Meer dan 450 soorten whisky in het assortiment

Glenfiddich, Valley of the Deer

11 maart 2016 0 reacties
Glenfiddch, Valley of the Deer

Glenfiddich is een naam die de meeste van jullie wel bekend in de oren zal klinken. Veel liefhebbers hebben een speciaal plekje in hun hart voor deze Speyside whisky met het herkenbare logo van het nobele hert incluis imponerend gewei. Glenfiddich betekent letterlijk ‘vallei van het hert’ en is ’s werelds best verkopende en meest gelauwerde single malt whisky. Zeker de moeite waard dus om deze heerlijke whisky eens nader te bekijken.

Glenfiddich, een familiebedrijf uit duizenden

Glenfiddich wordt gedistilleerd in het idyllische plaatsje Dufftown in Speyside. We bespraken deze illustere whiskyregio al eerder in een uitgebreide blog over de whiskyregio’s van Schotland. De whisky wordt geproduceerd door William Grant & Sons. Een Schotse onderneming die sinds 1887, na oprichting door ene William Grant, uitgroeide tot Schotlands grootste familiebedrijf in de whiskybranche. Het bedrijf wordt namelijk nog altijd beheerd door de nazaten van de heer Grant.

Het bedrijf is de derde grootste producent van Scotch whisky op deze planeet, met een marktaandeel van 10,4%. Alleen whiskyproducent Diageo en het Franse Pernod Ricard staan hoger op deze lijst.

Glenfiddich distileerderij

In 1886 richtte Grant de distilleerderij op in Dufftown, de eerste Glenfiddich whisky verliet de stills op kerstdag, 1887. Het bedrijf floreerde en werd al snel een belangrijke speler op de Schotse whiskymarkt. Onder de gedegen leiding van de Grants wist Glenfiddich zelfs als een van de weinige de Amerikaanse drooglegging met aanzienlijk gemak te doorstaan en wist de onderneming zelfs haar productie op te schroeven. Waardoor, toen deze drooglegging tot haar einde kwam, zij efficiënt in staat waren volledig operationeel op de ontstane immense behoefte in te spelen.

De fundamenten voor een wereldmerk whisky

De productie in Dufftown maakt gebruik van de waterbron de Robbie Dhu Springs. De whisky wordt gerijpt in oude eikenhouten vaten, vaak afkomstig uit de Caraïben, alwaar deze werden gebruikt voor de productie van rum. Ook gebruiken de distilleerders van Glenfiddich, zoals zoveel distilleerderijen, oude bourbon whiskyvaten of sherryvaten uit Jerez in Spanje.

Glenfiddich driehoekige whiskyflessen

De nu haast iconische driehoekige fles werd overigens in 1956 pas geïntroduceerd, nadat het management ontwerper Hans Schleger in de arm nam. Dit was net voordat het bedrijf in de jaren 60/70 besloot zich voornamelijk te gaan toeleggen op single malt Scotch. Het leeuwendeel van de marketing en middelen werd gericht op het promoten en creëren van een sterk merk, hier werden de fundamenten gelegd voor het merk dat het vandaag de dag nog altijd is.

De hedendaagse leiding is in handen van de vijfde generatie en doet er alles aan de toekomst te consolideren. Zo werd 2 jaar geleden het besluit genomen het whiskymerk Drambuie over te nemen. Een whisky die al honderd jaar in handen was van de MacKinnon familie uit Glasgow. Blijkbaar was hier 100 miljoen pond mee gemoeid.

Goed management heeft er toe geleid dat de toekomst er goed uitziet voor het merk. Glenfiddich wordt verkocht in 180 landen wereldwijd en is verantwoordelijk voor 35% van alle single malt whisky’s die over de toonbank gaan. Bepaald geen slechte cijfers dunkt ons.

Whisky Wise heeft een selectie aan Glenfiddichs die voor iedereen aan te raden zijn. Neem gerust eens een kijkje in onze webshop. Wij wensen jullie weer een fijn weekend!

Whiskymerken / 109 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?