Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Whisky en vrouwen

20 januari 2017 2 reacties
Whisky en vrouwen

Nee, dit is niet de titel van een of ander countryliedje uit Texas over de twee favorieten dingen des levens van een bebaarde cowboy singer-songwriter. Whisky, ooit bijna uitsluitend gedronken door mannen, wordt met de dag populairder bij vrouwen. Vrouwen over de hele wereld stappen gretig over op een van de vele goede Schotse single malts. Het is 2017, vrouwen hebben hun plaats gevonden in de whiskywereld, en dat werd tijd.

Vrouwen houden ook van whisky

Volgens whiskykenner Daniela Walker zijn vrouwen het moe om neerbuigend bekeken te worden met het oog op sterke drank. Niet alle vrouwen willen kleurrijke cocktails in mooie flesjes, er zijn genoeg vrouwen die gewoon een lekkere Macallan willen, zonder ijs. Veel dames van rond de dertig willen hun smaakpapillen blootstellen aan zelfs de wat ruwere whisky’s.

Waar voorheen mannen hun vrouwen kennis lieten maken met whisky is dat nu anders. Veel dames, jong en oud vinden zelf hun weg naar de amberkleurige godendrank. Ondanks de overheersende focus van marketingbureaus op mannelijke whiskydrinkers, vinden steeds meer dames enthousiast de weg naar goede whisky’s.

Waar shows als Sex and the City, waarin vrouwen haast enkel en alleen Cosmopolitans en andere cocktails wegtikken, een ander beeld geven, is in de Verenigde Staten reeds 37 procent van de whiskydrinkers, vrouw. Daarbij is in het Verenigd Koninkrijk ook al bijna een derde van de whiskydrinkers vrouw.

De industrie speelt er natuurlijk al op in, zo zijn er in hippe steden als New York al whiskyclubs voor enkel vrouwen. Een van deze clubs, Women Who Whiskey in New York, brengt al sinds 2011 vrouwen bij elkaar voor het proeven, bespreken en ervaren van whisky. Whisky is dus al lang niet meer enkel een mannenbastion.

Welke whisky’s drinken vrouwen graag?

Vrouwen drinken eigenlijk alle soorten whisky’s. Niettemin is er een voorkeur te zien voor bepaalde whisky’s. Net als mannen, kan het aanbod whisky’s wat overweldigend zijn. Wij vroegen het aan enkele vrouwen met ervaring en bekeken hun voorkeur, maar ook hoe ze hun whisky het liefst drinken.

Daarbij vroegen we hen eerst naar een goede startwhisky, voor vrouwen die niet weten waar ze moeten beginnen. Een allround favoriete blend van veel mannen, maar blijkbaar dus ook van vrouwen, is The Famous Grouse. Deze heerlijke Schotse blend is een prima introductie tot het drinken van whisky. The Famous Grouse heeft een boter-zoete smaak en een heerlijke afdronk. Voor zij die reeds bourbon drinken is dit niet eens zo’n heel grote overstap.

Jameson Irish whiskey fles

Ook de Jameson is een prima suggestie, aangezien veel drinkers deze eenvoudig vinden te drinken. Zeker wanneer je net begint met het drinken van whisky, is deze whisky erg toegankelijk. Ook zonder ijs is deze whisky niet te sterk en wederom een prima beginpunt om kennis te maken met de wereldwijde whiskymarkt.

Wanneer je reeds wat ervaring hebt met whisky, is The Macallan 15 Years wellicht een goede optie. Net als de twee eerder genoemde whisky’s heeft deze whisky geen extreem overheersende smaak en is het een complexe, rijke beleving. Vrouwen waarderen de invloeden van vanille, kaneel en rozijnen en de lekker soepele afdronk.

Tot slot is ook de Highland Park, uit Schotlands meest noordelijk gelegen distilleerderij, een goede suggestie. Een whisky die zoet smaakt, maar uitloopt in een fijne lange droge afdronk die ook een beetje rokerig is. De balans van deze whisky tussen zoetigheid en rokerige beleving maakt het een heel rijke whisky.

Voor verdere ervaringen geldt natuurlijk hetzelfde als voor mannen. Het leren waarderen van whisky’s en het ontdekken van nieuwe whisky’s komt neer op proberen, experimenteren en bovenal proeven.

Bekende vrouwelijke whiskydrinkers

We bekeken eerder al de bekendste whiskydrinkers van heden ten dage. Zo gaf Lady Gaga al eens ruiterlijk toe altijd whisky te drinken bij het schrijven van haar nummers. “Ik ga het hier niet lopen verbloemen, alsof ik een geheelonthouder ben, want dat ben ik niet. Ik drink ontzettend veel whisky (Jameson’s Irish whiskey) en ik rook een hoop wiet bij het schrijven van nummers.”

Een wat rijpere vrouw, de bekende, verliezend, presidentskandidaat Hillary Clinton gaf ook al erg hoog op over ‘uisge-beatha’. Zo zijn er filmpjes van haar te vinden met een goed glas Amerikaanse whiskey in haar handen. Dit gaf haar helaas niet het vertrouwen om de presidentsverkiezingen te winnen, maar wellicht heeft het haar gesteund na afloop.

Whiskymerk Jim Beam heeft, ons inziens, een meesterzet gemaakt met het verbinden van Mila Kunis aan hun merk. Deze prachtvrouw, die als actrice al jaren furore maakt in Hollywood, heeft in verschillende reclames voor dit whiskymerk uit Kentucky haar opwachting gemaakt. De conclusie: het zijn dus al lang niet meer alleen mannen die er stoer en ‘classy’ uitzien met een glas whisky in hun handen.

Algemeen / 0 likes / 2 reacties

Anderen bekeken ook

2 reacties op dit artikel

  1. Franky Smeets schreef:

    Mooie vrouw die mila

  2. Chris Laarakker schreef:

    Helaas begint mijn vrouw whisky ook steeds lekkerder te vinden. haar smaak neigt ook naar de Islay en vindt de Finlaggen lekker. Toch de wat goedkopere van dat eiland. Ik hoef mijn Laphroaig Quarter cask nog niet te verstoppen.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?