Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

4 tips om whisky te drinken als een expert

9 juni 2015 9 reacties
Whisky drinken als een expert

Het is moeilijk om een whisky te kiezen die goed bij je past als je nog nooit eerder whisky hebt gedronken. Er zijn letterlijk duizenden whisky’s om uit te kiezen. Zorg dat je een whisky vindt die bij je smaak past. Zoet, rokerig, pittig of kruidig, je kunt het allemaal prima vinden. Voor een goede prijs. Een dure whisky die niet bij jouw smaak past zal zeker een mindere keuze zijn dan een voordelige whisky die wel bij je past. Gebruik bijvoorbeeld eens de whisky smakenkaart.

Het is natuurlijk helemaal tof wanneer je al iets weet te vertellen over de desbetreffende whisky. Wat achtergrondinformatie om indruk te maken op je vrienden is natuurlijk ook nooit weg tijdens het drinken. Overdrijf dat overigens niet, want dan bestaat de kans dat je vrienden je meer zien als een whiskysnob. Wil je wel whisky beleven als een expert? Bekijk dan deze 4 tips.

Tip 1: Kies het perfecte whiskyglas

Bij de keuze voor het perfecte glas, komt het natuurlijk ook weer aan op je persoonlijke voorkeur. Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wil. Als jij je whisky het liefst uit een plastic bekertje drinkt, moet je dat vooral doen. Maar aangezien dit artikel ‘drink whisky als een expert’ heet, kijken we hoe de kenners het doen. De kenners stellen doorgaans, de meest gangbare glazen zijn de tumbler en de tulpvormige whiskyglazen zoals de Glencairn of de Snifter.

De twee laatstgenoemde glazen zijn ideaal voor whisky door hun nauwe opening en stellen je volop in staat de geur en smaak in je op te nemen. De tulpvormige glazen concentreren de geuren en smaken bovenin het glas en stellen je in staat deze optimaal te waarderen. In deze glazen komt de smaak maximaal tot zijn recht. Drankhouders van andere materialen beïnvloeden de smaak van je whisky. Glas is dus sowieso de #1 keuze.

Daarnaast is natuurlijk, net als bij haute-cuisine, ook de presentatie belangrijk. Je whisky ziet er ook veel smakelijker uit in een mooi stevig glas. Dat draagt weer bij aan de smaak. Welke je precies kiest, is uiteindelijk persoonlijk. Smaken verschillen.

Tip 2: Doe je ijs of water in je whisky?

Een van de meest besproken onderwerpen is toch echt wel, doe je ijs of water in je whisky? Of drink je het toch gewoon neat. Een kenner deelde het volgende met ons: wanneer je voor het eerst whisky proeft, drink het dan neat. Dat is de smaak zoals die bedoeld is. Daarna is het beter te kijken wat bij jou smakenpalet past.

Mocht het alcoholpercentage in een whisky erg hoog zijn, of de smaak erg wrang, verlamt dit de smaakpapillen vaak een beetje. Zeker bij de erg sterke whisky’s voegen sommige kenners een druppeltje water toe. Dat verdunt de whisky een klein beetje en opent de smaak als het ware. Hierdoor kun je meer van de whisky proeven in plaats van de soms wat sterke overheersende alcoholsmaak. Voeg een druppeltje water toe en proef. Heb je te veel water toegevoegd? Simpel, schenk dan wat whisky bij.

Ondanks de afkeur van de meeste kenners met betrekking tot het gebruik van ijs in je whisky, is het voor velen toch de geprefereerde manier van drinken. Kenners zeggen dat ijs de smaakpapillen een beetje verlamt, waardoor je de smaak minder kunt beleven. Toch zijn er genoeg mensen die hun whisky graag gekoeld drinken. Een paar ijsklontjes in de whisky zijn zeker een optie dus. Mits dit niet de smaak gaat overheersen en waterig maakt natuurlijk.

Tip 3: Whisky ruiken

Net als bij wijn, is het bij whisky ook fijn om bepaalde smaken en geuren vast te stellen en te herkennen. Zoals we in eerdere blogs al zagen, zijn er volop geuren en smaken te herkennen in whisky’s. Bloemenextracten tot kruidige accenten, hoe meer whisky je drinkt, hoe sneller je deze zaken zult herkennen. Zeker bij een goede whisky is het fijn om even de tijd te nemen en te identificeren wat je nu allemaal proeft en ruikt. Smaak en geur gaan in deze hand in hand. Geloof het of niet, maar je smaak wordt beïnvloed door je reukvermogen. Sterker nog, hoe complexer de smaak, hoe belangrijker je geurzintuigen zijn!

