Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Whiskyglazen kiezen, welke zijn het beste?

17 februari 2015 1 reactie
Glencairn whiskyglazen

Het aanbod van whiskyglazen is vrij ruim, je kunt ze in alle soorten en maten vinden. Maar welk whiskyglas is nou echt aan te raden? Er bestaan verschillende types, die allemaal hun unieke eigenschappen hebben en een bepaalde ervaring bieden bij het proeven van whisky. In dit artikel zullen we wat dieper op de verschillen ingaan.

Het ideale whiskyglas

Het ideale whiskyglas bestaat eigenlijk niet. Wel zijn er verschillende type glazen waar je whisky uit kunt drinken. Elk type heeft zo zijn voordelen. Whisky kun je op verschillende manieren drinken, welk type glas je hierbij kiest speelt een grote rol. Voor een optimale smaak ervaring is het dus van belang om een passend whiskyglas te kiezen, die het beste de aroma’s vrij geeft. De 3 types die het meest gebruikt worden zijn de Tumbler, de Glencairn en de Snifter.

De Tumbler

De Tumbler is een klassiek whiskyglas die je vaak in films tegen zult komen. Het cilindervormige glas is vrij breed en heeft meestal een dikke bodem. Door deze vorm is het prettig om in de hand te houden. Een zeer populair whiskyglas, dat ideaal is om whisky met ijs te drinken.

Tumbler whiskyglas

Het nadeel van de brede vorm, de rechte wanden en de grote opening bovenaan is echter dat de aroma’s ontsnappen en de geur en smaak snel verloren gaat. Daarom is dit glas niet zo geschikt om geuren en smaken mee te ontdekken. De alledaagse drinker zal dit niet al te erg vinden.

De Tumbler is een mooi glas om te zien en ligt zeer comfortabel in de hand. Een prima glas als je graag whisky met ijs drinkt (een bourbon whiskey bijvoorbeeld). De kenners zullen echter een ander type aanraden, zeker bij het drinken van een single malt.

De Glencairn

Het Schotse bedrijf Glencairn Crystal is de maker van dit mooi gevormde whiskyglas, dat gezien wordt als hét glas om single malt whisky’s te proeven. Het glas heeft de vorm van een tulp, bol aan de onderkant en een versmalling aan de bovenkant. Deze versmalling zorgt ervoor dat de aroma’s in het glas blijven hangen en de geuren beter te ruiken en herkennen zijn. Ook is het in dit glas eenvoudig om de whisky te laten walsen, zodat alle geuren vrij kunnen komen.

Glencairn whiskyglas

De Glencairn, ontworpen door Raymond Davidson, werd voor het eerst geproduceerd in 2001. Inmiddels heeft het al vele awards gewonnen, waaronder de Queen’s Award for Enterprise in 2006. Het glas wordt aanbevolen en gebruikt door vele Schotse en Ierse whisky distilleerderijen, en is tevens wereldwijd op menig whisky festival te vinden. Een prima whiskyglas voor iedere whisky liefhebber die de echte geuren en smaken van whisky wil ontdekken.

De Snifter (tulpglas)

De Snifter, ook wel tulpglas genoemd, heeft net als het Glencairn glas de vorm van een tulp met een brede bodem en een nauwere bovenkant. Ook bij dit glas blijven de aroma’s dus beter hangen en kun je meer geur en smaak elementen opdoen. Het grote verschil met de Glencairn is dat dit glas een korte steel op een brede voet heeft. Prettig om vast te houden en perfect om de whisky goed te walsen.

Snifter whiskyglas

De Snifter heeft misschien een minder stoer uiterlijk, maar voor het ruiken en proeven van whisky zijn deze glazen zeer geschikt. Vandaar ook dat dit een zeer geliefd glas is bij de whisky kenners.

Conclusie

Je zou kunnen stellen dat het Glencairn glas het fijnste glas is om whisky uit te drinken. Het is mooi gevormd en geeft een perfecte geur en smaak beleving. Niet voor niets wordt het door velen aanbevolen. Welk glas je moet kiezen ligt natuurlijk ook aan je eigen smaak en hoe je whisky wilt beleven. Drink je het puur voor je plezier op feestjes of verjaardagen, dan voldoet elk van deze glazen. Wil je puur geuren en smaken ontdekken, dan kun je het beste kiezen voor de Glencairn of de Snifter.

Uit welk type glas drink jij het liefst whisky?

Achtergrond / 0 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Dennis schreef:

    Ik heb een vrij grote verzameling whiskyglazen, maar drink het liefst uit een tulpglas met voet. Deze zijn naar mijn mening het best vast te houden en zijn prettig om uit te drinken.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?