Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Highland Park, de meest noordelijk gelegen Schotse distilleerderij

23 december 2016 1 reactie
Highland Park, de meest noordelijk gelegen Schotse distilleerderij

Highland Park, opgericht in 1798, is gelegen op de ruige Orkney-eilanden in Noord-Schotland. Hiermee is het de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland. Deze whisky is al regelmatig in de prijzen gevallen. Zo werd deze whisky in de laatste 10 jaar tweemaal bekroond met een gouden medaille in de prestigieuze San Francisco World Spirits Competition.

Magnus Eunson, de grondlegger van Highland Park

De naam Magnus Eunson zal voor altijd verbonden blijven aan Highland Park. De man die gezien wordt als de oprichter van de distilleerderij in de late 18de eeuw. Volgens de overlevering was Magnus overdag een devoot priester en ’s nachts een smokkelaar van whisky en andere sterke dranken.

Volgens de officiële website van Highland Park is dat verhaal echter net iets anders, Magnus was namelijk een ‘beadle’, ook wel een suisse genoemd in het Nederlands. Hij ondersteunde overdag kerkdiensten en bewaarde de orde en ’s nachts smokkelde hij illegale waren in het gebied waar nu de distilleerderij te vinden is.

Men omschrijft hem als een sympathieke vent met humor, die nogal wat gevaarlijke avonturen beleefde zoals zoveel van de romantische figuren uit smokkelaarsverhalen. Smokkelaars werden vaak gezien als dappere Robin Hood’s die zich afzette tegen het vaak impopulaire en corrupte gezag.

Een van die sterke verhalen omtrent Eunson is dat waarin hij vernam dat de kerk en de omringende huizen, waar Eunson ook woonde, doorzocht zouden worden op smokkelwaar en whisky. De lokale politie van die tijd trad streng en vaak met harde hand op tegen de alsmaar groeiende illegale markt. Magnus, geslepen als hij was, rolde vervolgens snel alle whiskyvaten naar het midden van de kamer en overdekte deze met een groot wit laken.

Hij plaatste een lege doodskist, waar hij toegang tot had door zijn functie, in de kamer en verzamelde al zijn mensen, dienstmeisjes en collega’s rond de ‘whiskyvaten-tafel’ met bijbels in de aanslag. Geduldig wachten zij daar op de komst van de agenten. Toen de agenten op de deur klopten, opende hij kalm de deur terwijl de rest luid en ceremonieel psalmen voorlazen.

Voor de mannen konden beginnen met zoeken fluisterde Magnus, geknield aan het hoofd van de tafel met een bijbel in de hand, de woorden: “We houden een wake voor iemand die overleden is aan waterpokken. Maar zoekt u gerust het huis door.” In een tijd waarin menig persoon besmet raakte met de meest verschrikkelijke ziektes en hygiënevoorschriften wat minder werden nageleefd dan vandaag de dag, schrok de hoofdagent zo dat hij per direct zijn mannen naar buiten dirigeerde. Magnus kon weer verder smokkelen en ontweek weer de altijd aanwezige ‘sterke’ arm van de wet.

De Highland Park Distillery in Orkney

Magnus werd later, in 1798, de man achter de legale whiskydistilleerderij High Park. Hij begon de rijke historie die dit whiskymerk kenmerkt. Een distilleerderij waar traditie essentieel is. De lokale Crantit Spring is al sinds het ontstaan van de distilleerderij de bron voor mineraalrijk water. Deze distilleerderij is niet, zoals zoveel andere distilleerderijen, vernoemd naar het dorp of stadje waar deze te vinden is, maar naar de hooggelegen locatie waar de distilleerderij gebouwd werd.

Highland Park Distillery

Er wordt in deze distilleerderij niet geïnnoveerd zolang dit niet direct een essentiële vooruitgang betekent voor de whisky als eindproduct. Dit betekent niet dat de distilleerderij is stil blijven staan, maar wel dat ze bijvoorbeeld nog steeds een traditionele malting floor gebruiken om de gerst te mouten. Maar de distilleerders zijn trots op hun whisky die door sommigen als een van de meest gerespecteerde whisky’s ter wereld wordt gezien.

Highland Park is een van de weinige distilleerderijen die eigen gerst gebruiken, en lokaal turf dat in de regio wordt gestoken, in het nabije Hobbister Moor. Andere distilleerderijen rijpen hun vaten op locaties ver van de distilleerderij, Highland Park blijft liever dicht bij huis.

Het prijswinnende assortiment van Highland Park

De whisky van Highland Park wordt onder andere geleverd in 12, 15, 18, 25 en 30 jaar oude varianten. Als kers op de taart is er nog een speciale botteling Cappella, die alleen in de distilleerderij zelf beschikbaar is. Highland Park wordt tevens gebruikt in de overbekende blend The Famous Grouse. De rijping gebeurt in eiken vaten uit Spanje waarin ooit sherry werd gerijpt.

Highland Park whiskysuggestie

Het merk werd de eerste ooit die met de maximaal te behalen 100 punten werd geprezen. Whiskykenner Michael Jackson noemde Highland Park zelfs: de beste allrounder in de wereld van malt whisky. Dit werd onderstreept door het feit dat Highland Park single malt maar liefst driemaal verkozen werd tot ‘The Best Spirit in the World’.

De rijke, sappige complexiteit van deze whisky is ongeëvenaard. Het is in alles een ware single malt Scotch whisky. Wellicht een afspiegeling van het prettige gematigde klimaat op de Orkney-eilanden, waar het nooit extreem koud of warm wordt.

Highland Park is een ongeëvenaard goede whisky. Deze whisky belichaamt de echte Schotse single malts. Benieuwd naar de smaak van deze whisky? Bekijk dan zeker eens het grote assortiment van dit bijzondere whiskymerk.

Uiteraard zijn wij ook zeer benieuwd naar jouw favoriete Highland Park whisky. Laat het ons weten!

Whiskymerken / 62 likes / 1 reactie

Anderen bekeken ook

1 reactie op dit artikel

  1. Theo schreef:

    Na een 18 jarige, nu de dark origins… wederom een zalige whisky.
    Ik blijf een Higland Park addict.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?