Meer dan 750 soorten whisky in het assortiment

Bottelen, smaken en de beste manier om whisky te drinken

11 maart 2015 0 reacties
Whisky bottelen machine

In dit laatste artikel in de reeks van 10 whisky feiten over Schotse whisky gaan we het hebben over het bottelen, de zakelijke kant, de grote variëteit aan smaken en geven we je een aantal tips hoe je whisky het best drinkt.

7. De afronding en het bottelen

Voordat de whisky’s in flessen worden gedaan, wordt het alcoholgehalte doorgaans wat naar beneden gehaald door menging met water. Het wettelijke minimum is 40% en veel distilleerderijen houden zich hier aan. Toch zijn er ook distilleerderijen die whisky’s leveren die een stuk sterker zijn.

Veel distilleerderijen voegen karamel kleurstoffen aan de whisky toe, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat iedere fles dezelfde kleur heeft. Het gekozen proces waarmee de whisky afgerond wordt en deze toevoeging is een veelbesproken onderwerp onder whisky liefhebbers. Men discussieert veel over de invloeden die deze keuzes hebben op de smaak.

Nadat de master blender zijn sein heeft gegeven zullen de flessen worden gebotteld en voorzien van een etiket. Grote distilleerderijen hebben zelf een bottelarij, anderen werken met onafhankelijke bottelarijen. Whisky flessen zijn doorgaans zeer karakteristiek voor de desbetreffende distilleerderij en worden dan ook puntgaaf afgeleverd. Whisky maken is een ingewikkeld proces, whisky perfectioneren is nog vele malen moeilijker.

8. De zakelijke kant

Ook al wordt single malt meestal beschouwd als de Schotse whisky pur sang, is 90% van de verkochte waar een blend. Grote bedrijven als Diageo (Johnnie Walker, Bell’s) of Pernod Ricard (Chivas Regal, Ballantines) maken niet enkel de bekende blends, maar produceren ook in eigen beheer single malt whisky’s in distilleerderijen.

Whisky is tegenwoordig een miljarden business. De flessen afkomstig uit grote markten als Japan en de Verenigde Staten vliegen als het ware de wereld over. Overal ter wereld wordt tegenwoordig whisky gedronken.

9. De smaken

Schotse whisky lijkt te bestaan in een oneindige hoeveelheid smaken. Je zult peerachtige whisky’s tegenkomen en heel rokerige single malts zoals Laphroaigh zullen je verrassen met hun zeer eigen smaak. Crèmige en fruitige whisky’s zoals Glenlivet, maar ook goed gerijpte Macallan’s of Glenfarclas malts zijn weer heel anders qua smaak. Een oneindigheid aan smaken zijn er om te ontdekken. Soms kunnen zelfs twee whisky’s uit een en dezelfde distilleerderij een totaal andere smaak hebben. Vaak worden de smaken van whisky’s op regio ingedeeld, maar vaak ook niet.

De variatie in smaak in blended whisky’s is beperkter, omdat de blenders proberen een algemene smaak te creëren. Een smaak die het grote publiek aanspreekt. In de wat jongere blends proef je een zekere ruwheid die je in oudere whisky’s niet proeft.

Whisky’s verschillen zoveel van elkaar dat wanneer je een favoriete whisky zoekt, je ze eigenlijk allemaal zou moeten proberen. Als hulpmiddel kan de whisky smakenkaart ook goed van pas komen om smaken te ontdekken en vergelijken.

10. Hoe drink je whisky het best?

Hoe je je Schotse whisky het best drinkt is een veelbesproken onderwerp waar eigenlijk geen goed antwoord op bestaat. Sommigen drinken het neat (puur), anderen voegen water toe of wellicht ijs. Weer anderen mixen het met andere dranken. Wanneer je enkel voor het genot gaat zijn al deze opties prima.

Wanneer je echt gaat voor het ontdekken van de smaak en je wil zorgen dat je deze optimaal beleeft, is het aan te raden de volgende zaken eens te proberen. Neem een tulpvormig glas (een zogenaamd nosing glass) en whisky op kamertemperatuur. Vul het glas met ongeveer 20-30 milliliter whisky, draai het glas een beetje rond en geniet van de geur. Neem een slok en houd de whisky enkele seconden lang in je mond voor je deze doorslikt. Op deze manier raakt de smaak alle smaakpapillen.

Een aantal druppels water toevoegen helpt de smaak wat los te komen van de alcoholsmaak. Je merkt wellicht dat de smaak en de geur na enkele minuten licht veranderd. Dit is heel normaal en betekent niet dat je er al te veel op hebt.

Hoe je het ook wendt of keert, Schotse whisky is het meest plezierig in goed gezelschap.

Anderen bekeken ook

Plaats een reactie

Wil je de beste whisky aanbiedingen in je inbox?