Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Bruichladdich, een authentieke parel op Islay

28 april 2017 0 reacties
Bruichladdich, authentieke parel op Islay

Deze whisky met een échte Schotse naam werd opgericht in 1881. De Bruichladdich distilleerderij produceert hoogwaardige sterke turfachtige whisky’s, in de traditie van het overbekende Schotse eiland. De whisky komt uit de gelijknamige distilleerderij in de Rhinns op het eiland Islay in Schotland.

De Rhinns, of Rinns, van Islay is een gebied in het westen van het eiland in de Binnen-Hebriden. Het gebied is aangemerkt als beschermd natuurgebied, vanwege het grote belang als broedgebied voor grote bevolkingen vogels. Het bedrijf heeft een sterke band met het kleine eiland en is de grootste werkgever op Islay. Zo’n zestig mensen zijn er werkzaam. De distilleerderij wordt momenteel gerund door de Rémy Cointreau groep.

De geschiedenis van Bruichladdich

De lange geschiedenis van het merk begon in 1881, toen de gebroeders Harvey een distilleerderij bouwden aan de oevers van Loch Indaal. De Harvey’s, een invloedrijke familie in Schotland, had reeds twee eerdere distilleerderijen nabij Glasgow. Met geld uit een erfenis besloten de broers, William, John en Robert een derde distilleerderij te openen. Het project werd gefinancierd door William, ontworpen door John en gebouwd door de Benjamin van het stel, Robert.

Een echte familieonderneming dus. De distilleerderij werd destijds beschouwd als een hypermoderne installatie, dit in tegenstelling tot de concurrentie op het eiland. De andere whiskymerken op het whiskyeiland waren voornamelijk omgebouwde oude boerderijen.

De Bruichladdich distilleerderij heeft dan ook een erg efficiënte lay-out met een grote binnenplaats. De bouwmaterialen zijn allemaal afkomstig uit de nabije omgeving, zo kwamen de stenen direct van de kust. De stills werden zorgvuldig gekozen om een zo puur mogelijk resultaat te verzekeren. Alle stappen in het proces werden nauwkeurig uitgedacht en met het familiefortuin bekostigd.

William Harvey, de oudste van de broers en de manager van de distilleerderij, kreeg echter het al vrij snel aan de stok met zijn broers. Hij runde de distilleerderij tot zijn dood in 1936. In de veertig jaren hierna wisselde de distilleerderij regelmatig van eigenaar. De distilleerder ging van kundige handen naar wat minder kundige handen. Een sluiting kon nog maar net voorkomen worden in 1994.

Bruichladdich, vandaag de dag

Het gaat de distilleerderij nu echter weer voor de wind. Vandaag de dag zijn nog veel van de originele elementen bewaard gebleven. Een mooi detail is dat de oude victoriaanse en machines bewaard zijn gebleven ondanks een gehele reorganisatie en verbouwing in 2001. Er worden geen computers gebruikt in het maken van de whisky’s. De distilleerderij leunt hevig op de ervaring en het vakmanschap van een hecht groepje werknemers die essentiële kennis mondeling aan elkaar overleveren.

Bruichladdich Distillery

Op 23 Juli werd aangekondigd dat Rémy Cointreau een overeenkomst had gesloten met Bruichladdich. Het grote Franse bedrijf, met haar hoofdkantoor in Parijs, nam de distilleerderij over voor 56 miljoen pond.

De distilleerderij gebruikt enkel Schotse ingrediënten. Het water dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van de whisky’s komt uit het Bruichladdich Reservoir. Bruichladdich gebruikt een mash tun van zeven ton en gebruikt 5 washbacks. Distillatie gebeurt met twee wash stills met een gezamenlijke capaciteit van bijna 35.000 liter.

Daarnaast zijn er twee, door stoom verhitte, spirit stills met een gezamenlijke capaciteit van 25.000 liter. De distilleerderij produceert per jaar zo’n 320.000 liter pure alcohol. De whisky van Bruichladdich is niet gekleurd en altijd non-chill filtered.

De whisky’s van Bruichladdich

Vandaag de dag worden er enkel nog single malts verkocht afkomstig uit de distilleerderij. De whisky’s worden gekenmerkt door het uitzonderlijk sterke turfachtige karakter. De whisky’s die de naam Octomore dragen, worden zelfs beschouwd als ’s werelds sterkst geturfde single malt whisky’s. Het merk heeft een rijk assortiment aan whisky’s, variërend van de Bruichladdich (unpeated) tot aan de Port Charlotte (heavily peated) en dus de Octomore (super heavily peated).

De distilleerderij is 5 jaar geleden zelfs begonnen met het produceren van een gin. Deze gin, vervaardigd uit 22 lokaal geplukte botanische natuurproducten, is toepasselijk genaamd The Botanist.

Kortom, een zeer interessant whiskymerk uit een interessante plek. Wellicht dat de Octomore je iets zal afschrikken als beginnende whiskydrinker, maar er is voldoende variatie te vinden in het rijke assortiment. Zeker een aanrader eens een echte Bruichladdich te proberen.

Whiskymerken / 36 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?