Ken je dat gevoel? Je wilt een heerlijke whisky bestellen, maar als je al die verschillende soorten whisky’s ziet staan heb je geen flauw idee wat je nou precies zoekt. Talloze flessen, met elk hun eigen mooi vormgegeven etiket. Hoe ga jij al die whisky’s van elkaar onderscheiden? En welke moet je nou kiezen? Geen zorgen. We leggen je aan de hand van een voorbeeld uit hoe je een etiket kunt ontcijferen, om zo beter te begrijpen met wat voor soort whisky je te maken hebt.
Whisky etiketten begrijpen
Je hebt er misschien nog nooit echt bij stil gestaan, maar het etiket geeft zeer belangrijke informatie over een whisky. Bij de meeste flessen is het etiket gemaakt van papier, maar af en toe kan het ook zijn gegraveerd op de fles zelf. In de ‘Scotch Whisky Regulations 2009’, uitgevaardigd door de Scotch Whisky Association, staan een aantal basisregels waar het etiket van een fles Schotse whisky aan moet voldoen. In onderstaand voorbeeld laten we je zien uit welke elementen een etiket bestaat.

1. Merk / distilleerderij
Dit spreekt natuurlijk voor zich. De naam van het merk of distilleerderij is altijd prominent aanwezig. In dit voorbeeld gaat het om een Glendronach whisky, geproduceerd in de Glendronach Distillery. In de meeste gevallen is de naam van het merk hetzelfde als de naam van de distilleerderij. In Schotland zijn er meer dan 100 distilleerderijen te vinden.
2. Regio
De bekende Schotse single malt whisky’s worden geproduceerd in verschillende distilleerderijen die te vinden zijn in de whiskyregio’s van Schotland. De regio, in dit geval de Highlands, geeft niet alleen belangrijke informatie over waar de whisky vandaan komt, maar geeft ook een indicatie van de smaak en het karakter van de whisky. Door verschillende whisky’s uit verschillende regio’s te proberen zul je vanzelf de smaken ontdekken en hierin een onderscheid kunnen maken.
3. Type whisky
We kunnen whisky grofweg onderscheiden in 2 types: single malt whisky en blended whisky. Alle whisky afkomstig uit Schotland worden officieel ‘Scotch’ genoemd. De whisky in dit voorbeeld is een single malt Scotch whisky. Dat wil zeggen dat de whisky uit slechts één distilleerderij afkomstig is en in Schotland geproduceerd is.
4. Rijping
Een Schotse whisky dient minimaal 3 jaar te hebben gerijpt voordat het de naam whisky mag dragen. Het rijpen vindt vaak plaats in bourbonvaten, eikenhouten vaten, sherryvaten of een combinatie hiervan. Op de fles wordt dit vaak aangeduid met termen als Double Wood, Double Cask Matured, Three Wood, Sherry Cask Finish enzovoorts.
Op bovenstaand etiket staat het vattype vermeld waarin deze whisky heeft gerijpt: Pedro Ximenez Sherry Puncheon. Voor de rijping van deze whisky zijn dus sherryvaten gebruikt. Het vattype heeft een grote invloed op de smaak. Whisky’s die hebben gerijpt in sherryvaten hebben doorgaans een wat zachtere, zoete smaak. Op dit etiket staat ook ‘single cask‘ vermeld. Dat wil zeggen dat deze single malt whisky uit slechts één vat komt. Vaak wordt dit ook vermeld als ‘single barrel’.
5. Leeftijd
De leeftijd op het etiket geeft aan hoe lang een whisky heeft gerijpt in een van de kenmerkende vaten. Omdat een blended whisky uit meerdere whisky’s bestaat geldt hier dat het aantal jaren dat de jongste whisky heeft gerijpt vermeld moet worden. Ook kan het jaartal waarin deze is gedistilleerd en gebotteld worden aangegeven. Op bovenstaand etiket is te zien dat de whisky 15 jaar heeft gerijpt, is gedistilleerd in 1995 en gebotteld in 2010. Hoe ouder een whisky hoe beter vaak de kwaliteit en hoe hoger de prijs.
6. Land van herkomst
Het land waar de whisky geproduceerd is. Dit wordt vaak aangeduid als Scotch, Irish, Canadian enzovoorts. Op dit label wordt het aangeduid als ‘Product of Scotland’. Het land van herkomst heeft ook invloed op het verschil tussen whisky en whiskey.
7. Alcoholpercentage
Het alcoholpercentage is een goede indicatie van de body van de whisky. Het minimale wettelijk vereiste percentage voor Schotse whisky is 40%. Als de whisky na het rijpen uit het vat komt heeft deze een alcoholpercentage van 60-63%. Om het gewenste percentage te bereiken wordt de whisky vaak verdund met water. Whisky die niet wordt verdund, en dus de sterkte van de whisky uit het vat behoudt, wordt gelabeld als ‘cask strength‘.
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen bevat het etiket zeer belangrijke informatie over een fles whisky. De informatie op een etiket kan zeer beknopt zijn of zeer uitgebreid, dit verschilt per whisky. Iedere distilleerderij kan aanvullende informatie toevoegen, afhankelijk van hun marketing en branding richtlijnen. Het is in ieder geval een goed hulpmiddel om meer te weten te komen over de inhoud en de afkomst. Hopelijk zal dit artikel je dan ook helpen als je de volgende keer weer een whisky wilt bestellen.
2 reacties op dit artikel
hallo
ik heb 1 karaf canadian club classic
aged 12 years van hiram walker and sons al 30 jaar op zolder liggen
maar weet niet precies wanneer gebotteld
ook nog een fles teachers royal Highland de luxe blended scotch whisky 12 years ook 30 jaar op zolder
en een karaf irish mist liqueur uit die tijd
allemaal zonder botteljaar maar wel oud
kan ik dat ergens anders opzoeken?
ik wil ze nl verkopen
Dat wil ik dus ook weten dus als je info hebt