Schenk de whisky in en laat het even ademen. Beweeg het glas in rondjes zodat de whisky een klein beetje danst. De whisky heeft tenslotte een hele tijd in een vat gezeten en daarna in een fles, dus het moet even de tijd krijgen. Bekijk de kleur van de whisky ook eens tegen een witte achtergrond.

Nog voor je een slok neemt, is het daarom belangrijk eens goed je neus te gebruiken. Steek je neus dus eens goed in het glas. Neem die aroma’s in je op! De eerste geur zal voornamelijk alcoholisch van aard zijn en je neusgaten een beetje neutraliseren. Neem daarom nog eens een tweede en derde teug en probeer te herkennen wat je ruikt. Dat is de echte ware whiskysmaak.

Tip 4: Whisky proeven

Neem vervolgens een klein slokje. Slik de whisky niet door, maar speel er een beetje mee in je mond. Verschillende gedeeltes van je tong verwerken namelijk verschillende smaken. Probeer de verschillende accenten te proeven en te herkennen. Je zult, zeker omdat dit erg gangbare smaken zijn, vaak karamel, vanille en toffee herkennen. Deze worden erg vaak in whisky’s gebruikt. Sommige accenten zullen zeer moeilijk te proeven zijn. Raak niet ontmoedigd wanneer je iets op de fles ziet staan en dit met geen mogelijkheid proeft. Daarbij is ook ieders smaakervaring anders.

Let vervolgens bij het doorslikken ook op de afdronk. Sommige afdronken kunnen heel subtiel zijn, maar wel erg bijzonder. Stel jezelf ook de vraag hoe lang de smaakt in je mond blijft? Sommige whisky’s hebben een lange afdronk, andere een korte. Probeer ook het leegdrinken van je glas te rekken over 30-60 minuten. Het is geen shot tequila. Zeker wanneer je een whisky voor het eerst proeft is het goed wat rustig te drinken. Dit is niet om kosten te besparen, zoals wij als Hollanders wellicht denken, maar om je palet en smaakpapillen echt de kans te geven de whisky te ‘verwerken’.

Belangrijk is om gedurende het gehele proces in de gaten te houden dat smaken persoonlijk zijn. Uiteindelijk drink je whisky toch voor je plezier. Heb jij nog andere goede tips? Laat het ons weten!

Algemeen / 41 likes / 9 reacties

Anderen bekeken ook

9 reacties op dit artikel

 1. Carel van Heugten schreef:

  Perfecte tips! Klopt helemaal.

  Eentje van mij, geleerd van whiskykenner Jos van der Helm: “drink het in kleine hoeveelheden. Het gaat om de smaak en de beleving.”

  En begin met een behoorlijke kwaliteit. Meteen Single Casc is niet nodig, wel single malt. Laat je niet gek maken door dure etiketten en kletsverhalen. Een goede Machrie Moor is een perfecte binnenkomer weet ik uit ervaring. Die heeft mij tot whiskygenieter gemaakt

  Carel

 2. Frank schreef:

  Dat van die verschillende smaken op verschillende plekken op je tong is een hardnekkig broodje aap. Die ’tongkaart’ is verzonnen, en heeft zelfs in schoolboeken gestaan, maar is echt onzin. Dat kun je bijvoorbeeld hier lezen.
  https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/30264/Op-welke-plaats-op-de-tong-proeven-we-de-verschillende-smaken-zoet-zuur-bitter-zout

  1. Danny schreef:

   Ik vind het helemaal geen hardnekkig broodje aap, de tongkaart… Ik speel lekker met de whisky in de mond en wil m overal op de tong proeven en rond om de tong. Ik proef écht verschil aan punt vd tong of achter op de tong… Voor mij is het soms echt een sensatie om whisky te drinken, alleen soms kan je wat last van de maag krijgen bij iet wat te veel van het goedje… Voel me ook erg prettig, beter dan bier of likeuren.

   1. Arnold schreef:

    Je hebt helemaal gelijk, bij whisky gaat het om nosing and tasting maar ik kan er eindeloos aan ruiken met een claincairn glas het liefst met ardbeg ten of een lagavulin.

 3. Jan schreef:

  Vandaag voor het eerst geproefd, pracht beleving. Geniet vooral van de geur en smaak gelijk wat anderen vertellen. Het is voor ieder een aparte beleving.

 4. Gerrit Haarman schreef:

  Mag ik een Schotse Single Malt Whisky in de koelkast koelen i.p.v. on the rocks drinken?

  1. Arnold schreef:

   Drink hem op kamer temperatuur in een tulp glas, een drupje water erbij en een stukje chocolade erbij genieten maar.

 5. Sopilal schreef:

  Probeer ook whisky met djiengha

 6. Sopilal schreef:

  Whisky red label met baka mathjrie

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?