Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Jameson whiskey, de rijke traditie van een Ierse whiskeyreus

1 juli 2015 0 reacties
Jameson whiskey rijke traditie

Wereldwijd worden er duizenden verschillende merken whisky’s verkocht. Whisky’s voor de wereldwijde markt, lokale markten of zelfs speciale uitgaves ter eren van een bepaalde gelegenheid. Sommige merken kent echter iedereen. Sommigen van hen zijn zo ingeburgerd dat ze wereldwijd bekend zijn, er liedjes over worden geschreven, of ze hun opwachting maken in populaire series. Ze zijn als het ware onderdeel van een cultuur of land. Noem Johnnie Walker in China en ze zullen weten wat je bedoeld.

Wij zullen de komende weken enkele van deze merken eens van wat dichterbij gaan bekijken. We bijten het spits af met Jameson whiskey, wereldwijd geliefd en wordt overal gedronken. De populariteit van Jameson whiskey neemt jaarlijks toe.

Jameson whiskey van 1780 tot heden

Toen Schotse ondernemer John Jameson in 1780 de Bow Street Distillery oprichtte in Dublin, vermoedde hij vast niet dat zijn merk in de daaropvolgende 250 jaar zou uitgroeien tot een van ’s werelds grootste whiskymerken. Jameson, die voorheen werkzaam was als advocaat in Alloa in Schotland, was een jaar eerder getrouwd met zijn verloofde Margaret Haig. Een Schotse uit een gegoede vooraanstaande whisky-familie met zakelijke belangen in Ierland, voornamelijk in Dublin. Gemotiveerd door zijn succesvolle schoonfamilie, besloot Jameson het roer om te gooien en voor zichzelf te beginnen als distilleerder. Met succes!

De eerste jaren van een whisky distilleerderij

Toen de ondernemer in 1780 begon met het distilleren van whisky, produceerde de distilleerderij om en nabij 30.000 gallons (136.3827 liter) per jaar. Jameson besloot enkel en alleen met de beste ingrediënten te werken, een benadering die zijn vruchten afworp. Aan het begin van de 19de eeuw was dit aantal al opgelopen naar 1.000.000 gallons (4.546.090 liters) per jaar.

Hiermee was Jameson de op een na grootste whiskydistilleerder van Ierland. Destijds was Ierland nog het centrum van de whiskyproductie. Whisky was destijds na rum, de meest populaire drank wereldwijd en in 1805 was Jameson de wereldwijde marktleider. Jameson selecteerde persoonlijk de vaten voor verkoop, hij stond er op dat deze drie keer werd gedistilleerd. In tegenstelling tot zijn Schotse tegenhangers, die twee keer wel voldoende vonden. Hij wilde hiermee een drank creëren die twee keer zo ‘smooth’ smaakte als de whisky van zijn concurrenten.

Jameson whiskey flessen

Gedurende de tachtiger jaren genoten de mannen en vrouwen die werkten voor Jameson de beste salarissen en werkomstandigheden van die tijd. John Jameson zorgde goed voor zijn personeel. Hij besteedde veel tijd aan het verbeteren van de werkomstandigheden en gaf persoonlijke aandacht aan zijn personeel. Op een gegeven moment ging Jameson zelfs bijnamen geven aan zijn medewerkers. Zo werd een man genaamd ‘Willie McCann’ omgedoopt tot ‘Gorgeous Gus McCann’ nadat deze iets te lang naar zijn spiegelbeeld in een raam had gekeken in het bijzijn van de baas.

Zijn persoonlijke managementstijl betaalde zich uit in hard werkende en gemotiveerde werknemers. Veel werknemers waren er trots op om voor Jameson te werken, met als resultaat een kwalitatief uitstekende whisky. Zijn zoons namen de zaak over en op hun beurt Jameson’s kleinkinderen. Toen John IV de zaak overnam in de vroege 20ste eeuw, was Jameson & Sons een wereldwijd begrip. Vandaag de dag bezet Jameson de derde plek op de mondiale whiskyverkooplijst. En John Jameson? Die overleed op de zeer respectabele leeftijd van 83 jaar. Vandaag de dag is zijn driemaal gedistilleerde whisky nogal altijd ’s werelds #1 Ierse whiskey.

Jameson whiskey, vandaag de dag

Jameson mag met recht een reus onder de Ierse whiskeymerken genoemd worden. Ieder jaar verkoopt Jameson bijna 5 miljoen kratten whisky. Het vandaag de dag in Cork gevestigde merk kent een ontzettend grote naamsbekendheid, ook in nieuwe markten als Azië en Zuid-Amerika. De opkomst en toenemende populariteit van whisky in landen die voorheen vooral georiënteerd waren op andere dranken, komt de productie vanzelfsprekend zeer ten goede. Een grote doorgewinterde speler op de markt, met een goede reputatie op het gebied van kwaliteit. Jameson is dan ook verreweg de best verkopende Ierse whiskey.

De grootste bijdrage aan de blijvende groei is de toenemende verkopen in de Verenigde Staten, Jameson whiskey is daar ongekend populair. Zo is de best verkopende Jameson distribiteur, kroeg ‘The Local’ in Minneapolis, in de Verenigde Staten te vinden. Deze kroeg verkocht een ongelooflijk aantal van 671 kratten whisky, wat neerkomt op 22 flessen Jameson per dag!

Interessant is ook het feit dat Jameson al internationaal verkocht wordt sinds de vroege 19de eeuw. De geschiedenis van het bedrijf telt daardoor vele, vele jaren. Er zijn maar weinig bedrijven met zo’n succes die al zo lang bezig zijn. De toekomst ziet er ook goed uit, de capaciteit is enkele jaren geleden flink opgeschroefd.

Kortom, Jameson’s whiskey, een doorgewinterde en kwalitatief hoogstaand merk dat al eeuwen aan de weg timmert om te staan waar ze nu staan. Bovenaan. Wil je graag een keer de Jameson whiskey proeven? Bekijk dan eens het Jameson assortiment in onze webshop. Zeker een aanrader. Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jullie ervaringen met Jameson whiskey.

Whiskymerken / 0 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?