Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Water toevoegen aan whisky?

10 juli 2015 2 reacties
Water toevoegen aan whisky

Een bekend schots gezegde luidt: “There are two things a Highlander likes naked, and one of them is malt whisky”.

Water toevoegen aan je whisky, of niet? Nu zijn er in de whiskywereld verschillende discussiepunten waar men het nooit eens over wordt, dit is er een van. Sommigen zien het toevoegen van water, oftewel het verdunnen van onze favoriete drank, als heiligschennis. Anderen juichen het toevoegen van een druppeltje water juist toe en waarderen de smaken die vrijkomen.

Wat is het effect van water in je whisky?

Laten we eerst eens kijken naar wat er precies gebeurt zodra je een druppel water toevoegt aan een glas whisky. Wetenschappers stellen dat wanneer je een of enkele druppels water toevoegt aan whisky, dit bepaalde aroma’s vrij doet komen. Het water maakt deze los als het ware. Het water heeft een effect op de whisky waardoor je meer geuren en meer smaakaccenten kunt ontdekken aan een misschien normaal zelfs vrij stroeve whisky.

Wanneer water in aanraking komt met whisky, verdunt dit de smaak enigszins, waardoor de soms overheersende eerste indruk iets wordt afgezwakt. Hierdoor is het wat makkelijker ook de andere, wat fijnere, accenten op te merken.

Ook de geur van de whisky verandert na toevoeging van een druppel water, sterker nog, dit is het meest opvallende verschil. Zodra het water en de alcohol zich vermengen, komt er energie vrij en de temperatuur van de whisky in het glas neemt toe met ongeveer 2 graden (een exotherme reactie). Hierdoor opent de vloeistof als het ware en laat deze meer van de doordringende aroma’s los. Door de sterke alcoholsmaak en geur te verminderen, versterken de andere aroma’s zich en werkt ons geurorgaan blijkbaar beter.

Het toevoegen van water aan whisky heeft natuurlijk ook een effect op de smaak van de whisky. Het lichte dalen van de sterkte van de alcohol zorgt voor een speciale sensatie op je tong. Een soort verkoelend effect. Dit zorgt ervoor dat de tong minder moeite heeft met het oppikken van fruitige accenten en zoute accenten.

Hoeveel water moet je nou precies toevoegen aan je whisky?

Dat hangt eigenlijk van jouw smaakpapillen af. Maar mocht je de afweging willen maken op basis van de optimale situatie in je glas qua smaak, dan zijn een paar druppels voldoende. Maar let ook op het soort water dat je gebruikt! Toen een testteam drie verschillende types water gebruikte, bleek de smaak van de whisky ook te veranderen. Iedere variant, of dit nu kalkrijk water, mineraalwater of kraanwater was, beïnvloedde de smaak en de verschillende accenten op de tong. Er zit hier dus ook maar een ding op, proberen! Een advies dat door velen van jullie vast gretig opgepikt zal worden.

Waarom heeft ijs niet hetzelfde effect op whisky?

IJs, dat andere heikele discussiepunt. In tegenstelling tot water, zal ijs de geuren en aroma’s opsluiten, omdat ijs de temperatuur natuurlijk doet dalen. Het maakt daarentegen wel het brandende gevoel in je keel wat minder, daarbij is een mooi glas whisky met 2 flinke klonten ijs erin natuurlijk een lust voor het oog.

Drink jij je whisky het liefst met of zonder water of ijs? Deel met ons jullie ervaringen op dit gebied, we zijn erg benieuwd!

Achtergrond / 0 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

 1. Louis Van Lierde schreef:

  Een goede Scotch en dus zeker een Malt savoureer ik PUUR!
  NOOIT water of nog erger ijsklontjes toevoegen is HEILIGSCHENNIS!
  Echter, wanneer ik lekker ‘doorzak’ op Scotch/Malt, gebruik ik los daarnaast een glas bron- of gefilterd water om af en toe een slok water te nemen.
  Dit heb ik geleerd van Schotse destillateurs en vooral ook Franse cognac destillateurs.

  Bij goede Nosing & Tasting wordt na de eerste slokken ook wel eens enkele druppels goed bronwater zonder koolzuur toegevoegd om ook andere geuren en smaken te kunnen savoureren. Dat is wel waar!

  Longdrinks whisky daarvoor gebruik alleen de Amerikaanse of Canadese soorten!
  NOOIT Scotch/Malt want dat vind ik je reinste HEILIGSCHENNIS!

  Dit is mijn ervaring vanuit een halve eeuw horeca (hotelier/restaurateur).

  Slàinte!

 2. william de weerd schreef:

  Laatst bij de Glengoyne distillery geweest en daar gaf de baas aan dat een flinke scheut water in de whisky een hele mooie smaak brengt en dat de whisky lekker weg drinkt. Ook in diverse lokale pubs hebben we gezien dat schotten hun glas vullen met het water wat op de bar in kannen staat en daar speciaal voor bedoelt is. Wij hebben de proef op de soms genomen en zijn er erg van overtuigd dat het een mooie smaak sensatie geeft, maar goed: smaken verschillen.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?