Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Laphroaig, een klassieke Islay whisky

29 juni 2016 4 reacties
Laphroaig, een klassieke Islay whisky

De Laphroaig is een whisky afkomstig van de Laphroaig distilleerderij op het Schotse eiland Islay. Islay, een eiland nabij de westkust van Schotland, is een van de traditionele Schotse whiskyregio’s die wij eerder al eens bespraken. De distilleerderij werd in 1815 opgericht door Donald en Alexander Johnston en is tegenwoordig in handen van Suntory Holdings.

Laphroaig is onlosmakelijk verbonden met de regio. Net als befaamde regio’s als Speyside, The Highlands en The Lowlands wordt dit gebied geprezen voor haar wereldberoemde whisky’s. Laphroaig is een van de bekendste whisky’s die geproduceerd wordt in Islay, maar ook in heel Schotland.

Het merk kent een grote populariteit wereldwijd en wordt in meer dan 120 landen verkocht. Een leuke wetenswaardigheid is de in 1994 opgerichte club ‘Friends of Laphroaig’. Leden van deze club kunnen 1 vierkante ‘foot’ (930 vierkante centimeter) land in eigendom nemen, gelegen langs de belangrijke waterbron op het eiland Islay. De jaarlijkse huur hiervoor is een dram Laphroaig die traditioneel gedronken moet worden bij de distilleerderij.

Laphroaig, koninklijk genieten

In 1994 ontving het whiskymerk zelfs een koninklijke onderscheiding uit handen van Zijne Koninklijke Hoogheid prins Charles, prins van Wales. Naar horen zeggen was de 15 jaar oude variant de favoriete whisky van de prins. Laphroaig is hiermee de enige whiskydistilleerderij die van de kroonprins een onderscheiding heeft ontvangen.

Laphroaig distilleerderij Islay

Op 26 juni van het jaar 2015 bracht prins Charles nog een bezoekje aan de distilleerderij om het 200 jarig bestaan te vieren. Dit was al het derde bezoek dat de prins heeft gebracht aan de distilleerderij in de afgelopen 25 jaar.

De bijzonder krachtige smaak van Laphroaig

Laphroaig is een peated whisky die gekenmerkt wordt door een opvallende smaak. Het merk noemt zichzelf een van de whisky’s met de allersterkste smaak. Een smaak die door sommigen zeer gewaardeerd wordt, maar anderen echter te wrang vinden.

Laphroaig verkoopt voornamelijk flessen die 10 jaar lang gerijpt hebben op Islay. Daarnaast zijn de oudere varianten, zoals die van 18 jaar oud, ook erg populair. De distilleerderij op Islay is tevens bezig een whiskysmaak van vervlogen tijden te doen herleven. Zo hebben ze onlangs een klein vat in gebruik genomen, wat de smaak van whisky’s van honderd jaar geleden zou moeten nabootsen.

De website van Laphroaig bevat een karaktervolle beschrijving van haar eigen whisky die als volgt luidt:

Net als de eilanders van Islay, lijkt Laphroaig whisky op het eerste gezicht wellicht een beetje vreemd. Neem je echter de moeite een dram te proberen, verzekeren we je dat je een warme en bovenal echte vriend hebt gevonden voor het leven. Drink het puur of met een scheutje water. Laat Laphroaig over je tong rollen. Laat de doordringende aardachtige aroma’s van de blauwe turf vrijkomen. Ervaar de rokerige maar zoete nootaccenten van het gerst en de dromerige typische geuren van ons prachtige eiland.

Mooie woorden die deze typische whisky goed omschrijven. Wij hebben in ieder geval een heerlijke 10 jaar oude fles in de drankkast staan. Wachtende op een mooie gelegenheid. Wij kunnen dit merk dan ook zeker aanraden! Benieuwd geworden? Bekijk dan eens het whisky assortiment van Laphroaig en wellicht ontdek je hier een heerlijke nieuwe whisky.

Whiskymerken / 189 likes / 4 reacties

Anderen bekeken ook

4 reacties op dit artikel

 1. Maartje schreef:

  Interessant!

 2. Warner Hoff schreef:

  Een bijzondere lekkere whisky. Volgens mij de beste van Islay.

  1. Sandor schreef:

   Helemaal mee eens, Warner! 🙂

 3. Hansoli schreef:

  Toen ik deze whisky voor de eerste keer aangeboden kreeg, was ik erg ontstemd over de overheersende rooksmaak. Of je een asbak leeglikte.

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?