete Laphroaig Quarter Cask. Wie zoekt nog meer positieve verrassende medische effecten. Mogelijk nog eens vergoed in het aanvullend pakket van de zorgverzekeraar.

 10. Art schreef:

  Oke ik ga even eerlijk zijn..
  Het is Jammer van dit leuke artikel dat de laatste zin:
  ‘Zeg nou zelf, ooit een ontzettend dikke Schot tegengekomen? Wij wel, maar goed. We zullen bovenstaande uitkomsten dan ook met een klein korreltje zout moeten nemen.’
  het hele artikel om zeep helpt. Dit is echt een conclusie gebaseerd op niks. Ja, op het stereotype idee dat alle Schotten whisky drinken bij het leven. Echter een klein beetje onderzoek maakt je al duidelijk dat veruit de meeste Schotten überhaupt geen tot zéér beperkt whisky drinken. Om de simpele rede dat whisky voor Schotten zelf vaak onbetaalbaar is (ivm relatief lage lonen en hoge prijzen in het land zelf) en er veel meer goedkopere alternatieven zijn. De meesten drinken goedkope vodka en de goed betaalbare gin stijgt ook in populariteit. Daarnaast zijn Schotten goede eters en eten zij gezien het klimaat ook al snel wat meer vethoudend voedsel…
  M.i. Erg raar om de uitkomsten van een wetenschappelijk bewezen onderzoek zo op de hak te nemen met een conclusie vol onjuistheden.. Zonder die laatste zin is het een leuk artikel

  1. Kees schreef:

   Echt hé woke je ziet dingen die er niet zijn man . Triest ben je met je met je eeuwig lange verhaal .

 11. Roger schreef:

  Ik geniet iedere dag van een glaasje Chivas Regal dat geeft mij echt rust en ontspanning.

  1. Roger-Louis schreef:

   Ik ben 93 jaar oud en drink nog dagelijks een lekker glas whisky

   1. Marco schreef:

    Prachtig Roger-Louis, geniet er lekker van! Je verdient je dagelijkse moment ❤

   2. Olivia schreef:

    Hoeraaa!!! Goed om te horen. Geniet van het gouden nectar. Het is goed voor lichaam en geest.

  2. Cora schreef:

   Helaas…mijn man drinkt ook graag een glaasje whisky. Op zijn 67ste ontdekte men uitgezaaide prostaatkanker. 2 jaar later nu is hij pas opgenomen met hartaandoening en diabetes 2!
   Dus….niet geloven wat U het liefst wilt geloven! En nee…hij dronk niet veel 1 glas per dag!

 12. Gerard schreef:

  ‘The Balvenie doublewood’ is mijn favoriet.
  Iedere dag een glas (of twee), ben er inmiddels, redelijk gezond, 89 jaar mee geworden.

 13. Bas schreef:

  Inderdaad prachtig artikel met wetenschappelijke feiten niet om zeep willen helpen met de laatste zin… opnieuw graag haha
  Bas

 14. Rinus schreef:

  Geweldige drank elke week een fles en inderdaad de smokines is favoriet Lafr.

 15. Rinus schreef:

  Heb al jaren geen snotneus en griep en ook geen griepprik wel een fles wisky per week

 16. Brian schreef:

  Ik ben diabeet. Als ik af en toe een glas (of 2) whisky drink dan is m’n suikerspiegel perfect. Drink ik bv bier schiet m’n suikerspiegel omhoog. Dus als ik een x zin heb in alcohol dan geniet ik van een heerlijk glas whisky. Ik ben een sportman en eet gezond. Ben 57 jaar en wil af en toe ook genieten van m’n avond. En ik slaap er heerlijk op.

 17. Margareth schreef:

  Sinds kort houd ik van whisky. Elke dag 2 of 3 glaasjes. Het helpt me ontspannen. De Lidl en Rewe in Duitsland zijn mijn snoepwinkels. Ik hoop heel oud te worden.

 18. Dave schreef:

  Net aan de whisky
  Heerlijke afdronk
  Glenfiddich
  12 years
  Hhmmmm
  Lichtjes 8n kijk hoofdje
  Klein glaasje
  Hmmmm

 19. Wieger Oord schreef:

  In woon in Ierland voor de laatste 22 jaar en weet dat als je ziek bent, je whiskey of Guinness moet drinken. Want als die 2 drankjes niet werken dan is er geen geneesmiddel voor.

  Ik neem dus maar het zekere voor het onzekere en drink dagelijks en ik ben nooit ziek.

 20. Jan Laarman schreef:

  Ik ben bewezen minder benauwd als ik whisky drink. Het helpt dus ook bij copd.
  Verder een gewldig artikel.

 21. vavier schreef:

  als je te veel drinkt wordt je dronken

 22. Eric schreef:

  Geen opgeblazen gevoel, geen slaperigheid, wordt er zelfs een beetje fitter van savonds voor de tv ipv dat ik bier drink. Probeer eens Knockando 18 jaar erg lekker.

 23. robert janssen schreef:

  79 jaar oud en ik drink nog dagelijks mijn lagavullin.Voel mij daar heeeeeeel goed bij.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?