Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

5 weetjes over whisky die niet iedereen kent

14 april 2015 0 reacties
5 weetjes over whisky

Wij raken nooit uitgepraat over whisky, met ons nog vele anderen. Vandaag willen wij daarom een vijftal opvallende weetjes over whisky met jullie delen. Soms fascinerend, soms komisch, maar soms ook ronduit onzinnig.

1. Whisky allowance om diefstal te voorkomen

Om te voorkomen dat arbeiders in de distilleerderijen af en toe een fles achterover drukten, werd hen een zogenaamde ‘whisky allowance’ gegeven. Een soortement alcoholisch zondagsgeld. Iedere arbeider kreeg iedere maand/jaar enkele flessen whisky uit de distilleerderij. Dit heeft wellicht bijgedragen aan het overmatig drankgebruik van vele van de arbeiders. Dit lijkt ons de productiviteit van de distilleerderij niet echt ten goede te komen.

Niettemin, als je een whisky liefhebber was en je wist je in te houden, was een distilleerderij een prima plek om te werken! Sterker nog, vandaag de dag wordt een soortgelijke whisky allowance nog altijd uitgekeerd aan de werknemers, waarbij werknemers krediet krijgen waarmee ze whisky’s kunnen sparen.

2. Koop een whisky en krijg een stukje land in Schotland

Dat klinkt als een goede deal, niet? Wanneer je een fles Laphroaig 10 Years koopt krijg je, na het invullen van het bijgesloten formulier, het eigendomsrecht op een stukje land rond de Laphroaig distilleerderij. Let wel, om echt grootgrondbezitter te worden in Schotland dien je toch aardig wat flessen aan te schaffen. Je krijgt namelijk slechts een square foot (0,09 m²).

3. Winston Churchill dronk zijn whisky liever niet puur

Een van ’s werelds meest beroemde whiskydrinkers was dol op Johnnie Walker. Hij lengde de drank echter aan met een flink scheutje water. Wanneer hij mensen zag die hun whisky wel puur dronken, informeerde hij hen dat ze toch echt niet oud zouden worden op die manier. Churchill had het blijkbaar bij het rechte eind, hij was zelf in de 90 toen hij op 24 januari 1965 overleed.

4. The Angels’ Share

Een wellicht bekend verschijnsel is dat van ‘The Angels’ Share‘. Wanneer een vat whisky rijpt, verliest het ieder jaar ongeveer 2% aan inhoud door evaporatie (verdamping). Dit wordt in Schotland ook wel liefkozend ‘The Angels’ Share’ genoemd. Twee procent lijkt niet veel, maar tel maar eens uit hoeveel vaten er jarenlang in Schotland op voorraad liggen. Er zijn meer dan 100 distilleerderijen in heel Schotland, dus je kunt je vast wel voorstellen dat het behoorlijk veel vaten zijn.

5. Whisky die smaakt naar aangebrande ezel

Een volkslegende in Schotland verteld over een uitzonderlijk klein groepje mensen wereldwijd die in staat zijn bepaalde chemische elementen in whisky te proeven. Blijkbaar is deze eigenschap genetisch en uitermate zeldzaam, uit vertellingen is gebleken dat wanneer deze mensen whisky drinken, de door ons zo geliefde drank voor hen smaakt als aangebrande ezel. Nu hebben wij er werkelijk geen idee van hoe een aangebrande ezel smaakt, maar goed. Een behoorlijk ‘broodje-aap verhaal’ dunkt ons. Mochten er toch mensen zijn die een sterke ezelsmaak ervaren bij het drinken van whisky, ons diepste medeleven.

Ken jij nog meer van dit soort interessante weetjes die wij misschien niet weten? Deel het met ons!

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?