Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Glenmorangie, échte Schotse whisky uit de Vallei van de Rust

4 augustus 2017 1 reactie
Glenmorangie, echte Schotse whisky

Een bekend merk whisky met een rijke historie, we bespraken deze whisky al eerder, maar nog niet in detail. Glenmorangie, uitgesproken als Glen-mor-an-djie, is een whisky afkomstig uit Tain, Rosshire in het hoge noorden van Schotland. De whisky bevindt zich officieel in de whiskyregio Highlands.

Geschiedenis van de Glenmorangie

Volgens de overlevering wordt er in het gebied rond Tain al sinds mensenheugenis whisky gedistilleerd, zelfs zo ver terug als de vroege middeleeuwen. Volgens het bedrijf zelf wordt er op het landgoed, genaamd de Morangie Farm, al sinds 1703 whisky geproduceerd. Rond de jaren dertig van die eeuw werd er een heuse bierbrouwerij gebouwd die van dezelfde waterbron gebruik maakte, de nabijgelegen Tarlogie Spring.

Een voormalige manager van de distilleerderij, William Matheson, kocht de boerderij in 1843 en zag meer heil in de whiskyactiviteiten dan in de bierbrouwerij en besloot zich dan ook voortaan te gaan richten op whisky. In den beginne was de distilleerderij voorzien van twee tweedehandse gin stills. Het was diezelfde William Matheson die de distilleerderij hernoemde tot de huidige naam, Glenmorangie.

Iets later in de geschiedenis, aan het begin van de twintigste eeuw, werd de distilleerderij gekocht door een onderneming uit Leith, Schotland. Macdonald and Muir waren tot 1918 de grootste afnemer van Glenmorangie whisky en besloten de hele boel over te nemen. Dat bleek een goed besluit, want de familie Macdonald hield de distilleerderij bijna een eeuw lang in bezit.

Roerige tijden voor de Glenmorangie distilleerderij

Zij waren het die de distilleerderij door de, voor alle Britse brouwerijen en distilleerderijen, moeilijke periode tussen 1920 en 1950 heen leidden. De Amerikaanse drooglegging en de grote depressie na eind jaren 20 hadden een ontzettende weerslag op de verkopen. Dit leidde er zelfs toe dat de distilleerderij tussen 1931 en 1936 stil kwam te liggen.

Glenmorangie Distillery

De grote depressie eindigde officieel na het einde van de tweede wereldoorlog, maar het voor whisky zo belangrijke ingrediënt gerst was na de oorlog noodzakelijk voor de voedselproductie en niet voldoende voor handen voor de distilleerders. Dit leidde tot een tweede stillegging tussen 1941 en 1944. De whiskyexport was belangrijk gedurende de oorlog, maar de roerige oorlogstijden en vermoeilijkten het transport en de levering van whisky zodanig, dat het de distilleerderij verlamde.

Tegen het einde van de oorlog en in de tijd hierna werd de productie weer opgepakt en stap voor stap terug naar het vooroorlogse niveau getild en uitgebreid in de decennia hierna. Illustratief voor de blijvende groei van het merk Glenmorangie was de toevoeging van twee nieuwe stills in de jaren 70 en ten slotte aanvullend nog 4 gloednieuwe stills in 1990.

Een frisse wind voor Glenmorangie

Vandaag de dag is de distilleerderij en het merk in handen van de grote Franse speler Moët Hennessy Louis Vuitton. De multinational kocht de distilleerderij, haar landgoed en het merk voor 300 miljoen pond (zo’n 336 miljoen euro) in 2004.

Het merk maakte flinke veranderingen door na deze machtswisseling. Het doel hiervan was het merk te positioneren als een luxemerk om zo een groter internationaal publiek aan te boren, zoals bijvoorbeeld de Chinese markt. De namen van de whisky’s werden ‘verfraaid’ waardoor Glenmorangie nu whisky’s als de Lasanta, Nectar d’Or en de Quinta Ruban produceert. Volgens kenners een dappere zet, aangezien kwaliteitswhisky normaliter beter verkoopt met een echte Schotse naam. Mensen associëren échte whisky nu eenmaal met Schotland.

Hoe dan ook, Glenmorangie heeft alweer een hele tijd de best verkopende single malt in haar stal. Glenmorangie produceert ongeveer 10 miljoen flessen per jaar, waarvan 65% in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht. De rest gaat over de hele wereld, wereldwijd heeft het merk dan ook een indrukwekkende 6% van de gehele single malt whiskymarkt in haar zak.

Glenmorangie in de prijzen

Niet alleen de drinkers zijn laaiend enthousiast over de Glenmorangie, ook de kenners schrijven het merk hoog aan. Jaar na jaar gaan de Master Distillers van Glenmorangie met medailles naar huis toe.

Vooral op het hoog aangeschreven San Francisco World Spirits Competitions weet het merk jaar in jaar uit hoge ogen te gooien. Maar ook bij de International Wine and Spirits Competition weet de Glenmorangie de meeste ‘Gold Best in Class’ in de wacht te slepen. In 2012 werd het gehele merk nog speciaal in het zonnetje gezet als ‘Distiller of the Year’.

Glenmorangie whiskysoorten

De whisky’s van Glenmorangie

Glenmorangie gebruikt verschillende vaten voor haar productie, maar alle producten spenderen sowieso enkele jaren in eikenhouten vaten uit Missouri in de Verenigde Staten. Het water dat gebruikt wordt is van de nabijgelegen bron Tarlogie Springs. De distilleerderij gebruikt de hoogste distilleerketels in Schotland, hun ketels zijn wel 8 meter hoog. Dit zorgt er onder andere voor dat de whisky’s van Glenmorangie gekenmerkt worden door een extreem lichte smaak.

Veel voorkomende kenmerken die de whisky’s in gemeen hebben zijn frisse, fruitige accenten van bessen en nectarine. De Glenmorangie whisky’s staan er bekend om makkelijk te drinken te zijn en dit heeft een grote schare fans opgeleverd die erg uiteenlopend is. Mannen, vrouwen, kenners, beginnende drinkers, Europeanen en Aziaten, ze zijn er allemaal dol op. De whisky’s worden gebotteld in een vestiging van het bedrijf in Broxburn, vlakbij de hoofdstad Edinburgh.

Wil je deze Schotse whisky graag proberen? Neem dan eens een kijkje in het rijke whisky assortiment van Glenmorangie. Wij zijn zeer benieuwd naar jouw ervaringen met Glenmorangie. Laat ons gerust weten wat jij er van vindt!

Whiskymerken / 0 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Richard schreef:

    Doe mij maar de Glenmorangie Lasanta, deze biedt écht waar voor je geld!

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?