Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

The Balvenie, een unieke single malt

15 juli 2016 0 reacties
The Balvenie, unieke single malt

The Balvenie is een echte Speyside single malt uit het plaatsje Dufftown in Schotland. Het merk zag het levenslicht in 1889 toen William Grant een landgoed genaamd Balvenie New House vond en kocht. De naam van het landgoed is afkomstig van het zo bekende Balvenie Castle, een van de bekendste trekpleisters van Dufftown.

William Grant, whisky ondernemer in hart en nieren

Wellicht komt de naam William Grant je bekend voor. Dit is namelijk tevens het heerschap achter het zeer succesvolle merk Glendfiddich. Grant was een echte ondernemer die de fijne kneepjes van het whisky distilleren opgestoken had bij de Mortlach distilleerderij. Met hulp van zijn negen kinderen vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. Grant zette de eerste schreden op weg naar succes en legde het fundament voor The Balvenie die we vandaag de dag kennen.

Kenmerkend voor de ondernemer was dat Grant tot zijn dood, op 83-jarige leeftijd, intensief betrokken bleef bij de onderneming. Overigens zijn de nazaten van Grant nog altijd betrokken bij het merk. De onderneming William Grant & Sons heeft de distilleerderij nog altijd in beheer. Het is hiermee een van de weinige Schotse distilleerders die nog in handen is van de nazaten van de oprichter, in plaats van multinationals zoals Diageo en Pernod Ricard.

In 1974 won William Grant & Sons een Queen’s Award to industry for Outstanding Export Achievement. Een prestigieuze prijs die slechts uitgereikt wordt aan de succesvolste exporterende bedrijven in het Koninkrijk. Het familiebedrijf is de op twee na grootste Scotch whisky-producent met een marktaandeel van 10,4 procent.

Dufftown, het hart van whiskyregio Speyside

Dufftown, waar de whisky van The Balvenie onlosmakelijk mee verbonden is, is een bijzondere plek. Het dorp met ongeveer 1600 inwoners is gelegen in het hart van Speyside en draagt als motto ‘De malt whisky hoofdstad van Schotland’.

Het dorpje is altijd verbonden geweest met whisky en heeft net als veel andere plekken in Speyside een sterke economische en culturele band met het amberkleurige goedje. Zo waren er vroeger wel liefst zeven verschillende distilleerderijen in Dufftown. Een oud lokaal liedje uit die tijd luidt als volgt: “Rome was built on seven hills, Dufftown stands on seven stills” – “Rome werd gebouwd op zeven heuvels, Dufftown op zeven stills”.

The Balvenie distillery

Maar ook vandaag de dag is het dorp zeer verbonden met de drank die haar groot heeft gemaakt. Zo worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd die in het teken staan van whisky en de Schotse cultuur. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Highland Games.

Het plaatsje staat tevens bekend als de plaats in het Verenigd Koninkrijk die per capita het meeste bijdraagt aan de staatskas. De vele accijnzen die worden geheven op de gedistilleerde whisky vloeien soepeltjes door naar de staatskas. Een ander leuk feitje is dat de boeken van Harry Potter beschrijven dat de magische school Zweinstein vlakbij Dufftown gelegen moet zijn.

De 5 unieke ambachten van The Balvenie

De vakmensen van The Balvenie gebruiken al hun kennis en ervaring om de best mogelijke whisky te produceren. De kwaliteit van de whisky komt voort uit de vijf unieke ambachten waarmee de whisky geproduceerd wordt.

De distilleerderij verbouwt haar eigen gerst. Elk jaar wordt er gerst gezaaid op de boerderij van 1000 acre groot, genaamd de Balvenie Mains. De gerst wordt op de traditionele manier gekweekt. De enige concessie die ze hebben gemaakt is dat ze tegenwoordig een moderne maaidorsmachine gebruiken wanneer het gewas rijp is voor de oogst.

Na het inweken van het graan worden de korrels verspreid over de eigen traditionele moutvloer. Hier wordt het graan tot 4 keer per dag met de hand gedraaid totdat het klaar is voor de oven, waar het graan gedroogd wordt met antraciet en een zorgvuldig gekozen hoeveelheid turf.

Het distilleren van whisky gebeurt met behulp van koperen ketels. Om deze ketels in goede conditie te houden maakt The Balvenie gebruik van een eigen kopersmid. Deze kopersmid zorgt voor al het onderhoud aan de ketels.

Naast een kopersmid heeft The Balvenie ook kuipers in dienst om de vaten te verzorgen. De vaten hebben veel invloed op de smaak en zijn dus een zeer belangrijk onderdeel. De kuipers repareren, herbouwen, vullen en verzegelen de vaten het hele jaar door. Om deze taak succesvol uit te voeren is jarenlange ervaring vereist.

De Malt Master, David Stewart, stelt al meer dan 50 jaar de whisky’s van The Balvenie samen. Met zijn expertise zorgt hij ervoor dat iedere whisky uit de range op de hoogst mogelijke kwaliteit wordt geleverd.

The Balvenie, een rijke historie

The Balvenie is een merk waar je niet over uitgesproken raakt. Het merk kent een rijke historie en is nauw verbonden met een prachtig stukje Schotland. Er zijn ontzettend veel aardige feitjes en interessante wetenswaardigheden te vermelden omtrent dit illustere whiskymerk. Zo vermelden wij eerder reeds een link naar de schitterende 360 graden foto die een mooie indruk geeft van de sprookjesachtige omgeving van Dufftown.

Mocht je hem gemist hebben, bekijk deze prachtige 360° foto van de Balvenie distilleerderij dan zeker eens. Je kunt hier ook andere foto’s vinden die een indruk geven van de rest van de distilleerderij. Wij raden een bezoekje waarbij je de omgeving en de distilleerderij met eigen ogen kunt zien, dan ook zeker aan.

Maar wat we misschien nog wel meer aanraden is eens kennis te maken met deze heerlijke whisky. The Balvenie biedt een uitgebreide range aan uitstekende whisky’s die absoluut het proberen waard zijn.

Whiskymerken / 99 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?