Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Glendronach, whisky met een rijk sherry karakter

27 januari 2017 0 reacties
Glendronach, whisky met rijk sherry karakter

Glendronach is een whisky uit Huntly in Aberdeenshire. Het is een Highland whisky en wat voor een! De distilleerderij kent een zeer rijk en bewogen verleden. In 1996 werd de whiskystokerij voor een aantal jaren stilgelegd. Het duurde tot 2002 voordat de distilleerderij heropend werd en de productie weer in volle gang kwam.

De geschiedenis van Glendronach

De geschiedenis van Glendronach begon in 1826, toen ondernemer James Allardice de distilleerderij oprichtte. Hij speelde hiermee in op een wet die jaren daarvoor werd aangenomen. Deze wet, de Excise Act of 1823, maakte het legaal om whisky te distilleren in Schotland. De Glendronach Distillery werd dan ook een van de eerste met een officiële licentie voor het distilleren van whisky in Schotland.

De distilleerderij in de heuvels van de Schotse hooglanden maakt dus al bijna 200 jaar rijke single malt whisky’s met sterke sherry-invloeden. De jaren na de oprichting waren roerig en succesvol, vele invloedrijke investeerders en entrepreneurs waren betrokken bij het merk. Toen in 1960 William Teacher & Sons het merk overnam en de bijbehorende distilleerderij had Glendronach al een aardige reputatie op weten te bouwen.

Op een moment was de distilleerderij zelfs de grootste van Schotland, met meer dan 50 mensen woonachtig op de landerijen in Aberdeenshire. Veel van de arbeiders in die tijd woonden namelijk samen met hun families rond de distilleerderij en hun huizen zijn bewaard gebleven. Mooie klassieke gebouwen die historie ademen.

Een spookachtig gerucht rondom Glen House

Het bekendste gebouw op het terrein van de distilleerderij, Glen House, werd gebouwd in 1771. Glen House bood een thuis aan vele opeenvolgende managers van de distilleerderij. Een interessant detail over dit opzichtershuis, is dat het volgens lokale mythes en folklore een waar spookhuis moet zijn.

Glen House

Zo zou er in de voorkamer van het huis een geest van een Spaanse vrouw ronddwalen. Volgens de overlevering reisde zij vanuit Spanje naar Schotland in een sherryvat, typerend voor Glendronach, en stookt ze nog regelmatig onrust.

Vandaag de dag wordt Glen House vooral gebruikt voor zakelijk entertainment en is het een trekpleister voor mensen van over de hele wereld. Zeker een bezoekje waard dus, mocht je in de buurt zijn.

Een nieuw tijdperk onder leiding van BenRiach Distillery Company

De distilleerderij is altijd trouw gebleven aan haar eigen identiteit en onafhankelijkheid. Een van de doelstellingen van de distilleerderij is dan ook onafhankelijkheid en de distilleerderij en haar perceel in eigen handen hebben. Sinds 2008 is de distilleerderij in handen van de BenRiach Distillery Company.

Een ware verandering vond plaats en het merk is sindsdien enkel in naam en faam gegroeid. Tot grote trots van de vele werknemers en liefhebbers van Glendronach, werd BenRiach Distillery Company uitverkozen tot Distiller of the Year in 2015 in de Icons of Whisky Awards in dat jaar. Een prachtige prestatie voor een kleine onafhankelijke distilleerderij.

Recent, in 2016, werd Glendronach een onderdeel van multinational Brown-Forman Corporation.

De Glendronach Distillery

De distilleerderij is gesitueerd nabij Forgue, in Huntly, Aberdeenshire in de prachtige whiskyregio The Highlands. De prachtige distilleerderij, die zelfs opgenomen is door de Schotse monumentenzorg, heeft een efficiënt lopende productie. De distilleerderij heeft een capaciteit van 1.300.000 liter per jaar.

Glendronach Distillery

Het water dat de distilleerderij gebruikt komt uit de Dronach Burn, een nabije waterbron van hoge kwaliteit. Het heeft een eigen malting floor en twee wash stills en twee spirit stills. De vaten die de distilleerderij gebruikt zijn voormalige sherryvaten. Deze zijn van het type Pedro Ximenez en Oloroso sherry.

Het whisky assortiment van Glendronach

De whisky’s die geproduceerd worden in de distilleerderij van Glendronach staan bekend om hun grote sherry-invloeden. Laten we enkele van de bekendste Glendronach whisky’s eens bekijken.

De Glendronach 12 jaar ‘Original’ is de klassieke whisky van het merk en heeft een licht gerookte smaak en is zeer fruitig en kruidig. Een zeer karaktervolle rijke whisky die complex aandoet en zeer gebalanceerd is. Wanneer je niet zo gek bent op de Islay whisky’s, zou deze whisky wellicht een goede tegenhanger zijn die je zult waarderen. Deze whisky is wat makkelijker te drinken en doet een beetje zoeter aan dan de meeste whisky’s. Een zeer complexe whisky voor een erg redelijke prijs.

De Glendronach 21 jaar ‘Parliament’, is een diepe en sherry-rijke whisky met een complex profiel. Een beetje zurig, met rood fruit. Na een minuutje opent de smaak en kun je hints van kaneel herkennen. Deze whisky heeft een fijne gladde afdronk. Meer informatie over deze topper uit de standaard range vind je in onze Glendronach 21 Years Parliament review.

Glendronach The Hielan

Tot slot is de Glendronach ‘The Hielan’ een aanrader. Met zijn relatief voordelige prijs is deze whisky een goede keus. Deze whisky is 8 jaar oud en heeft die tijd doorgebracht in bourbon- en sherryvaten. Deze whisky is smakelijk boterachtig en zoet, met een hint van rozijnen en amandel. De smaak wordt afgemaakt door invloeden van citrusfruit en kruiden. Een lange afdronk maakt het tot een fijne whisky die zeer goed te drinken is voor de meeste whiskyliefhebbers.

Een aanrader voor zowel beginnende als gevorderde whiskydrinkers

Zeker wanneer je dol bent op de wat soepelere minder ‘zware’ whisky’s, is Glendronach een echte aanrader. Liefhebbers roemen de fijne afdronk en de invloeden van sherry en de fruitige accenten. Heb je eens een Islay whisky gedronken, en je vond hem te krachtig? Probeer dan deze whisky eens, je zult verbaast zijn over het verschil.

Benieuwd geworden naar deze whisky? Bekijk dan zeker eens het ruim assortiment van sherry-rijke whisky’s die Glendronach te bieden heeft. Wij zijn ook zeer benieuwd naar jouw ervaringen met dit prachtige whiskymerk. Laat het ons weten!

Whiskymerken / 60 likes / 0 reacties

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?